• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Veszélyben a gyerekek

2010.02.18. /
A dán környezetvédelmi hatóság vizsgálatai szerint a kétéven aluli gyerekek számos hormonális hatású anyagnak vannak kitéve. Ezek élelmiszerek, kozmetikai termékek vagy ruházati cikkek révén jutnak a kicsik szervezetébe.

A dán környezetvédelmi hatóság (EPA) megvizsgálta a kétévesnél fiatalabb gyermekek egészségügyi kockázatainak nagyságát. A felmérés során a legnagyobb kockázatot jelentő, jellemzően az élelmiszerekkel is érintkező tárgyakra összpontosítottak, de figyelembe vették a beltéri levegő, illetve por veszélyesanyag-tartalmát is.

A kockázatbecslés során több hormonális hatású anyag - például a ftalátok, a parabének, az azolfungicidek és a biszfenol A - kockázatait is becsülték.

A felmérés során 12 termékcsoport veszélyes vegyianyag-tartalmát, és annak kijutási esélyét értékelték. A kockázatokat a nyári és a téli időszakban jellemző kitettségre is kiszámították. Az egyes termékcsoportokban 5-5 különböző árut vizsgáltak.

A vizsgálatok szerint egyes, a veszélyes anyagokat nagy mennyiségben tartalmazó termékek számottevő kockázatot jelentenek a kétéveseknek. Ilyenek például a magas dibutil-ftalát tartalmú műanyagcipők.

Problémát okozhatnak a férfi nemi hormonok működését akadályozó anyagokká bomló, jellemzően az élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő dibutil-ftalát, a dioxin, illetve a PCB-k. Más anyagok, mint például a kozmetikai cikkekben (például különféle krémek, olajok) tartósítószerként használt parabének a női nemi hormonok működéséhez hasonló anyagokká alakulnak.


Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2009. novemberi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] neogene

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében