fbpx

| Tudatos Vásárló, Nagybán Piroska

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Teszt: szálláskereső oldalak

Öt népszerű szálláskereső oldalt tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Vizsgáltuk, hogy mennyire könnyű megtalálni egy nyaralásra a megfelelő szállást: milyen szempontokra lehet szűrni, mennyire felhasználóbarát az oldal.

A legtöbben ma már internetes keresőoldalakon találnak szállást a nyárra, de mivel ezekből is elég sok van, nem könnyű kérdés, hogy ezek közül melyiket használjuk. Habár első ránézésre hasonlóak, mindegyiknél kicsit máshogy működik a keresés, más-más részletességű és más szempontokra kiterjedő szűréseket végezhetünk.

Öt népszerű, szálláshelyeket aggregáló oldalt vizsgáltunk meg, mindegyikük magyar nyelven olvasható, és alkalmas hazai szállások keresésére. A konkrét oldalak: Tripadvisor.co.hu, Booking.com, Szállás.hu, Utazok.hu és az Utazzitthon.hu. A tesztelés közben két hipotetikus augusztusi utazásra kerestünk szállást. Az egyik egy két felnőttből és két gyermekből álló család utazása Egerbe, a másik pedig egy 4 felnőttből és 5 gyerekből álló csapat nyaralása Balatonfüreden.

Mit vizsgáltunk?

  • ár illetve vendégértékelés szerint sorba rendezhetők-e a szállások;

  • lehet-e szűrni baba/gyermekbarát, állatbarát és akadálymentesített szobákra, és SZÉP kártyás fizetési lehetőségre;

  • kiderül-e egyértelműen a felszereltség és a szobabeosztás;

  • van-e lehetőség szöveges és pontozásos értékelésre;

  • kiderül-e a nyitólapon, hogy kell-e foglalót fizetni;

  • mennyire pontosan keres: valóban tartja-e magát a megadott szűrőkhöz, vagy megjelenít más településen lévő, esetleg reklámozott ajánlatot is előbb;

  • van-e lehetőség beállítani hogy a település bizonyos nagyságú körzetében keressen?

Pontozás

Minden egyes szempontra egy pontot adtunk, amennyiben pozitív volt a válasz, és plusz egy pontot lehetett szerezni, ha az adott szempontnál valamilyen módon kitűnik, túlteljesít az oldal a többihez képest.

 

Eredmények

Első helyezett lett az UtazzItthon.hu 14 ponttal, mert jól szűrhetők, könnyen áttekinthetők az oldalon lévő információk. Második helyen végzett a Booking 13 ponttal, megosztott harmadik helyen végzett 12 ponttal az Utazok.hu és a Szallas.hu.

Utolsó helyre 10 ponttal a Tripadvisor került, ugyanis ez egy kicsit kilóg a sorból, hiszen más szállásfoglaló oldalakra irányít át, így közvetlenül ezen az oldalon kevés információt találunk a szállásról és foglalni sem tudunk.

  utazzitthon.hu booking.com/hu szallas.hu utazok.hu tripadvisor.co.hu
Sorba rendezés ár szerint 1 1 1 1 1
Szűrés: baba/gyerekbarát  2 1 2 1 0
Szűrés: akadálymentesített  1 1 1 1 1
Szűrés: állatbarát 2 1 1 1 1
Szűrés: SZÉP kártyára 0 0 1 1 0
Könnyen áttekinthető a szállás felszereltsége pl. parkoló, grill sütő, wifi, zuhany, konyha. 1 1 1 1 1
Egyértelmű szobakiosztás 1 1 0 1 0
Szöveges értékelés 1 1 1 1 1
Pontozásos értékelés 1 1 1 1 1
Sorba rendezhető-e a vendégek értékelése szerint. 1 1 1 1 1
Csak az adott településen lévő szállásra vagy x km-es körzetben is keres. 1 1 0 0 1
Csak a keresett településen lévő szállásokat adja ki. 1 1 1 1 1
A beállított parméterű helyek vannak elöl. 1 1 1 1 1
Már a nyitólapon kiderül, hogy kérnek-e foglalót. 0 1 0 0 0
ÖSSZESEN 14 13 12 12 10

Részletes eredmények

Voltak bizonyos szempontok, amelyeknél semmi különbség nem volt az oldalak között. Mindegyik oldalon lehet sorba rendezni ár és vendégértékelés szerint, lehet szűrni akadálymentesítettségre, van lehetőség szöveges és pontozós értékelésre.

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


A felszereltség szintén mindegyik oldalon jól feltüntethető volt, inkább az egyes szállásadóktól függött, hogy használják-e ezeket a beállításokat. Mindegyik oldal valóban csak a beállított településre keres és nem ad ki olyat, ami nem teljesíti a szűrőt (maximum a felsorolás után, ezt egyértelműen jelezve). Erre a szempontra mindegyik oldal egy pontot kapott.

Szintén alapvetőnek tűnik a baba, gyermek és állatbarát szállásokra való szűrés, de itt egyes oldalak túlteljesítették a többit. A Szállás és az Utazz Itthon például sokkal részletesebb bababarát szolgáltatásokat tüntet fel. Ilyen például a gyerekmedence, kiságy, játszótér, baba etetőkészlet, bébiétel melegítési lehetőség, babafelügyelet, babafürdető kád, animátor szerinti szűrés. Ez fontos, hiszen annyi mindent jelenthet az a szó, hogy „bababarát” és egyáltalán nem árt tisztázni, hogy mit ért alatta az adott szállás.

Az Utazz Itthon arra is kapott plusz pontot, hogy nem csak állatbarát szállásra lehet szűrni, de arra is, ami kifejezetten nem fogad állatokat. Ez az állatszőr allergiásoknak lehet fontos szempont.

Kevésbé volt alapvető a SZÉP-kártyára való szűrés, ugyanis azt találtuk, hogy csak a Szállás.hu és az Utazok.hu oldalán lehet ezalapján keresni.

Csak a Booking-on és az UtazzItthon.hu van már a listanézetben is információ a foglalóról. A Booking.com jelzi az ingyenes lemondást, és azt is ha nincs foglaló, az Utazz Itthon pedig azt, ha csak helyben kell fizetni.

Ha nem ragaszkodunk az adott településhez, hanem a környéke is jó, akkor a Tripadvisor és az UtazzItthon.hu a legjobb választás. A Booking-on pedig sorbarendezhetjük a központtól való távolság alapján a szállásokat, és az alapján is, hogy a vendégek hány pontot adtak az elhelyezkedésre.

A szobakiosztásról a Tripadvisoron és a Szállás.hu oldalon nem kapunk egyből információt a nyitólapon, ehhez tovább kell kattintanunk az adott szállás oldalára. A Booking.hu, Utazok.hu és az UtazzItthon.hu viszont 1-1 pontot kaptak erre a szempontra, mivel náluk már a kezdőoldalon látszik a szobakiosztás.

 


 

Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás