• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Termékteszt: Csokinyulak

2011.04.18. /

Fontos tudni, hogy mi is rejlik a jellegzetes, ünnephez igazodó húsvéti csokinyúl csomagolása mögött. Ezért szétnéztünk a hazai piacon, és 18 terméket teszteltünk – elsősorban – táplálkozásbiológiai szempontból. A termékek minősége rendkívül széles skálán mozog.

Termékteszt: Csokinyulak

Csokoládé nyúlfigura tesztünkben 40g – 100g-os termékeket vizsgáltunk táplálkozásbiológiai szempontból a csomagoláson feltüntetett, valamint főbb fogyasztóvédelmi információk alapján. A vizsgálatba a nagyobb szupermarketekben (Auchan, CBA, Kaiser’s, Lidl, Match, Penny Market, Spar, Tesco) kapható termékeket vontuk be, a biotermékhez a Mammut üzletház bioboltjában jutottunk hozzá.

Tesztünket a teljesség igénye nélkül végeztük. Célunk az volt, hogy átfogó képet adjunk a jelenlegi csokoládényúl kínálatról, ezért különböző minőségű, árú, méretű és gyártójú termékeket választottunk.

Sajnos a piacon nem találtunk olyan terméket, amely minden, az általunk felállított – táplálkozásbiológiai szempontból objektív – paramétereknek, értékkritériumnak egyidejűleg maximálisan megfelelt volna. Így például, ha a végeredményt nézzük, az összesítésben jól szereplő termékek is tartalmaznak egy-két allergént. Illetve a biotermék kivételével minden nyuszi tartalmazott adalékanyagot.

 

A legnagyobb hátránya ezeknek a termékeknek, hogy nem kizárólag kakaóból készülnek, hanem kakaós tej-, ritkábban étbevonó masszából, amelyek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.

A lista élén az After Eight mentolízű étcsokoládé nyúl áll, két pont lemaradással ezt követik a Szerencsi Diabon nyuszi figura fruktózos tejcsokoládéból és a Szerencsi nyuszi figura étcsokoládéból. A jó helyezést annak köszönhetik, hogy magas a kakaó szárazanyag-tartalmuk, nem tartalmaznak hidrogénezett növényi zsiradékot, valamint címkéjük viszonylag jól olvasható.

Sereghajtóként a Dalcetta Kft. által forgalmazott Nyúl figura végzett, amely kakaós tejmasszából készül. A rossz szereplés további okai: e terméknek nem volt kakaó szárazanyag-tartalma, ezzel szemben viszont növényi zsírt, számos adalék- és aromaanyagot tartalmaz. Ha ez nem lenne elég, a címkén nincs feltüntetve sem a tápanyagtartalom, sem a tárolási feltétel.

Termékteszt: Csokinyulak

Kiemelendő, hogy ma már a „speciális” termékek is vannak a csokinyúl piacon. Ilyen például a Szerencsi Diabon. A termék fruktózzal készül diabéteszben szenvedő betegek számára. A fruktóz (gyümölcscukor) lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a szacharóz (étkezési cukor), ezért előnyösebb cukorbetegeknek a fogyasztása. További pozitívum, hogy szénhidráttartalmat is feltüntették a címkén, így könnyen beleszámítható a napi szénhidrátbevitelbe.

A húsvéti palettáról sem hiányozhat a bio kategória. Az általunk vizsgált Bio Húsvéti nyuszi tejcsokoládéból terméknek – a címke szerint – minden összetevője biogazdálkodásból származik, továbbá nem tartalmaz növényi zsírt, adalékanyagot és mesterséges aromát sem. A termék nagy előnye a rendkívül jól olvasható címkéje volt, de hiányoltuk a tápanyag-tartalomra vonatkozó információkat.

Ilyenkor az átlagosnál több a hazai termék, a figurákat ugyanis nagyobb arányban gyártják Magyarországon, mint a táblás csokikat. Ezt tesztünk „alanyai” is igazolják: a terméktípusok közel kétharmada (11/18) magyar termék.

A tejbevonó masszából készült termékekhez lényegesen alacsonyabb árfekvésben lehet hozzájutni. Összességében elmondható, hogy a különböző összetételű csokoládényulak ára igen széles skálán mozog. Amíg a legolcsóbb termékből egy kilogrammnyi 1000 Ft-ért vásárolható meg, addig a legdrágább (bio) termék ennek több mint tízszereséért, 11 125 Ft/kg áron kapható.

Az árak széles skálán mozgását bizonyítja az a tény is, hogy a minőség tekintetében első öt helyezést elért termék között is találunk az átlagár (5000 Ft/kg) alatti terméket (Szerencsi nyuszi figura étcsokoládéból, Szerencsi Diabon), illetve az utolsó öt helyen lévő termék között pedig ezen átlagár felettieket is felfedezhetünk (Kit Kat és Smarties tejcsokoládé nyulak). Az pedig magától értetődő, hogy ez esetben érdemes a jobb minőségű terméket választanunk, ha az hasonló mértékben terheli meg pénztárcánkat, mint egy minőségileg rosszabb.

A teljes táblázat itt látható.

Márkanév

Gyártó

Pontszám

Kiszerelés [g]

After Eight mentolízű étcsokoládé nyúl

Nestlé Hungária Kft.

15,0

100

Szerencsi Diabon nyuszi figura fruktózos tejcsokoládéból

Szerencsi Bonbon Kft.

13,0

50

Szerencsi nyuszi figura étcsokoládéból

Szerencsi Bonbon Kft.

13,0

50

Bio Húsvéti nyuszi tejcsokoládéból

BioPartner Kft.

12,5

40

Milka Alpesi tejcsokoládé nyúl

Kraft Foods Hungária Kft.

12,5

60

Szerencsi nyuszi figura tejcsokoládéból

Szerencsi Bonbon Kft.

12,0

50

Nesquik nyúl (fehér csokoládét is tartalmaz)

Nestlé Hungária Kft.

7,5

100

Disney Húsvéti nyúl tejcsokoládé figura

Bonbonetti Kft.

7,5

60

Kinder húsvéti nyúl  (tejes réteggel bevont)

Ferrero Magyarország Kft.

7,0

55

Nestlé tejcsokoládé nyuszi

Nestlé Hungária Kft.

7,5

70

Riegelein Confiserie tejcsokoládé

Hans Riegelein & Sohn GmbH & Co.

7,5

60

Tibi Húsvéti nyúl tejcsokoládé figura (közepes)

Bonbonetti Kft.

7,5

100

Boci tejcsokoládé nyuszi

Nestlé Hungária Kft.

7,0

40

Tibi Húsvéti nyúl tejcsokoládé figura (kicsi)

Bonbonetti Kft.

7,0

40

KitKat tejcsokoládé nyúl ropogós búzapehellyel

Nestlé Hungária Kft.

6,5

48

Linga nyúl

Linga Élelmiszeripari Kft.

6,5

100

Smarties Tejcsokoládé nyúl tejcsokoládés cukordrazséval

Nestlé Hungária Kft.

5,0

48

Nyúl figura kakaós tejmasszából

Dalcetta Kft.

3,0

60

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében