• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Hogyan válasszunk édesítőszert?

2011.02.28. /

A kedvelt édes ízhatás eléréséhez nemcsak a cukor és a méz, hanem számos édesítőszer is rendelkezésre áll a piacon. Megnéztük a legismertebb termékeket, melyik mire jó vagy éppen nem jó.

Édesítésre használható anyagok

Az édesítésre használható élelmiszereknek széles palettája van a hazai kereskedelemben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egy főre jutó cukorfogyasztás évről-évre csökken Magyarországon. 2007-ben már alig haladta meg a WHO által javasolt beviteli értékeket, azonban az elhízás előfordulásának tendenciája nem változik.

A hazai piacon napjainkban megközelítőleg 70 – könnyen elérhető, gyakrabban kapható – édesítőszer közül választhatnak a fogyasztók. Ezek mind kiszerelési formájukban (por, tabletta, folyékony), mind pedig hatóanyagukban eltérnek egymástól.

Általában koncentrált formáról van szó, csak kevés is elég belőlük, ezért használatukkor nem árt tisztában lenni édesítő erejükkel – ez utóbbit a cukorhoz (szacharóz) képest adják meg a szakemberek. Az áruk között is nagy eltéréseket tapasztalhatunk.

A férfiak 17%-a, a nők 26%-a használ édesítőszert, közülük valamivel több mint minden második személy ezt naponta teszi – főleg kávé és tea édesítéséhez, miközben a fogyasztók közel 8%-a egyféle édesítőszert sem ismer. Az édesítőszert használók közel harmada nem tudja, milyen édesítőszert használ.

Az édes íz kialakítására alapvetően a cukrokat, a mézet és az édesítőszereket használhatjuk, ezek fajtáiról és élelmiszer-ipari felhasználási lehetőségeikről jogszabály rendelkezik. Az édesítőszereknek számos típusa létezik, és termékskálájuk folyamatosan bővül, újabb és újabb termékek jelennek meg a piacon.

A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezik az élelmiszerekben használatos édesítőszerekről, amelyek két csoportra oszthatók: energiát nem adó édesítőszerek és energiát adó édesítőszerekre. Előbbi csoport tagjaira jellemző, hogy ipari úton állítják elő őket, energiát szinte egyáltalán nem szolgáltatnak a szervezet számára. Az energiamentes édesítőszereket ld. a keretesben.

Energiát nem adó édesítőszerek

E 950 K-Aceszulfám

E 951 Aszpartám

E 952 Ciklaminsav és nátrium-, illetve kalciumsói

E 954 Szacharin és nátrium-, kálium- és kalciumsói

E 955 Szukralóz

E 957 Taumatin

E 959 Neoheszperidin-dihidrokalkon

E 961 Neotam

E 962 Aszpartám- és aceszulfám sója

Az energiát adó édesítőszereket, más néven cukorpótlókat a szervezet részben tudja hasznosítani, ezért bizonyos mennyiségű energia nyerhető belőlük. Az energiát adó édesítőszerek közé tartoznak a cukoralkoholok és a fruktóz. A továbbiakban a cukrokkal és a cukoralkoholokkal foglalkozunk bővebben.

   • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében