• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Online hitelkalkulátor és költségszámítás a PSZÁF-nál

2010.02.24. /
A PSZÁF újabb internetes költségszámító programokkal, ingyenes nyomtatott kiadványokkal és pályázatokkal segíti a fogyasztók eligazodását a pénzügyi világban.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete internetes fogyasztóvédelmi oldalán tájékoztató anyagok találhatók a pénzügyi termékek, szolgáltatások kockázatairól, ismérveiről és az egyes termékekhez kapcsolódó legalapvetőbb tudnivalókról. Itt áll rendelkezésre mintegy 30 lakossági, pénzügyi terméktípus összehasonlító-táblázata. A fogyasztók pénzügyi döntését segítik a különböző alkalmazások:

  • hitelkalkulátor
  • háztartási költségszámító
  • lakossági bakszámla-költségszámító program

Várhatóan márciustól lesz elérhető a Felügyelet honlapján a pénzügyi vállalkozások, júliustól a hitelintézetek hitel és lízing-összehasonlító programja. Az erre vonatkozó információkat az érintett pénzügyi intézményeknek az eddigi önkéntes adatszolgáltatás helyett pénzügyminisztériumi rendelet alapján kell benyújtaniuk. Az ügyfelek kereshető és szűrhető módon ismerhetik majd meg a piacon kínált lakossági hitel- és lízingterméket, illetve hogy azok milyen alapvető feltételekkel és „áron" érhetőek el. A programmal érintett termékskála magába foglalja a fogyasztási hiteleket, hitelkártyákat, illetve lakás- és gépjármű hiteleket, valamint a lakáslízing termékeket.

2009. november 1-jétől európai szinten megváltozott a pénzforgalmi szabályozás. Erről és az egységes euró fizetési övezetről számol be a „Szánjon egy percet a SEPA-ra" (egységes európai fizetési övezet) című friss, ingyenes felügyeleti kiadvány. A tájékoztató több mint 100.000 példányban jelent meg, s december 10-től érhető el a lakossági nagybankok ügyfélszolgálatain.

A Felügyelet nemrég jelentette meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló információs füzetét „Szánjon egy percet a KGFB-re" címmel. E kiadvány 100.000 példányban a nagyobb biztosító társaságok ügyfélszolgálatán, egyes lízingcégeknél, illetve egyes benzinkutakon érhető el.

A Felügyelet pályázati kiírással különböző átfogó programokat támogat és finanszíroz, amelyek valós gyakorlati eredményeket jelentenek a pénzügyi ismeretek fejlesztésében, terjesztésében, valamint felhasználhatóak az iskolai- és felnőttoktatásban is. Ilyenek: az internetes „Megtakarítási iskola" program, a középiskolás tanulók internetbanki ismereteinek bővítését célzó program, vagy az ország 250 középiskolai pedagógusa részére előkészített pénzügyi képzési program.

 

Forrás: PSZÁF

Kép [cc] davidmuir  dolphinsdock

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében