fbpx
babakocsi teszt

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Milyen babakocsit vegyünk?

A többfunkciós babakocsikért 60 ezer forinttól akár félmillióig terjedő összeget is elkérnek, holott a teljesítményük nem feltétlenül tükrözi a nagy árkülönbséget. Melyiket vegyük, ha a biztonság, a jól irányíthatóság a szempont, és melyiket, ha gyakran kell a csomagtartóba ki-be rakosgatnunk?

A bőség zavara könnyen plusz kiadásba dönti a szülőket

Az első gyereknél könnyen belefuthatunk abba a hibába, hogy „a gyerek érdekében” jól a zsebünkbe nyúlunk, akkor is, ha nem feltétlenül indokolt. A többfunkciós babakocsikért 60 ezer forinttól akár félmillióig terjedő összeget is elkérnek, holott a teljesítményük nem mindig tükrözi ezt a nagy árkülönbséget. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a webáruházak árfeltüntetése nehezen átlátható, így a vásárlónak nem mindig egyértelmű, hogy mit is kap a pénzéért, és milyen tartozékot kell még külön megvennie.

41 különböző márkájú, összesen 115 – az új és a használt áruk piacán is kapható – babakocsit teszteltünk laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Azt vizsgáltuk, hogy a babakocsik mennyire biztonságosak, milyen könnyen irányíthatók, használhatók, szállíthatók vagy tisztíthatók. A vizsgált termékek ára 20 ezer forinttól több mint félmillióig terjed.

A tesztben sport babakocsik és többfunkciós ún. Travel system módban is használható babakocsik is szerepeltek, olyan ismert márkák is, mint a Britax, a Cosatto, a Foppapedretti, a Mamas&Papas, a Recaro, a Maclaren és a Maxi-Cosi.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


A Travel system módban is működő, többfunkciós babakocsikhoz autós ülésként is használható hordozó vagy mózeskosár (esetleg mindkettő) csatlakoztatható. Ezért előnyük, hogy a gyerek születésétől kb. 3-4 éves koráig ugyanazt a babakocsit használhatjuk. Az áruk viszont nagyon széles skálán mozog, sokszor igen tetemes összeget kifizetünk. Pedig  az összes funkcióra legfeljebb csak pár hónapig lesz szükségünk, utána már csak az alap sport babakocsit használjuk.

Mint kiderült, már 60-185 ezer forintért is kaphatunk olyan Travel systemként is használható babakocsit, amelyik 70% fölötti eredményt ért el a tesztben, vagyis jól irányítható, könnyen használható és biztonságos.

A sport babakocsiknál is hasonló a helyzet: itt sem érdemes a felső árkategóriát megcélozni: a tesztben szereplő legjobb 5 termék ára 34 ezer és 74 ezer forint között mozog.

Mindkét típusra érvényes, hogy ha használt termékként vesszük meg, még ennél is kevesebből kijövünk, és a környezet is jól jár.

 

Mit néztünk?

A teszt során laboratóriumi körülmények között szakemberek és hétköznapi felhasználók azt vizsgálták, hogy a babakocsik mennyire könnyen irányíthatók különböző helyzetekben (pl. ha az utcán valamilyen tereptárgyakat kell kikerülnünk; egy szűk folyosón, liftben fordulunk; göröngyös terepen, lépcsőn fel-, le haladunk). Értékeltük, hogy mennyire könnyű a hétköznapi használatuk (pl. egykezes összehajtás, ülés rögzítése); mennyire könnyű szállításuk tömegközlekedéssel, lépcsőn fel-, le, vagy autós csomagtartóba ki-be pakolva.

A szülők számára a legfontosabb gyerekük biztonsága, ezért ezt a szempontot is teszteltük. Néztük a babakocsik stabilitását, hogy vannak-e rajtuk kiálló élek vagy könnyen leszakítható részek, amelyek sérülést, fulladást okozhatnak, illetve mennyire erős a biztonsági öv. Azt is pontoztuk, hogy mennyire könnyen tisztíthatók.

Biztonság szempontjából kiemelkedően jól szerepeltek a tesztelt babakocsik. A 115 termékből 113 termék legalább 4 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán. A gyengébben szereplő termékek is csak kevés pontot veszítettek, leginkább azért, mert voltak olyan éles részei a babakocsinak, amelyek sérülést okozhatnak, vagy könnyebben leszakadhatnak.

 

A teljes teszt előfizetéssel itt olvasható >>>

 

 

Babakocsik esetében, vásárlóként a biztonság mellett talán a jó irányíthatóság a legfontosabb szempont, hiszen nem mindegy, hogy csak hosszú küzdelem árán tudunk benavigálni egy kisebb liftbe, vagy bevenni egy kanyart a szűk lépcsőházi folyóson, főleg, ha még jól meg is van pakolva a babakocsi alsó kosara. Az sem lényegtelen, hogy egy rosszul aszfaltozott, göröngyös úton vagy esetleg egy erdei ösvényen, mennyire rázkódik a babakocsi, hogy tudjuk irányítani. Ezeket a szempontokat tesztelve a termékek több mint fele ért el jó eredményt, vagyis legalább 4 pontot kapott irányíthatóságra.

Azt is vizsgáltuk, hogy mennyire könnyítik meg az életünket a gyártók, ha tömegközlekednünk kell. Azaz hamar össze tudjuk-e csukni, akár egy kézzel is, könnyen fel-, le vihető-e a lépcsőn? Az autós szülőknek is segít a teszt, ugyanis azt is megmutatja, milyen könnyű összehajtani, és betenni az autó csomagtartójába az egyes modelleket.

Míg a biztonság és az irányíthatóság szempontjából nagy arányban jól szerepeltek a tesztelt termékek, az is bebizonyosodott, hogy szállítás szempontjából már nagyobb a különbség az egyes termékek között. Csak 42 babakocsi kapott legalább 4 pontot erre a szempontra. 


Ha szeretnéd, hogy továbbra is segíthessük információkkal vásárlási döntéseidet, kérünk, támogasd munkánkat!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás