fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Lehet más a karácsony!

Sokan vannak, akik szeretnék elkerülni a karácsonyi bevásárlási mizériát, nincs lehetőségük részt venni ebben, vagy egyszerűen csak másként szeretnék megélni ezt az ünnepet, mint ahogy mostanában szokás. Hogyan lehetséges ez? Íme néhány ötlet.

December elején a Tudatos Vásárló ötletbörzét rendezett a Lehet Más a Világ! Klub -ban, ahol rengeteg hasznos ötletet gyűjtöttünk össze arról, hogyan lehet más a karácsony:

“Egyik karácsonyra könyvtári könyvekkel leptem meg a családom tagjait. Egyébként nagyon sok könyvünk van, nem akartam ezek számát szaporítani, de tudtam, hogy a “meglepetés” könyvek nincsenek meg, és a megajándékozottak szívesen elolvasnák. Természetesen felajánlottam azt is, hogy a könyvtári kölcsönzéssel járó szervezkedést is megoldom, és visszaviszem a könyveket, ha már elolvasták.”

“Van olyan helyzet, amikor nehéz szabadulni az ajándékozási kényszertől. Például, ha gyerek van a családban. Ebben az esetben kerülöm a plüssállatkákat – amelyekből egy-egy családban általában több is van – inkább olyan játékokat keresek, amelyek fejlesztik a kicsik ügyességét, készségeit, logikáját.”

“Egy-egy nagy családi nagykarácsonykor több mint húszan is összegyűlünk. Ilyenkor úgy kerüljük el, hogy mindenki hatalmas összegeket költsön több tucat buta apróságra, hogy családon belüli névhúzást rendezünk.”

“Tavaly a családban mindenki mézeskalácsot kapott, pontosabban, mindenki megkapta az álmát mézeskalácsból. Több pár cipő készült, jacht, repülő, 500 Eurós bankjegy, pálmafa stb. Három napig tartott az akció, keményen díszítettünk, csurgattuk a cukormázat. Azért nem nevettek ki, mert december elején szóltunk, hogy tőlünk senki sem kap vásárolt ajándékot.”

“A vasi asszonyok karácsonykor csirkét visznek egymásnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki csirkét kap ajándékba. Az igazi ajándék és öröm az, hogy a csirkét – a hagyomány szerint – közösen főzik meg. Eközben jókat beszélgetnek, és kellemesen töltik együtt az időt.”

“Bár karácsonykor egyre inkább tárgyi ajándékokkal halmozzuk el egymást, magával az ajándékozással még inkább feledhetetlenné tehetjük az alkalmat. Mi például rendszeresen valamilyen nagy családi társasjáték keretében nyújtjuk át az ajándékokat. Felhőtlen a jó hangulat.”

“Közös ajándékot adtam a családnak. A nemzetközi békeaktivista mozgalom szimbóluma, a szivárványszívű békezászló képezte a hátterét a “családi” feliratnak. A számítógéppel készített, nyomtatott kompozíciót bekereteztem. Így végül is a családi békét adtam át karácsonyra.”

“A család több tagjának adtam olyan fénykép reprodukciót, amely a megajándékozottat és jómagat ábzázolta kiskoromban. A személyre szóló ajándék a kötődést, a másik ember számomra való fontosságát fejezte ki.”

“Barátnőmnek hordozható társasjátékot készítettem. A társasjáték táblája egy kör alakú bőrszütyő volt, amire rávarrtam a társasjáték alaprajzát. A szélénél körbehúztam egy bőrzsinórt, a belsejébe lehetett rakni a gombbábukat.”

“Újabban újságpapírba csomagolom az ajándékokat, vagy régi cipősdobozokat csomagolok újságpapírba, és abba pakolok. A képek vagy a hírek lehetnek személyre szabottak: a sportrajongók megkapják a sport-, az intellektuálisabb beállítottságúak az irodalmi rovatot.”

“Mi minden ajándékozáskor óvatosan bontjuk ki a csomagokat. A kicsit használt csomagolópapírt aztán fel lehet használni legközelebb.”

“Vannak az úgynevezett cirkuláló ajándékok. Ezek azok a holmik, amit azoknak veszünk, akik csak valami apróságot szeretnénk adni, de nem tudjuk mit. Tipikus esetei a krémek, tusfürdők, szappanok. Ezeket általában továbbadom, így cirkulálnak a baráti, családi körön belül. Az előkarácsonyi bulin begyűjtött ilyen ajándékokat, az utókaracsonyi bulik keretében szoktam továbbadni.”

“Könnyen elkerülhetőek a karácsony napjai alatt begyűjtött felesleges tárgyak, ha előre szólunk, hogy mit szeretnénk.”

“Szeretek főzni. Barátaim egyik karácsonyra elkészítették az “Én szakácskönyvem”-et. Ez egy kapcsos füzet volt, amelybe A5-ös lapra írt recepteket, vagy recepteknek váró üres lapokat lehetett fűzni. Az elejére ráragasztották egy fényképemet, amely éppen a piacon vásárolva ábrázol, és ráírták a címet. Nagyon találó, és egyedi ajándék volt.”

“Ahelyett, hogy évről évre csip-csup apróságokat adnánk egymásnak karácsonyra, barátaimmal közösen készülünk az ünnepre. Kitűzünk egy ünnep előtti napot, amikor összegyűlünk, együtt sütünk, együtt készítünk karácsonyfa díszeket.”

“Kis unokahúgainknak idén saját készítésű mesekazettát adunk a párommal. Kedvenc meséiket fogjuk felolvasni: egyet ő, egyet én.”

“Könnyen elkészíthető, szép, és nem utolsósorban ízletes ajándék az ágyas pálinka. Az üvegbe a pálinka alapanyagának megfelelő, vagy vegyes aszalt gyümölcsöt, szegfűszeget, esetleg fahéjrudat kell helyezni, majd mézzel felölteni, erre aztán jöhet a házi pálinka. A két hét összeérési idő, és az ajándékozás után pedig a jó hangulat!”

“Az egyik barátom méhész. Az ő ötlete volt a szép mézek ajándékozása. Az átlátszó falú mézes csuporba, akár valamilyen minta szerint rendezve, magvakat teszünk: diót, mandulát, ami eszünkbe jut. Ezt töltjük fel óvatosan a finom, áttetsző mézzel.”

“Egyik karácsonykor vészhelyzetben voltam. Olyan körülmények adódtak, hogy nem tudtam fát állítani. Végül egy fagyöngy koszorú helyettesítette a karácsonyfát. Nagyon szép, karácsonyi hangulatot varázsolt.”

“Anyukám szereti a madarakat, minden télen eteti őket, több madáretető is van a kertjében. Idén karácsonyra szeretném megszervezni, hogy a kertje “madárbarát kert” legyen. Ez olyan mint régen a “tiszta udvar, rendes ház” volt: a Magyar Madártani Egyesület adja azoknak, akik gondoskodnak a madarakról. A plecsni mellett igénybe veheti a madárvédelmi tanácsadást, és egész évben ellátják hasznos madárvédelmi tanácsokkal.”

“Volt már olyan, hogy valamilyen szolgáltatásra fizettem be valakit karácsonyra: masszázsbérlet, uszodabérlet, vagy bármi olyasmi amit szeretne csinálni, de sohasem szánja el magát, vagy nincs ideje megszervezni.”

“Egyik karácsonyunk nagy rohangászás, sietség közepette érkezett, és nem jutott időnk az ajándékok becsomagolására. Ekkor találtuk ki, hogy a karácsonyi ajándékokat terítő alá rejtjük, és onnan húzzuk ki valamilyen játék keretében. Így szinte egyáltalán nem keletkezik csomagolási hulladék.”

“Valamilyen szolgáltatás, szívességi munka elvégzését is felajánlhatjuk: fák megmetszése, fa aprítás, valamilyen műszaki dolog megszerelése.”

“Pár éve krumplinyomdával díszítettük a natúr csomagolópapírokat. Különösen a gyerekekkel jó mulatság.”

“Használt kislemezekből, CD-kből, telefonkártyákból, vagy más kemény műanyag, sík használati tárgyakból izgalmas ajándékok készíthetők. A műanyagot formára kell vágni, két lyukat fúrni rá egy gyűrűs kapocs méretének megfelelően. A kapocsra először egy műanyag lapot fűzünk, aztán üres jegyzetlapokat, majd megint egy műanyagot – és kész is a egyedi, újrahasznosított jegyzetfüzet.”

“Ajándék az ajándékban. Készíthetsz saját kezűleg textil ajándékzacskót. Így nem csak a benne lévő meglepetés, a csomagolás is igazi ajándék. A textil zacskót aztán újra lehet hasznosítani.”

“A megajándékozott választásának megfelelően “időutalvány”-t készítek. Ezt aztán a saját költségemen, az általa meghatározott időben beválthatja nálam. Elmehetünk együtt moziba, korcsolyázni, kirándulni, vagy más közös programot szervezhetünk.”

“Tobozból, borókabogyóból, csipkebogyóból vagy más termésekből nagyon szép, természetes karácsonyfafüzéreket, vagy díszeket lehet készíteni, és ajándéknak sem utolsók.”

“Nagypapának egyik karácsonyra egy térképet adtam, amin bejelöltem, hogy merre jártunk együtt kirándulni, nyaralni amikor még kiskoromban a papa vitt minket. Így emlékeztünk a régi közös élményekre.”

“Az is nagyszerű karácsonyi (vagy más alkalomra adott) ajándék lehet, ha a megajándékozottal együtt kultikus, szimbolikus helyekre megyünk. Hasonló élmény volt, amikor egy gimnáziumi nagyon kedves haverommal örömet akartunk szerezni közös barátnőnknek, aki a Galamb családnévre hallgat. Öcsém fogott nekünk puszta kézzel a Ferenciek terén egy galambot, amit egy díszített cipősdobozba raktunk. Barátnőnket elcsaltunk a gimnázium közelében lévő Galamb utcába, titkolóztunk, hülyítettük szegényt, hogy kultikus helyre megyünk, a dobozban lévő galambbal meg ügyesen úgy fordultunk mindig, hogy el legyen takarva, ne vegye észre. Amikor a Galamb utca közepén voltunk, improvizáltunk egy köszöntőt, átnyújtottuk a dobozt, megmondtunk, hogy mi van benne. Barátnőnk feldobta a galambot, aki a rövid bezártság után boldogan elrepült. Nemcsak magunknak, hanem az ünnepeltnek is hatalmas élményt szereztünk.”


“Nyolcan voltunk jó barátnők. Egyszer a többiek saját maguk elkészítették egyik kedvenc társasjátékomat: a figurák, a szabályok, a játék át volt alakítva úgy, hogy minden kockadobás, minden mező, kártya valamilyen közös élményünkre utalt.”

“Barátaim egyszer írtak rólam egy könyvet. Nagyom örültem neki. Mulatságos volt látni, hogyan látnak engem.”

“A nagyszülőknek minden évben naptárt adunk, melyet az unokák legfrissebb képeivel díszítünk.”


Összeállította: Gulyás Emese – Tudatos Vásárló

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás