• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Július 1-től olcsóbban mobilozhatunk külföldről

2010.07.02. /

Július elsejétől olcsóbb a külföldi mobilhívás és az SMS az unió tagországain belül. A sokkoló mobilinternet számlákat is elfelejthetjük, ugyanis a szolgáltatóknak kötelező alkalmazniuk a felső adatkorlátot. 

Július elsejétől az Európai Unió területén (valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben) barangolva több mint 22%-kal csökken a hívásfogadás, 11%-kal a hívásindítás és közel 3%-kal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. A szolgáltatóknak jövő csütörtöktől minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárokat.

Az EU roamingrendelete alapján – a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 Ft/Euró árfolyammal számolva – az uniós országokban a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken július elsejével. Az SMS-küldés ára a mostani 38,94 forint helyett bruttó 37,88 forint lesz A tarifákat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg a maximális értéket.

A hívásindítás elszámolása 2009. július elsejétől az első 30 másodperc után, a hívásfogadásé pedig az első másodperctől kezdve másodperc alapú.

A szolgáltatók aktuális akcióiról, és az árakról a www.tantusz.nhh.hu oldalon tájékozódhatsz.

Március óta az úgynevezett számlasokk elkerülése érdekében a mobilszolgáltatóknak az EU területén mobilinternet-roamingot használó ügyfeleik számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt (limit értéket), amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla.

A limit beállítása július elsejéig csak a fogyasztó kérésére került aktiválásra – július 1-jétől azonban kötelező, vagyis a limitet minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket.

A rendelet szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót (a júliustól érvényes árfolyamon a bruttó 17,220 forintot).

 

Fokozottan kell figyelni belföldön is a határ közelében

A szándékolatlan roaming akkor fordulhat elő, ha mobiltelefonálás vagy mobilinternetezés közben belföldön, a határok közelében a szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára vált át a készülékünk.

A szándékolatlan roamingra azért is fontos odafigyelni, mert az utóbbi időben egyre népszerűbb mobilinternet-szolgáltatás igénybe vételekor is előfordulhat – és ebben az esetben különösen magas számlával járhat. A mobilinternet térnyerése miatt az NHH honlapján elérhető szándékolatlan roaming térképen első ízben külön is feltüntette azokat a helyeket, ahol fokozott az esélye annak, hogy a jelenség a 3G/UMTS hálózatokon is előfordul.

A szándékolatlan roaming elleni leghatékonyabb védekezés, ha a felhasználó a határok közelében a készülékét kézi hálózatválasztásra állítja. A szolgáltatók, amikor az ügyfél telefonja egy külföldi szolgáltató hálózatára vált – vagyis normál esetben a határ átlépésekor – kötelesek a külföldi roamingtarifákról SMS-ben értesítést küldeni.

A fogyasztóknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a mobiltelefon-előfizetéshez alapbeállításként nyújtott, úgynevezett start-csomagok használatával a mobilinternetezés sokkal többe is kerülhet, mint egy megfelelően megválasztott mobilinternet-csomag előfizetésével.

Forrás: NHH

Kép [cc] edyourdon  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében