• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Előzzük meg a szalmonella-fertőzést!

2009.09.11. /
Kérdezz-felelek a SZALMONELLA okozta megbetegedésekről

Lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet hazánkban leggyakrabban az élelmiszerhez kapcsolódó szalmonella okoz. Megfelelő odafigyeléssel a betegség megelőzhető.

 

A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek. A baktérium viszont bármilyen élelmiszerre rákerülhet. A betegség a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével elkerülhető.

 

A szalmonellózis szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel, vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható. A fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követő 1-2 napon belül jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

Hogyan kerül az ételbe a szalmonella?

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori. Az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg, a tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers, vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel. A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra), környezeti hőmérsékleten, vagy langyos helyen (8-45 °C fok között) történő tárolás során fordulhat elő.

 

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

  • A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Az így hőkezelt ételek, vagyis ha az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a 75 Celsius-fokot, biztonsággal fogyaszthatók.
  • A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni (legfeljebb 5˚C fok), mert néhány órányi szobahőmérsékleten a tárolás már veszélyes lehet.
  • Felhasználás előtt az ételt újra át kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni.
  • Nagyon fontos a nyers anyagok és a késztermékek elkülönítése is.
  • Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és amikor befejeztük a nyersanyag (húsok) előkészítését. Étkezés előtt is mossunk kezet!

 

Mi a teendő megbetegedés esetén?

A betegség lefolyása, időtartama, súlyossága változó. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. Fontos megemlíteni, hogy a fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok.

Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ez csak laboratóriumi vizsgálattal deríthető ki. Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lázas, hasmenéses beteg ételkészítéssel, étel felszolgálással ne foglalkozzon, nehogy másokat is megfertőzzön! Ha a fenti tüneteket észleli magán, mindenképpen forduljon orvoshoz.

 

Forrás: Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal

Kép [cc] nutloaf  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében