fbpx

| Szendrei Veronika

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Betegbiztosítás külföldön

Mikor nyárelőn tengerpartról és pálmafákról álmodozunk, ábrándos tekintetünket vessük az OEP honlapjára is. Utazás előtt tájékozódjunk a balesetbiztosítás feltételeiről, nehogy egy ronda egészségügyi számlán elússzon a következő nyaralás ára.

Az Európai Unióban az az alapszabály, hogy az adott tagállam állampolgáraival megegyező ellátás illet meg bennünket. Ez igaz néhány EU-n kívüli országra is, például Svájcra vagy Horvátországra. Ezen túl azonban nincs általános rendelkezés, az önrész mértéke és az ellátás költségei országonként változnak. Ezért célszerű minden út előtt utánajárni az adott állam szabályozásának. Ehhez legjobb a nagykövetségen érdeklődni.

Az biztos, hogy az ingyenes vagy kedvezményes orvosi szolgáltatás külföldön is csak a közegészségügyi ellátásra vonatkozik, de hogy ebbe pontosan mi tartozik bele, az minden tagállamban más és más. Néhány esetben az orvosi ellátás egésze ingyenes, máskor csak egy része, és előfordulhat az is, hogy helyben ki kell fizetnünk a kezelés árát, amit utólag igényelhetünk vissza az itthoni egészségbiztosítótól.

Ehhez fontos, hogy mindig megőrizzük a számlákat és a recepteket, hazatérés után ugyanis ezek alapján téríti meg a költségeinket a lakhelyünk szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár. (Az ügyfélszolgálatok listája az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján található.) Fontos, hogy az itthoni biztosító is csak az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak megfelelő mértékben állja a költségeinket.

Mindennek a feltétele, hogy az utazó rendelkezzen egy Európai Egészségbiztosítási Kártyával. Az ezen feltüntetett biztosító előzetesen vállalja a felmerülő költségek fedezetét. Természetesen kizárólag biztosítási jogviszony alapján. Ezt az úgynevezett EU-kártyát az OEP-nél vagy a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál lehet igényelni személyesen vagy postai úton.

Személyesen rögtön elkészítik, a postai átfutás körülbelül két hét. Akinek van ügyfélkapus regisztrációja, elektronikus formában is kikérheti a dokumentumot a www.oep.hu nyomtatványok menüpontja alatt. Előszöri kiadása ingyenes. A kártyával egyébként csak a közbiztosítókkal szerződött orvosnál lehet igénybe venni az ellátást. A szerződés nélküli magánorvosoknál ugyanúgy teljes árat kell fizetnünk, mintha itthon magánpraxisba mennénk. Ezért célszerű minden esetben közkórházhoz fordulni, ha lehetőségünk van rá.

A Kártya a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes. Ha már korábban beszereztük, az utazás előtt időben ellenőrizzük az érvényességét.

 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ezekben az országokban érvényes:
Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus (görög rész), Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Az Unión túl

Az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség országain kívül is léteznek országok közötti egyezmények, melyek alapján az államok kölcsönösen segítséget nyújtanak egymás polgárainak. Ezek alapján az útlevél bemutatásával az adott országokban tartózkodó magyar állampolgár sürgős esetben, a feltétlenül szükséges mértékig jogosult egészségügyi szolgáltatásra, ugyanolyan térítési kötelezettséggel, mint az adott ország biztosítottai.

Érdemes azonban tudni, hogy a legtöbb országban meglehetősen szűken értelmezik a sürgősségi ellátás fogalmát: a gyakorlatban szinte csak az életveszély esetén biztosítják az ingyenes ellátást. A sürgősségi ellátáson túli egészségügyi szolgáltatásért, valamint a magánorvosnál, magánklinikán igénybe vett ellátásért pedig természetesen ilyenkor is a teljes árat kell fizetnünk. Mindenképp ajánlatos tehát kiutazás előtt alaposan tájékozódni a célországról, és ha kell, az állami egészségbiztosításunkon túl külföldre érvényes betegség- és balesetbiztosítást kötni valamely üzleti biztosítóval is.

 

Sürgősségi ellátás szerződés alapján nyújtó országok
Angola, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Dél-Korea, Észak-Korea, Fehéroroszország, Grúzia, Irak, Jordánia, Kanada, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kuba, Kuvait, Moldova, Mongólia, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Oroszország, Örményország, Szerbia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Üzbegisztán. Az OEP a legtöbb országba utazónak javasolja külön utasbiztosítás megkötését.

Bankkártya-biztosítás

Bizonyos bank- vagy hitelkártyákhoz némi felár fejében, másfélékhez pedig automatikusan jár az utazási biztosítás. Ezek feltételeiről tájékozódhatunk a bank honlapján, s csak akkor kell külön biztosítást kötnünk, ha valamilyen kárra (pl. extrémsport-baleset) ez a biztosítás nem terjed ki. Ha ezt a megoldást választjuk, mindig magunkkal kell hordanunk a bankkártyához kapott biztosítási kártyát, amelyen a szükség esetén hívható telefonszám is rajta van.

Tájékozódnunk kell a bejelentési kötelezettségről is, ami biztosítónként változik, ám általában szerepel a biztosítási kártyán a telefonszámmal együtt. Hasznos lehet még, ha mobiltelefonunkban I. C. E (in case of emergency) névvel elmentjük egy idegen nyelvet beszélő rokonunk vagy ismerősünk számát, akit a mentők, orvosok hívhatnak baj esetén.

 

Utazó patika

Sokan nem is gondolnak rá, de a gyógyszerekre is más-más szabályozás vonatkozik az egyes országokban. A határ átlépésekor a vámszabályok szerint csak a nemzetközi előírásoknak megfelelő igazolás birtokában vihetünk magunkkal bizonyos gyógyszereket.

Antidepresszáns, altató, nyugtató, hangulatjavító gyógyszerek, valamint a daganatos betegségekhez társuló fájdalmak csillapítására szolgáló készítmények esetén mindenképpen szükséges az igazolás, amelyet a háziorvosunktól kérhetünk. A kábítószernek és pszichotróp anyagnak minősülő hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek listája elérhető az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján.

De egyéb gyógyszerek esetén is javasolt tájékozódni, hogy nincs-e bennük az adott ország által tiltott hatóanyag, vagy olyan, melynek bevitele igazolásköteles. Az OEP honlapján mindig fent vannak az érvényes jogszabályok, de ha biztosra akarunk menni, forduljunk az adott állam magyarországi nagykövetségéhez vagy konzulátusához.

És ha már minden óvintézkedést megtettünk, minden papírt beszereztünk, minden biztosítást megkötöttünk és magunkhoz vettünk, nincs más hátra, mint reménykedni benne, hogy ezek közül egyikre sem lesz szükség.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás