fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Bekerült a Ryanair Európa legnagyobb légszennyezői közé

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az ír Ryanair az első légitársaság, amely bekerült Európa 10 legnagyobb szén-dioxid kibocsátója közé, és egyben az első nem-szénerőmű a top-10-ben – derült ki azokból az adatokból, amelyeket az Európai Bizottság hozott nyilvánosságra a 2018-as számokra hivatkozva.

Az Európai Bizottság friss adatokat hozott nyilvánosságra az Európai Unió (plusz Norvégia, Izland és Svájc) levegőjének széndioxid-szennyezéséről. Nem a vállalatok kibocsátási adatait vették figyelembe, hanem ennél lényegesen nagyobb pontossággal meghatározható módszerrel az erőművek, gyárak és légitársaságok kibocsátását nézték.

A legnagyobb szennyezők évről-évre a kontinensen működő szénerőművek közül kerülnek ki, 2018-ban sem volt ez másként. 38,2 megatonnányi CO2-kibocsátással a lengyelországi belchatówi szén-erőmű volt a legnagyobb kibocsátó – nem meglepő eredmény tekintve, hogy jelenleg ez a világ második legnagyobb szén-erőműve. Az első tízben 7 németországi és egy bulgáriai szénerőmű található.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


Ami viszont meglepő az az, hogy a „top” (vagy inkább worst) 10-be bekerült a Ryanair légitársaság, amely 2018-ban 9,9 megatonnának megfelelő szén-dioxidot eregetett Európa egére. Ezzel az ír légitársaság az első, amely nem-szénerőműként felkerült a listára – olvasható a statista.com oldalán.

Összehasonlításként, a lista szerinti legnagyobb magyarországi kibocsátó a Mátrai Erőmű Zrt. Visontai Erőműve 5,2 megatonnával. 

Az eredményre reagálva a Ryanair közleményt adott ki, amelyben leszögezi, ők “Európa legzöldebb és legtisztább légitársasága” és “a Ryanairrel utasainak minden más légitársaságnál kisebb a kilométerenkénti CO2-kibocsátása”.

A szén-dioxid a legnagyobb üvegházhatású gáz a Földön, a legnagyobb kibocsátó szektorok pedig az áramtermelés, az ipar, a mezőgazdaság és a közlekedés.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 Képek: pixabay.com, statista.com
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok