fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Békéltetők: itt az idei első pozitív és negatív céges lista

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A Budapesti Békéltető Testület nyilvánosságra hozta pozitív listáját azokról a vállalkozásokról, akik együttműködtek a testülettel, és akikről a fogyasztók igazolták, hogy teljesítették a testület döntését. A feketelista a testület ajánlásait nem teljesítő vagy együtt nem működő vállalkozások sora.

A Budapesti Békéltető Testület minden évben közzéteszi a fogyasztóbarát vállalkozások listáját, hogy segítse a fogyasztók döntését abban, hol érdemes vásárolni vagy szolgáltatást igénybe venni, ha probléma esetén el akarják kerülni a pereskedést.

A testület nyilvánosságra hozza egyrészt azon cégek nevét, amelyek készek voltak a vita gyors, békés lezárására a békéltető testületi eljárásban és egyezséget kötöttek. A 2017. január elsejétől vezetett, egyezséget kötő vállalkozásokról szóló pozitív listán olyan cégek szerepelnek, mint a CCC Hungary Shoes Kft., a Vodafone Magyarország Zrt. vagy a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. A teljes lista itt érhető el.

 

Emellett nyilvánosságra hozzák azon cégeket is, amelyek esetében a fogyasztó maga igazolta vissza az egyébként nem kötelező erejű ajánlások teljesítését és a vállalkozás az eljárásban is együttműködő volt a Testülettel. Ilyen például a Samsung Electronics Zrt. Ez utóbbi, 2017. évi lista ide kattintva érhető el.

A fogyasztóvédelmi törvénynek megfelelően a békéltető testület nyilvánosságra hozza azokat az ajánlásokat is, amelyeket a vállalkozások nem teljesítettek, és annak a közel 70 cégnek a nevét is, akik nem működtek együtt a testülettel. A feketelista itt olvasható.

 

Mikor érdemes a békéltető testületekhez fordulni?

A békéltető testület eljárását a fogyasztó kezdeményezheti minden olyan esetben, ahol a fogyasztó és a vállalkozás között a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, vagy a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatban van vita. A kérelmet a békéltető testület elnökéhez lehet benyújtani írásban. A Testület a vitát igyekszik bírósági eljáráson kívüli rendezni. A békéltető testületi eljárás díjmentes. Részletesebb infók Bíróság előtt, avagy mire jó a békéltető testület című cikkünkben.

 

A Media Markt aláveti magát a Testület döntéseinek

Idén májusban tett alávetési nyilatkozatot a Media Markt Kft., a vállalkozás üzletei alávetik magukat a a Budapesti Békéltető Testület döntésének – olvasható a testület honlapján. Ez azt jelenti, hogy az eljárásban – megalapozottnak bizonyuló fogyasztói igény esetén – kötelezést tartalmazó határozat is hozható a vállalkozásra nézve, ami olyan, mintha bíróság döntött volna a fogyasztó és a cég közötti vitában.

 

Kép: pixabay.com

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok