fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Békéltetők: itt az idei első pozitív és negatív céges lista

A Budapesti Békéltető Testület nyilvánosságra hozta pozitív listáját azokról a vállalkozásokról, akik együttműködtek a testülettel, és akikről a fogyasztók igazolták, hogy teljesítették a testület döntését. A feketelista a testület ajánlásait nem teljesítő vagy együtt nem működő vállalkozások sora.

A Budapesti Békéltető Testület minden évben közzéteszi a fogyasztóbarát vállalkozások listáját, hogy segítse a fogyasztók döntését abban, hol érdemes vásárolni vagy szolgáltatást igénybe venni, ha probléma esetén el akarják kerülni a pereskedést.

A testület nyilvánosságra hozza egyrészt azon cégek nevét, amelyek készek voltak a vita gyors, békés lezárására a békéltető testületi eljárásban és egyezséget kötöttek. A 2017. január elsejétől vezetett, egyezséget kötő vállalkozásokról szóló pozitív listán olyan cégek szerepelnek, mint a CCC Hungary Shoes Kft., a Vodafone Magyarország Zrt. vagy a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. A teljes lista itt érhető el.

 

Emellett nyilvánosságra hozzák azon cégeket is, amelyek esetében a fogyasztó maga igazolta vissza az egyébként nem kötelező erejű ajánlások teljesítését és a vállalkozás az eljárásban is együttműködő volt a Testülettel. Ilyen például a Samsung Electronics Zrt. Ez utóbbi, 2017. évi lista ide kattintva érhető el.

A fogyasztóvédelmi törvénynek megfelelően a békéltető testület nyilvánosságra hozza azokat az ajánlásokat is, amelyeket a vállalkozások nem teljesítettek, és annak a közel 70 cégnek a nevét is, akik nem működtek együtt a testülettel. A feketelista itt olvasható.

 

Mikor érdemes a békéltető testületekhez fordulni?

A békéltető testület eljárását a fogyasztó kezdeményezheti minden olyan esetben, ahol a fogyasztó és a vállalkozás között a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, vagy a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatban van vita. A kérelmet a békéltető testület elnökéhez lehet benyújtani írásban. A Testület a vitát igyekszik bírósági eljáráson kívüli rendezni. A békéltető testületi eljárás díjmentes. Részletesebb infók Bíróság előtt, avagy mire jó a békéltető testület című cikkünkben.

 

A Media Markt aláveti magát a Testület döntéseinek

Idén májusban tett alávetési nyilatkozatot a Media Markt Kft., a vállalkozás üzletei alávetik magukat a a Budapesti Békéltető Testület döntésének – olvasható a testület honlapján. Ez azt jelenti, hogy az eljárásban – megalapozottnak bizonyuló fogyasztói igény esetén – kötelezést tartalmazó határozat is hozható a vállalkozásra nézve, ami olyan, mintha bíróság döntött volna a fogyasztó és a cég közötti vitában.

 

Kép: pixabay.com

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás