fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Átvilágított gyerekek

| Haller Dóra

Mi az ételben található kémiai anyagok szerepe a gyermekkori rák és az immunrendszeri betegségek kialakulásában? Erre a kérdésre keresi a választ az Európai Unió New Generis elnevezésű projektje, amelyet a 6. Kutatási Keretprogram berkein belül, ez év február elsején indítottak útjára 16 ország, köztük Magyarország részvételével.

Tizenhat európai országból 25 szervezet vesz részt az ötéves kutatásban, amelyre összesen 15 millió eurót fordítanak. A projekt része az unió környezet- és egészségpolitikájának, amelynek 2003-as elindítása után egy évvel fogadták el a New Generis projektet. A kutatás specialitása, hogy a terhesség alatt vizsgálja a rákkeltő kémiai anyagok hatását a születendő gyermekre. A feltételezések szerint ugyanis az ekkor ható anyagok jelentős szerepet játszanak az ekcéma, a rák és az asztma későbbi kialakulásában.

Ahhoz, hogy ezt tudományosan is bizonyítsák, többek között Dánia, Norvégia, Spanyolország, Görögország és az Egyesült Királyság biobankjaiban vett vér- és vizeletmintákat fognak elemezni. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a különféle mérgek közül főleg a szennyezett levegőből és az ételekből az anyák szervezetébe került dioxinok és etanolok találhatók legnagyobb mennyiségben.

A New Generis projekt célja, hogy a gyermekek védelmében hatékonyabb szabályok szülessenek, és javuljon az élelmiszerek minősége.

A rák problémája az utóbbi évtizedekben egyre több embert érint, és aránytalanul sok gyereknél alakulnak ki immunrendszeri rendellenességek – áll a New Generis projekt indulását bejelentő sajtóközleményben. – Ezek tények, de véleményünk szerint a legnagyobb kihívás ez esetben nem a tények bizonyítása lesz, hanem a kémiai anyagok szervezetre gyakorolt biológiai hatásainak tudatosítása.

Az Európai Vegyipari Tanács (CEFIC) szerint e biomonitoring technikák bár meggyőző, a népegészségügy szempontjából fontos módszerek, az egyszeri mérés nem ad megcáfolhatatlan információt arról, hogy mekkora a betegségek későbbi kialakulásának az esélye, de arról sem, hogy mi lehet ezek forrása.

A háromszázezer anya-gyerek páron elvégzett kutatás eredményeit 2011-ben hozzák nyilvánosságra.

 

Forrás: euractiv.com

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok