fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

Írd alá a petíciót a klímagyilkos mátrai szénerőmű bezárásáért

| Tudatos Vásárló

Eddig több mint 28 ezren írták alá azt a petíciót, amit a Greenpeace Magyarország indított azért, hogy zárják be a klímagyilkos mátrai szénerőművet. Az 50 éves erőműnél Greenpeace-aktivisták nemrég hatalmas felirattal üzenték: klímavészhelyzet van, sürgősen váltanunk kell a szénről megújuló energiára.

Az éghajlatváltozás Magyarországot sem kíméli, sőt, hazánk gyorsabban melegszik, mint a világátlag –  Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


Tavaly nyáron a Duna vízállása olyan alacsony volt, hogy többször is rekordot döntött. Korábban trópusinak tartott betegségek egyre gyakrabban fordulnak elő nálunk is. Az aszályok az élelmiszer-termelésünket veszélyeztetik, és kutatók azt prognosztizálják, hogy 2050-re a jelenlegi emberi civilizáció véget ér.

A legtöbbet és leggyorsabban a klímaválság elsőszámú okozóinak, a szénerőműveknek a bezárásával tehetünk – írja a Greenpeace közleményében. Európai országok sora ezért is jelentette már be, hogy mihamarabb leállítják a szenet égető erőműveiket.

A Mátrai Erőmű bezárásával felére csökkenthető lenne a hazai villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása – állítja a Greenpeace. A Mátrai Erőmű ZRt. Visontai Erőmű az EU-s adatok szerint 2018-ban 5,2 megatonna CO2-ot bocsátott a levegőbe, ezzel a legnagyobb hazai szennyező.

A legnagyobb európai légszennyezők évről-évre a kontinensen működő szénerőművek közül kerülnek ki, 2018-ban sem volt ez másként: 38,2 megatonnányi CO2-kibocsátással a lengyelországi belchatówi szénerőmű volt a legnagyobb kibocsátó – ez jelenleg ez a világ második legnagyobb szén-erőműve. Az első tízben hét németországi és egy bulgáriai szénerőmű található, és idén először bekerült a legrosszabb 10-be egy nem-szénerőmű is.

 

A petíciót itt írhatod alá

 

A Mátrai Erőműre ráadásul egyre kevésbé van szükség: a naperőművek immár egyre több áramot termelnek Magyarországon is. Néhány éven belül hasonló mennyiségű energiát fogunk tudni megtermelni napenergiával, mint amennyit a klímagyilkos mátrai erőmű állít elő.

Követeljük együtt: legkésőbb 2026-ig Magyarország is hagyjon fel a szén alapú villamosenergia-termeléssel, és zárja be az ország utolsó szénerőművét! 

 


Ha szeretnél még több hírt arról, miben léphetsz Te magad klímaügyben, kérünk, támogasd munkánkat!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek