fbpx

| Tudatos Vásárló

Írd alá a petíciót a klímagyilkos mátrai szénerőmű bezárásáért

Eddig több mint 28 ezren írták alá azt a petíciót, amit a Greenpeace Magyarország indított azért, hogy zárják be a klímagyilkos mátrai szénerőművet. Az 50 éves erőműnél Greenpeace-aktivisták nemrég hatalmas felirattal üzenték: klímavészhelyzet van, sürgősen váltanunk kell a szénről megújuló energiára.

Az éghajlatváltozás Magyarországot sem kíméli, sőt, hazánk gyorsabban melegszik, mint a világátlag –  Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa.

Tavaly nyáron a Duna vízállása olyan alacsony volt, hogy többször is rekordot döntött. Korábban trópusinak tartott betegségek egyre gyakrabban fordulnak elő nálunk is. Az aszályok az élelmiszer-termelésünket veszélyeztetik, és kutatók azt prognosztizálják, hogy 2050-re a jelenlegi emberi civilizáció véget ér.

A legtöbbet és leggyorsabban a klímaválság elsőszámú okozóinak, a szénerőműveknek a bezárásával tehetünk – írja a Greenpeace közleményében. Európai országok sora ezért is jelentette már be, hogy mihamarabb leállítják a szenet égető erőműveiket.

A Mátrai Erőmű bezárásával felére csökkenthető lenne a hazai villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása – állítja a Greenpeace. A Mátrai Erőmű ZRt. Visontai Erőmű az EU-s adatok szerint 2018-ban 5,2 megatonna CO2-ot bocsátott a levegőbe, ezzel a legnagyobb hazai szennyező.

A legnagyobb európai légszennyezők évről-évre a kontinensen működő szénerőművek közül kerülnek ki, 2018-ban sem volt ez másként: 38,2 megatonnányi CO2-kibocsátással a lengyelországi belchatówi szénerőmű volt a legnagyobb kibocsátó – ez jelenleg ez a világ második legnagyobb szén-erőműve. Az első tízben hét németországi és egy bulgáriai szénerőmű található, és idén először bekerült a legrosszabb 10-be egy nem-szénerőmű is.

A petíciót itt írhatod alá

A Mátrai Erőműre ráadásul egyre kevésbé van szükség: a naperőművek immár egyre több áramot termelnek Magyarországon is. Néhány éven belül hasonló mennyiségű energiát fogunk tudni megtermelni napenergiával, mint amennyit a klímagyilkos mátrai erőmű állít elő.

Követeljük együtt: legkésőbb 2026-ig Magyarország is hagyjon fel a szén alapú villamosenergia-termeléssel, és zárja be az ország utolsó szénerőművét!


Ez a tartalom az Agrárminisztérium 2019-es Zöld Forrás programjának támogatásával készült.


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás