fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Írd alá a petíciót a klímagyilkos mátrai szénerőmű bezárásáért

| Tudatos Vásárló

Eddig több mint 28 ezren írták alá azt a petíciót, amit a Greenpeace Magyarország indított azért, hogy zárják be a klímagyilkos mátrai szénerőművet. Az 50 éves erőműnél Greenpeace-aktivisták nemrég hatalmas felirattal üzenték: klímavészhelyzet van, sürgősen váltanunk kell a szénről megújuló energiára.

Az éghajlatváltozás Magyarországot sem kíméli, sőt, hazánk gyorsabban melegszik, mint a világátlag –  Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa.

Tavaly nyáron a Duna vízállása olyan alacsony volt, hogy többször is rekordot döntött. Korábban trópusinak tartott betegségek egyre gyakrabban fordulnak elő nálunk is. Az aszályok az élelmiszer-termelésünket veszélyeztetik, és kutatók azt prognosztizálják, hogy 2050-re a jelenlegi emberi civilizáció véget ér.

A legtöbbet és leggyorsabban a klímaválság elsőszámú okozóinak, a szénerőműveknek a bezárásával tehetünk – írja a Greenpeace közleményében. Európai országok sora ezért is jelentette már be, hogy mihamarabb leállítják a szenet égető erőműveiket.

A Mátrai Erőmű bezárásával felére csökkenthető lenne a hazai villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása – állítja a Greenpeace. A Mátrai Erőmű ZRt. Visontai Erőmű az EU-s adatok szerint 2018-ban 5,2 megatonna CO2-ot bocsátott a levegőbe, ezzel a legnagyobb hazai szennyező.

A legnagyobb európai légszennyezők évről-évre a kontinensen működő szénerőművek közül kerülnek ki, 2018-ban sem volt ez másként: 38,2 megatonnányi CO2-kibocsátással a lengyelországi belchatówi szénerőmű volt a legnagyobb kibocsátó – ez jelenleg ez a világ második legnagyobb szén-erőműve. Az első tízben hét németországi és egy bulgáriai szénerőmű található, és idén először bekerült a legrosszabb 10-be egy nem-szénerőmű is.

A petíciót itt írhatod alá

A Mátrai Erőműre ráadásul egyre kevésbé van szükség: a naperőművek immár egyre több áramot termelnek Magyarországon is. Néhány éven belül hasonló mennyiségű energiát fogunk tudni megtermelni napenergiával, mint amennyit a klímagyilkos mátrai erőmű állít elő.

Követeljük együtt: legkésőbb 2026-ig Magyarország is hagyjon fel a szén alapú villamosenergia-termeléssel, és zárja be az ország utolsó szénerőművét!


Ez a tartalom az Agrárminisztérium 2019-es Zöld Forrás programjának támogatásával készült.


Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok