fbpx
22 fogyasztóvédelmi szervezetével együtt uniós szintű panaszt nyújtottunk be 17 európai légitársaság félrevezető állításait miatt

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Bekerült a Ryanair Európa legnagyobb légszennyezői közé

Az ír Ryanair az első légitársaság, amely bekerült Európa 10 legnagyobb szén-dioxid kibocsátója közé, és egyben az első nem-szénerőmű a top-10-ben – derült ki azokból az adatokból, amelyeket az Európai Bizottság hozott nyilvánosságra a 2018-as számokra hivatkozva.

Az Európai Bizottság friss adatokat hozott nyilvánosságra az Európai Unió (plusz Norvégia, Izland és Svájc) levegőjének széndioxid-szennyezéséről. Nem a vállalatok kibocsátási adatait vették figyelembe, hanem ennél lényegesen nagyobb pontossággal meghatározható módszerrel az erőművek, gyárak és légitársaságok kibocsátását nézték.

A legnagyobb szennyezők évről-évre a kontinensen működő szénerőművek közül kerülnek ki, 2018-ban sem volt ez másként. 38,2 megatonnányi CO2-kibocsátással a lengyelországi belchatówi szén-erőmű volt a legnagyobb kibocsátó – nem meglepő eredmény tekintve, hogy jelenleg ez a világ második legnagyobb szén-erőműve. Az első tízben 7 németországi és egy bulgáriai szénerőmű található.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


Ami viszont meglepő az az, hogy a „top” (vagy inkább worst) 10-be bekerült a Ryanair légitársaság, amely 2018-ban 9,9 megatonnának megfelelő szén-dioxidot eregetett Európa egére. Ezzel az ír légitársaság az első, amely nem-szénerőműként felkerült a listára – olvasható a statista.com oldalán.

Összehasonlításként, a lista szerinti legnagyobb magyarországi kibocsátó a Mátrai Erőmű Zrt. Visontai Erőműve 5,2 megatonnával. 

Az eredményre reagálva a Ryanair közleményt adott ki, amelyben leszögezi, ők “Európa legzöldebb és legtisztább légitársasága” és “a Ryanairrel utasainak minden más légitársaságnál kisebb a kilométerenkénti CO2-kibocsátása”.

A szén-dioxid a legnagyobb üvegházhatású gáz a Földön, a legnagyobb kibocsátó szektorok pedig az áramtermelés, az ipar, a mezőgazdaság és a közlekedés.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 Képek: pixabay.com, statista.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás