fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Adóssággal a karácsony sem az igazi

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Elhalmozni szeretteinket a legcsodálatosabb ajándékokkal felemelő érzés, de eladósodni csak azért, hogy minél értékesebb meglepetés kerüljön a fa alá, nem érdemes. Hitelfelvételi kisokos.

 

 

 

 

A túlköltekezés csapdája

Tény, hogy ebben az időszakban szinte valamennyi bolt roskadozik az áruktól, és ezekhez vonzó kedvezmények is társulnak. Sőt, a bő termékkínálat megszerzéséhez a bankok, kölcsönt nyújtók további csábító hitelfelvételi lehetőségeket kínálnak, amelyek ilyenkor kihagyhatatlan lehetőségnek tűnnek.

E számtalan akciós ajánlat közt válogatva gondolj arra is, hogy a kölcsönt hosszabb távon kell majd törleszteni, és az ilyenkor megjelenő akciós hitelek csak a futamidő egy bizonyos időszakában, jellemzően csak az első pár hónapban biztosítanak kedvezményeket! Belefér költségvetésedbe a havi törlesztési díj? Még akkor is, ha az megemelkedik? Nem haladják meg a különböző kölcsönök az anyagi lehetőségeidet?

 

Mire figyelj, ha mégis a hitelfelvétel mellett döntesz?

Amennyiben a hitel mellett döntesz, tartsd észben, hogy a hitel is egy termék, aminek ára van – ez a kamat. E mellett azonban még számos egyéb díj és költség is tartozik a hitelhez, amelyekről egységesen a teljes hiteldíj mutató (THM) ad eligazodást, aminek számítási és közzétételi módját jogszabály rögzíti. A bankok ennek megfelelően kötelesek kereskedelmi kommunikációjukban megjeleníteni a különböző hiteltípusok költségét, előre rögzített periódusra és összegre számítva. Mielőtt pedig a konkrét szerződés megkötésére kerülne sor, a bank (ügyintézője) köteles az ügyfelet az adott szerződés teljes futamidejére kiszámított kamatról, a szerződésmódosítás feltételeiről, költségeiről, a késedelmes fizetés következményeiről és egyéb lényeges adatokról tájékoztatni.

Mindezen információk birtokában dönts csak arról, hogy felveszed-e a hitelt, azt a hitelt veszed-e fel, vagy más feltételeket ajánló szolgáltatót keresel. Fontos tudni, hogy a hitelszerződés mindaddig nem kötelez semmire, amíg azt alá nem írtad. Tedd ezt tehát felelősséggel, mert a megállapodást követően a folyósított összeget vissza kell fizetned kamatokkal és költségekkel növelten. Gondolj arra is, hogy amennyiben hónapok múlva a hitelt egy összegben szeretnéd visszafizetni, várhatóan ezt csak járulékos költségek mellett teheted meg (pl. szerződésmódosítási, előtörlesztési díj kifizetésével).

A hitelfelvétellel kapcsolatos döntéshez nyújt segítséget a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének (PSZÁF) háztartási költségvetés-számító programja és  hitelkalkulátora. 

 

A Te felelősséged is!

A hazánkba is begyűrűző pénzügyi válság kiváltó okai között szerepelt az Egyesület Államokban a fogyasztás hitelekkel történő ösztönzése, a gazdaság folyamatos növekedésébe vetett hit, és az hogy az embereknek egyre több és több pénzük lesz. E kedvezőnek tűnő kilátások hatására a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók hitelezési feltételei a világ számos országában lazultak, a visszafizetéssel kapcsolatos kockázatokat sokszor nem vették kellően figyelembe. A válság hatására azonban – nemcsak külföldön, de itthon is – munkahelyek kerülhetnek veszélybe és ezzel összefüggésben jelentős teherré válhat a fennálló hiteltartozás visszafizetése. Ezért minden esetben gondolj további biztosítékokra, így például a hitelfedezeti biztosítás lehetőségére, amely a nem várt eseményekre nyújt teljesítési garanciát.

A felelős hitelezési környezet kialakítása nemcsak a szolgáltatók feladata, abban a fogyasztók megfontolt döntése is közrejátszik. Mindenki egyéni felelőssége tehát, hogy saját és háztartása fizetőképességének megfelelően döntsön a hitelfelvételről.

 

Forrás: PSZÁF

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok