fbpx

Színezék

E 132 – Indigókármin

Leírás A sötétkékre színező indigókármin szoros rokonságban van a természetben előforduló indigóval. Egy kis kémiai különbség miatt azonban az indigókármin vízoldható. Színét magas hőmrsékleten is megtartja, de nem savtűrő.    Előállítás Az indigó színezéket sok évszázadon át az indigónövényből nyerték. 1897-ben vált lehetővé az indigókármin szintetikus előállítása, azóta a színezéket többlépcsős kémiai eljárással fenilglicinből nyerik. Az […]

E 133 – Brillantkék FCF

Egyéb elnevezések patentkék AE, amidokék AE Leírás A vízoldható kék színezék a patentkék V-hez (E 131) hasonlóan a trifenilmetán színezékek csoportjához tartozik, amelyeket egy központi szénatom és három fenilcsoport jellemez. A brillantkék FCF vízoldható, fény- és hőstabil. Savas környezetben a színe kékről zöldre változik. Előállítás A brillantkék FCF-et többlépcsős kémiai reakcióval állítják elő. A brillantkék […]

E 123 – Amarant

Leírás A sötétpiros színű amarant az azoszínezékekhez tartozik. Kémiailag szoros rokonságban van az azorubinnal (E122), gyümölcssavak hatására azonban a színét elveszíti. Az élelmiszerszínezék amarantnak semmi köze sincs a hasonló nevű dél-amerikai gabonához. Előállítás Az amarantot többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Az amarant elnevezésen általában […]

E 124 – Neokokcin

Egyéb elnevezések Ponszó 4 R, Ponceau 4R, Cochineal Red A Leírás A neokokcin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi. Az azoszínezékek közé tartozik, és közeli rokonságben van az amaranttal (E 123). A neokocin jól oldódik vízben és alkoholban. Hővel és savval szemben ellenálló, bázikus oldatokban azonban színe barnás árnyalatúvá válik. Előállítás A neokokcint az úgynevezett […]

E 127 – Eritrozin

Leírás A jódtartalmú eritrozin a xanténszínezékek csoportjába tartozik, az élelmiszert rózsaszínűre illetve pirosra festi. Vízoldható, és magas hőmérsékleten valamint lúgos közegben is stabil. Az eritrozin nem színtartó.  Savas közegben eritrozinsavat képez, amely alig oldódik. Ezért az eritrozin az egyetlen színezék, amelynek segítségével a gyümölcssalátához való cseresznyét úgy lehet színezni, hogy a lé ne festődjön meg. […]

TÖRÖLVE: E 128 – Vörös 2G

Egyéb elnevezések CI Food Red 10 Leírás A kékesvörös színű vörös 2G az azoszínezékek csoportjába tartozik. Hővel, fénnyel és bázikus oldatokkal szemben is stabil. Színét gyümölcssavak és benzoesav jelenlétében is megtartja. Előállítás A vörös 2G-t az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A vörös 2 G elnevezés […]

E 129 – Alluravörös AC

Leírás Az alluravörös az azoszínezékek közé tartozik. Előállítás Az alluravöröst az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Az alluravörös elnevezésen általában ennek a csoportnak a nátriumsóját értik. Az alluravörös kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezett. Használat Az alluravörös meghatározott élelmiszerekben, változó adagolás mellett használható. A színezék […]

E 100 – Kurkumin

Egyéb elnevezések curcumin Leírás A kurkumin sárga-narancs színű színezék, amit  a természetben a fűszernövényként ismert kurkuma termel. A kurkumint a sokkal drágább sáfrány helyettesítésére is használják. A sáfrányhoz képest azonban a kurkumin kevéssé színtartó.   Előállítás A kurkumint kurkumagyökérből extrakcióval lehet kinyerni, de elfogadott a szintetikus előállítás, valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg […]

E 101 – Riboflavin

Egyéb elnevezések lactoflavin, B2 vitamin Leírás A riboflavin a B2 vitamin kémiai elnevezése. Fontos szerepet tölt be a sejtek szénhidrátból, zsírokból, fehérjékből történő energianyerésében. A B2 vitamin védi az idegpályákat és a bőrt is. A riboflavin elsősorban a tejben és a tejkészítményekben, a húsban, a tojásban és az élesztőben található meg. Szintén jó riboflavin-forrást jelentenek […]

E 101a – Riboflavin-5’-foszfát

Leírás A riboflavin-5’-foszfát a riboflavin E 101 származéka. Az E 101-nél sokkal jobban oldódik vízben, ezért jobban használható. Előállítás A riboflavin-5’-foszfát előállítása riboflavin és foszforsav reakciójával történik, majd kémiai módosítás eredményeképp nátriumsóvá alakul.  Az utóbbi időben növekedett a kiindulási anyagként szereplő genetikailag módosított mikroorganizmusok segítségével előállított riboflavin mennyisége. Használat Riboflavin-5’-foszfát valamennyi olyan élelmiszerhez, amelyekhez adalékanyag […]

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás