fbpx

E 127 – Eritrozin

Leírás


A jódtartalmú eritrozin a xanténszínezékek csoportjába tartozik, az élelmiszert rózsaszínűre illetve pirosra festi. Vízoldható, és magas hőmérsékleten valamint lúgos közegben is stabil. Az eritrozin nem színtartó.  Savas közegben eritrozinsavat képez, amely alig oldódik. Ezért az eritrozin az egyetlen színezék, amelynek segítségével a gyümölcssalátához való cseresznyét úgy lehet színezni, hogy a lé ne festődjön meg.

Előállítás

Az eritrozint a fluoreszcin jódozásával állítják elő. Eritrozin elnevezéssel általában a vegyület nátriumsóját jelölik.  Kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezettek.

Használat

Az eritrozin kizárólag a következő termékekben használható:
• Koktélcseresznye és kandírozott cseresznye (max. 200 mg/kg)
• Gyümölcskonzervekbe való császárcseresznye (Bigarreaux-cseresznye) (max. 150 mg/kg)

Az eritzozint gyógyszerek és kozmetikumok színezésére is használják. Alumíniumlakkját például gyakran  alkalmazzák piros színezékként az ajakrúzsokban.

Biztonság

Az élelmiszerrel felvett eritrozin döntő hányada változatlan formában kiürül a szervezetből. Mivel az emésztés hatására alig válik le belőle jód, a színezék nem játszik szerepet a jódellátásban. Nagy mennyiségű eritrozin elfogyasztása esetén azonban pajzsmirigyműködési zavarokkal rendelkező személyeknél panaszok jelentkezhetnek. 

Az eritrozin a gyanúk szerint szerepet játszik a gyermekeknél jelentkező hiperaktivitási szindróma kialakulásában, az in-vitro vizsgálatok azonban ezt mindeddig nem igazolták. Kutatók találtak figyelmeztető jeleket arra, hogy az eritrozin fehérjékkel alkotott komplexe át tud jutni a vér-agy sorompón. 

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.1 mg/kg

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás