
E 124 – Neokokcin
Egyéb elnevezések
Ponszó 4 R, Ponceau 4R, Cochineal Red A
Leírás
A neokokcin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi. Az azoszínezékek közé tartozik, és közeli rokonságben van az amaranttal (E 123). A neokocin jól oldódik vízben és alkoholban. Hővel és savval szemben ellenálló, bázikus oldatokban azonban színe barnás árnyalatúvá válik.
Előállítás
A neokokcint az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A neokokcin elnevezésen általában ennek a csoportnak a nátriumsóját értik. A neokokcin kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezett.
Használat
A neokokcin csak meghatátozott élelmiszerekben használható. Ezekre szigorú mennyiségi korlátozások vonatkoznak:
• Ehető sajtbevonók és kolbászbelek (qs)
• Szószok, fűszerek (500 mg/kg)
• Surimi- és lazacpótlók (500 mg/kg)
• Táplálékkiegészítők (max. 300 mg/kg)
• Mustár (300 mg/kg)
• Égetett szeszes italok, gyümölcsborok (max. 200 mg/kg)
• Burgonya- és gabonaalapú sós snackek (200 mg/kg)
• Ömlesztett sajt (100 mg/kg)
• Növényi fehérjéből készült, húst és halat helyettesítő termékek (max. 100 mg/kg)
• Édesség, fagylalt, desszertek (50 mg/kg)
• Sütemény, kekszek, levelestészta (50 mg/kg)
• Pezsgőpor, italporok, szörp (max. 50 mg/kg)
Lila és barna árnyalatok elérése érdekében a neokokcint más színezékekkel keverik. Ezt az anyagot használhatják kozmetikumok, gyógyszerek és textilek színezésére is.
Biztonság
A neokokcin az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki. Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.
A csomagoláson használata esetén föl kell tüntetni a következő figyelmeztető szöveget a színezék megnevezése vagy E-száma mellett: „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.
Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilsalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben, valamint a citromban fordul elő. A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a neokokcin hatására is.
Azon vélekedések, amelyek szerint a neokokcin bőrtüneteket válthat ki, ezidáig nem nyertek bizonyítást.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
4 mg/kg