E 102 – Tartrazin
Leírás A meterséges tartrazin színezék citomsárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben, valamint magas hőmérsékleten is megtartja a színét. Előállítás A tartrazint többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Tartrazinként általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelölik. Az anyag kálcium- […]
E 104 – Kinolinsárga
Egyéb elnevezések Quinoline Yellow Leírás A kinolinsárga különféle sárga árnyalatokat hoz létre. A kék színű színezékekkel együtt alkalmazva zöld szín hozható létre az élelmiszerekben. A kinolinsárga vízoldható, zsírban azonban nem oldódik. Savakban és magas hőmérsékleten is stabil marad. Előállítás A kinolinsárgát kémiai kondenzációval két kiindulási anyagból, kinolinból és ftálsavanhidritből nyerik. Használat A kinolinsárgát csak meghatározott […]
E 110 – Narancssárga FCF
Egyéb elnevezések CI Food Yellow 3, Orange Yellows, Sunset Yellow FCF Leírás A narancssárga FCF mesterséges színezék: narancssárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben valamint magas hőmérsékleten is megtartja színét. Az aszkorbinsav (C-vitamin) azonban elszínteleníti. Előállítás A narancssárgát többlépcsős eljárással, úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az […]
E 120 – Valódi kármin
Egyéb elnevezések kárminsav, kosnil Leírás A valódi kármin az élelmiszeradalékok közül az egyetlen állati eredetű színezék. A savtartalomtól (pH-értéktől) függően az élelmiszereket a halványtól az élénk pirosig festi meg. A kármin nagyon ellenálló a fénnyel, a hővel és a gyümölcssavakkal szemben. A kármint már az aztékok is használták élelmiszerek és textíliák színezésére. Amerika elfoglalása után a spanyolok […]
E 122 – Azorubin
Egyéb elnevezések karmoizin Leírás Az azorubin mesterséges színezék, az élelmiszereket pirosra festi. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, kémiailag szoros rokonságban van az amaranttal (E 123). Ez a vízoldható színezék nagyon ellenálló a fénnyel, a hővel és a gyümölcssavakkal szemben. Előállítás Az azorubint többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az […]