• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Termékteszt: sonka

2007.10.29. /

Számtalan felvágottat, szendvicsbe való húskészítményt fogyasztunk nap mint nap. Úgy tűnhet, ezek közül a sonka az egyik legegészségesebb, de vajon igaz-e ez? Egyáltalán, mi a sonka? Legújabb terméktesztünkben szeletelt sonkákat vizsgáltunk.

Termékteszt: sonka

Teszt: eredmények

Laboratóriumban vizsgáltuk a sonkák só- és GMO-tartalmát. Génmódosított összetevőt egyik vizsgált sonkában sem találtunk. A sótartalomra vonatkozó részletes információk alább.

 

A vizsgált pulykamellsonkák rangsorát alapvetően a hústartalom, a sótartalom és a csomagoláson feltüntetett, fogyasztónak és a minőségről szóló információ mennyisége határozta meg.

A vizsgált sonkák rangsora

Sonka neve

Származási hely

Ár/100g

Hústartalom

Pontszám

Saga Fittlesz Szelet

Sárvár

365.-

88%

10

Orsi Pulykamellsonka

Orosháza

365.-

70%

10

Minőségi Magyar Pulykamellsonka

Szentes

265.-

Nincs jelzés

8

Délhús Pulykamellsonka

Szeged

249.-

Nincs jelzés

8

Bábolna Hullámsonka

Orosháza

365.-

77%

8

Saga Füstölt Pulykamellsonka

Sárvár

410.-

64%

8

Profi Pulykasonka

Pécs

117.-

Nincs jelzés

4

 

A részletes értékelő táblázat innen tölthető le >>>

 

Hogyan pontoztunk?

A pontozás során 10 pont volt a kiindulás, ehhez adtuk hozzá és ebből vontuk le az alábbiak szerint.

Táplálkozástani szempontok

  • Egy pontot adtunk azoknak a sonkáknak, amelyeknek 2% alatt volt a sótartalma a laboratóriumi vizsgálati eredmény szerint.
  • Egy pontot adtunk azoknak a sonkáknak, ahol a feltüntetett hústartalom magasabb, mint 70%.
  • Egy-egy pontot vontunk le minden olyan adalékanyag (E-szám) miatt, amely allergiás reakciókat válthat ki, vagy káros lehet.

Fogyasztóvédelmi szempontok

  • Egy-egy pontot adtunk a hústartalom, a zsírtartalom és a fehérjetartalom feltüntetéséért.

 

Ajánlás

  • Tanulmányozzuk át a csomagolást, hogy fel van-e tüntetve, és milyen az adott termék összetétele!
  • Válasszuk az alacsony víz- és sótartalmú, magas fehérjetartalmú terméket! (Minél kisebb egy adott termék víz- és sótartalma, nagyobb a fehérjetartalma, annál jobb minőségű.)

 

Ajánlás: sófogyasztás

  • Mindig az alacsonyabb sótartalmú terméket válasszuk! Szakértők szerint napi szükségletünk csupán 2g nátrium, amit 5g konyhasó tartalmaz. (Sőt, vannak szakemberek, akik maximum napi 0,5g Na-bevitelt ajánlanak.)
  • Bizonyos esetekben azonban szervezetünk több sót igényel. Ilyenek pl:
  •  
    • terhesség
    • fokozott izzadás: sport, magas páratartalom, nehéz fizikai munka miatt
    • bizonyos hormonális zavarok.

A magas vérnyomásban szenvedő betegek 20-50%-ának nátrium-szenzitív hipertóniája van. 1,2-1,5g napi Na-bevitelnek már megfelelő vérnyomás-csökkentő hatása lehet, de az 1,2g alatti napi Na-bevitel a mai étkezési szokások és élelmiszeripari technológiák mellett nem is képzelhető el.



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében