• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Szilva

2010.09.21. /

A rózsafélék családjába tartozó szilva és a vele fajazonos ringló a mandulával, barackkal áll rokonságban. Színét, formáját és ízét tekintve a legváltozatosabb gyümölcs. Nyár elejétől ősz végéig terem.

Szilvatörténelem

A Kaszpi-tenger partjáról származó szilváról először Konfúciusz emlékezett meg i.e. 479-ben, az ókori idők Kínájában kedvelt élelmiszereket felsorakoztató írásában.

Rómával Pompeius Magnus, a hadvezér ismertette meg e gyümölcsöt. A termesztett változatok száma hamarosan elérte a háromszázat és eljutott a Földközi-tenger vidékére. Észak-Amerikába a XVII. században került.

Hazánkban sokféleképpen hasznosították. Ismeretes a csakis belőle készült, hungarikumnak számító szatmári szilvalekvár és szilvapálinka. Kedvelt édesség az aszalt szilva. Kemény fáját régen faragásokhoz használták, ágaiból seprűt készítettek.

A világ második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcse, csak az alma előzi meg. A legnagyobb szilvatermesztő országok az USA, Oroszország és Kína.

 

Élettani hatás

A szilva és a ringló sok A- és B2-vitamint tartalmaz. Élelmi rostban gazdag. Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium, kalcium és a vas. C-vitamin tartalma erősíti szervezetünk védekezőrendszerét, elősegíti a vas felszívódását, és hatásos lehet egyes ízületi gyulladások megelőzésében.

Antioxidáns fenoljai (klorogénsavak) semlegesítik a szabadgyököket, védik a sejtfalat. Hatásukra gyorsul az anyagcsere, fokozódik a zsírsejtek lebontása.

Fenntartja a sav-lúg egyensúlyt, szabályozza a keringési rendszert. Serkenti az emésztést és a szervezet méregtelenítését.

A szilva fogyasztása csökkenti egyes szív- és rákbetegségek kockázatát. Tisztítja a vért, véd a szem leépülése ellen.

 

Hogyan vásároljuk és tároljuk?

Befőtt, kompót készítéséhez, sütemény díszítésére, rizottóhoz a félérett szilvát javasoljuk. Tároláskor pár nap alatt megpuhul, ám a cukortartalom már nem emelkedik. Friss fogyasztásra, lekvárfőzéshez érett szilvát vegyünk.

A legtöbb fajta héja enyhén viaszos: minél érintetlenebb ez az enyhén szürkés, puha bevonat, annál frissebb a szedés.

A ráncosodott gyümölcs talán már 2-3 napot is töltött a rekeszben. Egységes külsejű, szokatlan foltoktól mentes szilvákat válasszunk.

A viaszréteg jól elkülönül a penészgyeptől, amely a már elszíneződött, nagy tömegben együtt tárolt gyümölcsökön jelentkezhet.

Mosatlanul papírzacskóban a hűtőszekrényben 3-4 napig áll el. Csak fogyasztás előtt mossuk meg.

 

Konyhai tudnivalók

Legegészségesebb nyersen, szobahőmérsékleten fogyasztva.

Finom a belőle készített vegyes vagy egynemű kompót és leves. Tortákba, muffinba, gyümölcskenyerekbe, édes kásába tehetjük nyersen, kompótként vagy pürésítve.

Gyümölcssalátában remekül mutat. Érdekes ízhatást érünk el, ha kecskesajttal ízesítjük. Sós mártásként sültek kiváló kiegészítője.

Jól fagyasztható és aszalható.

 

Receptek

Barackos szilvaleves (remekül hűsít)

  • 2 csésze víz
  • 300 g őszibarack meghámozva, kimagozva, szeletekre vágva
  • 300 g szilva
  • méz, vagy cukor, ízlés szerint
  • 2 Ek kukoricakeményítő
  • 1 Ek citromlé
  • fahéj

Lábosban forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a meghámozott, kimagozott és kisebb darabokra vágott gyümölcsöt. Főzzük 15 percig.

Adjuk hozzá a keményítőt. Ízesítsük ízlés szerint. Merülő mixerrel dolgozzuk el. Pár szelet félretett gyümölccsel díszítve, tejföllel kínálhatjuk.

 

Szilvás gyümölcsrizs (tálalhatjuk hidegen és melegen is)

  • 150 g rizs
  • 500 ml tej
  • 500 ml víz
  • 2 Ek keményítő
  • 1 vaníliarúd
  • 4 Ek méz
  • 2 tojássárgája
  • 250 g – 250 g szilva vagy ringló és körte, feldarabolva

A rizst sós vízben félpuhára főzzük, lecsepegtetjük. 5 Ek tejben elkeverjük a keményítőt.

A többi tejet felforraljuk a vaníliával. Keményítővel és mézzel elkavart tojássárgájával sűrítjük. Már nem főzzük. Keverjük bele a rizst és a gyümölcsöket.

 

Termesztési tanácsok

A szilva és a ringló meleg termőhelyen érzi jól magát. Kerüljük a fagyzugokat. Hidegebb éghajlatra a kései virágzású fajtákat javasoljuk. Kedveli a teljes napsütést, de elviseli a mozgóárnyékot.

Önmeddő fajta mellé egy másik, pollenadó fajtára is szükség lesz.

Talaj tekintetében kevésbé igényes: a vízállásos, erősen agyagos talaj és a futóhomok kivételével bárhol megél.

Ültetéssük októberben, amikor a talaj nedves és még meleg. Eleinte karózzuk és öntözzük sűrűn. A metszett szilvafák több vizet igényelnek.

Tápanyagellátásról először ültetéskor gondoskodunk. A későbbiekben minden év tavaszán terítsünk komposztot lazán a törzs köré. Ez a talajtakarás megőrzi a talaj nedvességét, és tápanyaggal látja el a fát.

A fa 4-5 éves korában fordul termőre. A gyümölcshozam változó: egyik évben bőséges, máskor gyengébb. Ha igen sok termés kötődik, akkor ritkítanunk kell. A maradó gyümölcsök nagyobbak és ízletesebbek lesznek. Távolítsunk el minden beteg és sérült gyümölcsöt, ezzel a betegségek terjedését is lassíthatjuk. Az egyes szilvák közötti távolság legalább 7 cm legyen.

Komoly növényvédelmi kockázat a sarka-vírus (fogékony a besztercei, ellenállóak a Cacanska nevű fajták). Bármely fajta mellett döntünk, a megelőzés első lépése a vírusmentes fácska beszerzése. A második a levéltetvek ellenségeinek kertünkbe vonzása: a természetszerű kert kialakítás, mulcsozás, komposztálás, virágos, mézelő növények telepítése.

Levéltetvek távoltartására érdemes kipróbálni a fa alatt képzett fokhagyma ültetvényt.

A fa köré ültetett levendula, zsálya, izsóp távoltartja a hangyákat.

A szilvadarázs korai gyümölcshullást okoz. A vastag mulcsrétegben felszaporodnak a természetes ellenségek.

A szilvamoly lárvája a gyümölcs élvezeti értékét rontja. A felnőtt állat rajzását csapdával követjük. Ha nagyobb kártételre lehet számítani, akkor Bacillus thuringiensis készítménnyel érdemes védekezni a kelő hernyók ellen.

 

Kép [cc] rhino

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében