fbpx

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Szeder

A málnához hasonlító fekete bogyójú szeder mérsékelt éghajlaton erdőben, vadon és kertekben is megterem. Kellemesen fanyar ízét nyár derekán élvezhetjük.

Egy kis szedertörténelem

A rózsafélék családjába tartozó szeder a sivatagok kivételével az egész világon elterjedt. Valójában több, egymással kereszteződésre képes fajról van szó, ezért a szeder növénytani szempontból igen változatos összetételű állománynak tekinthető.

Természetes lelőhelyeit az emberiség régóta ismeri. Fogyasztását a görögök köszvény ellen javallották.

Termesztésbe vétele és piaci értékesítése azonban csak a XIX. században kezdődött meg. Ekkor indult meg a tüskementes, valamint a termesztést megkönnyítő, egyenesen álló szárú változatok kifejlesztése is. Vannak, akik szerint a tüskékkel együtt az erőteljes, jellegzetes ízanyag is eltávozott a termesztett szederből.

 

Tüskés barátunk jó hatásai

A szeder kimagasló A-, C- és E-vitamin tartalmánál fogva erősíti a szervezet védekező képességét. A vírusok és baktériumok elleni küzdelemben értékes ásványi sói és gyümölcssavai is szerepet játszanak. Rostjai elősegítik az emésztést.

Mélykék színe magas antocián tartalmáról árulkodik: az ismert antioxidáns vegyület mérsékli a szabadgyökök káros hatását, s így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Az antocián ezen kívül gyulladásgátló, érvédő hatású, javítja az emlékezőképességet és szabályozza a vérnyomást.

Színanyagai között jelentős még az A-vitamin előanyagaként ismeretes karotin. Az ásványi anyagok közül kiemelendő a szeder foszfor- és vastartalma.

A gyümölcsből főzött lekvár enyhe hashajtóként alkalmazható. Leve nyugtatja a gyomrot, vese- és hólyagpanaszokra javasolt. A leveléből készült tea vízhajtó, izzasztó hatású. Torok és szájöblítésre is használható.

 

A szeder vásárlása és tárolása

A dobozkában árusított gyümölcshalom alját általában nincs lehetőségünk megnézni. Ezért csak megbízható helyről javasolt szedret vásárolni.

Fényes felszínű, közepesen kemény tapintású bogyókat válasszunk. A puhaság nem hátrány, de a nagyon lottyadt gyümölcs régi szedést, gombabetegséget, vizes rothadást sejtet.

A szeder nagy víztartalma miatt könnyen romlásnak indul, ezért lehetőleg a vásárlás napján használjuk fel. A hűtőszekrény enyhén hűvös részében, a jó szellőzés biztosítása és gyakori átválogatás mellett legfeljebb 2 napig tárolhatjuk.

 

Mire jó a szeder?

Egészséges hatásait leginkább nyersen élvezhetjük. Egyszerűen készíthetünk belőle szederlevet, pikáns mártást süt húsokhoz vagy szörpöt. Könnyen és sikeresen fagyasztható.

Erőteljes, enyhén savanykás ízvilága nagyon jól illik sokféle süteményhez, tejszínhabos-zselatinos tortákhoz, palacsintához.

 

Receptek

Szedres pite

  • 300g liszt
  • 6Ek méz
  • 1 fél vaníliarúd
  • 100 g vaj
  • 3 tojás
  • ½ csomag sütőpor
  • 2,5 dl tej

A tetejére szórni:

  • 500 g szeder
  • 50 g szeletelt mandula

Keverjük el a vajat a mézzel és a tojásokkal. Adagonként adjuk hozzá a többi anyagot is, és keverjük csomómentesre. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük a tésztát. A tetejét hintsük meg a szederrel és a mandulával. 140-150 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig. Vaníliafagylalttal tálalhatjuk.

Szederkrémleves

  • 500g szeder, megtisztítva, lecsepegtetve
  • 5dl natúr joghurt
  • 1 dl fehérbor (víz)
  • fahéj, méz

Pár szem kivételével a szedret a borral turmixgépben pépesítsük le. A kívánt állag eléréséig adagoljunk hozzá joghurtot és édesítsük a mézzel. Egy nagy evőkanál, fahéjjal megszórt tejszínhabbal tálaljuk.

 

Termesztési tanácsok

A tüskementes szeder kiskertünkben sikeresen termeszthető, ha biztosítjuk a megfelelő vízellátást és meleget. Ez utóbbit a szedertövek megfelelő elhelyezésével tudjuk megválasztani. Ne tegyük szélnek kitett északi lejtőkre, fagyzugokba. Jól fogja magát érezni déli lejtésű, homokos talajon. A tüskés változat nem érzékeny a hőmérsékletre.

Nem kedveli a pangó vizet: ne kísérletezzünk vele agyagos talajon. Telepítéskor a talajt gazdagítsuk humusszal, a későbbiekben pedig folyamatosan mulcsozzuk.

A talaj megválasztásán kívül a támrendszerről kell gondoskodnunk. A támberendezés szellősebbé teszi az állományt, és csökkenti a gombás fertőzések esélyét.

A szeder a második éves vesszőin hozza gyümölcseit és újabb virágait. Szüret után tőből vágjuk ki a letermett vesszőket, és ritkítsuk meg az adott évi hajtásokat. A meghagyott veszőket kurtítsuk 2 méteresre.

Legfőbb károsítója a szeder gubacsatka. Kártétele a gyümölcsön látható: a termés egy-egy részlete nem színeződik, illetve nem puhul kellő mértékben. A károsított gyümölcsök íze csökkent értékű. A védekezés a megfelelő termőhely megválasztásával kezdődik. Ezen túlmenően a ragadozó atkák életkörülményeinek megfelelő kert a segítség: az őshonos növényekkel buján változatosra alakított területen a kertészek segítői könnyen megtelepednek.

 

Kép [cc] buridans

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás