• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Spenót

2009.04.21. /

A libatopfélék családjába tartozó, kesernyés-sós ízű zöldségféle egész évben terem, mégis március-május és szeptember- október között a legízletesebb.

A spenót története

Őshazája Perzsia. A nepáli uralkodó ajándékul küldte a kínai császárnak. Európába a mórokkal került. Hívták „perzsafűnek", „spanyolzöldségnek" is. A firenzei uralkodóházból származó Medici Katalin kedvenc zöldségét leginkább sültek 'alátéteként' fogyasztotta. Amikor francia királyné lett, étkezési szokásait a nemzetközi konyha „firenzei módra" néven jegyezte fel.

 

Miért?

A spenót ásványianyag (pl. szelén, magnézium és a króm), folsav, B- és K-vitamin összetétele kiemelkedő. Szabályozza a vérnyomást. Magas antioxidáns-tartalma és immunerősítő hatása véd egyes daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Vitamintartalma serkenti a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztését. Nyugtatja az idegrendszert. Karotin, lutein és zeaxantin tartalma fontos egyes szembetegségek kivédésében. Lúgosító, antibakteriális és gombaölő hatású.

Táplálkozási szakemberek a nyers spenótlé fogyasztását javasolják a felsorolt előnyökön kívül hiperaktivitás mérséklésére, vércukorszint-szabályozásra, vastagbél-tisztításra, fáradtság ellen.

 

Kiváló vasforrás?

Bár vastartalma magas, egekig történő magasztalása egy sajnálatos mérési hiba eredménye. Az 1870-es években ugyanis egy kutató elírta a tizedesvessző helyét. A hibát korrigálták, a tévhit maradt...

 

Veszélyes az oxálsav?

Az oxálsav a növényi és állati szövetekben természetesen előforduló, emésztést serkentő és vastagbéltisztító hatású vegyület. Gondot az okoz, amikor hő hatására (ásványi anyagokkal) kristályosodik. Ez az arra hajlamos emberekben vese-, illetve hólyagkő képződéshez vezethet. Az oxálsav gátolhatja a vas, illetve más ásványi anyagok felszívódását. A nyers spenót oxálsav tartalma viszont gátolja a kőlerakódást.

 

Spenót a piacon

  • A keskeny, fodrosabb, sötétebb zöld levelű változatok erősebb ízűek.
  • A sima levelű spenót általában enyhébb ízű.
  • Élénk színű, fényes, sárga foltoktól mentes levelű spenótot keressünk. A selymes bevonat kezdődő rothadás jele lehet. A fonnyadt spenót nemcsak ízét, de tápanyagainak jelentős részét is elvesztette már.
  • A friss spenótnak a tisztítása is könnyebb.
  • Hűtőszekrényben a megtisztított spenót kiválogatott leveleit mosottan legfeljebb fél napig, mosás nélkül 4-5 napig tárolhatjuk.
  • Dinsztelve jól fagyasztható.

 

Hogyan készítsük el?

A nyers levelek friss, enyhén édeskés íze hőkezelés során erőteljessé és savasabbá válik. Ha a recept vízben főzést javasol, próbáljuk saját nedvességtartalmán párolni: így gyorsabban elkészül és kevesebb vitamin megy veszendőbe.

Ha lehet, az ételbe csak a végén tegyük bele.

 

Receptek

Spenótos rizs
Hozzávalók (2 adag):

  • 2 csésze víz
  • 1 csésze rizs
  • 1 ek olaj
  • 1 közepes hagyma, kockára vágva
  • 1 tk köménymag, só
  • 1 tk koriandermag, összetörve
  • 2 kicsi erős paprika, finomra vágva
  • 1 közepes paradicsom, felkockázva
  • 2 csészényi összevágott friss spenót

Vízben főzzük meg a rizst. Egy másik, nagy edényben melegítsünk olajat. A leírt sorrendben, a spenót kivételével tegyük bele a hozzávalókat és pirítsuk meg valamennyit. Végül adjuk a spenótot és még 2 percig kavargassuk. Tálalás előtt keverjük bele a rizst.

 

Spenótkrém
Hozzávalók (4 adag):

  • 500g spenót, megtisztítva, falatnyi darabokra vágva
  • 2 ek olaj
  • 1 hagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 fokhagyma, finomra vágva
  • 150g szalonna (szalonna), kockára vágva
  • 2,5 dl tejföl
  • 100g reszelt parmezán sajt
  • reszelt szerecsendió, borsikafű (csombor), só

A felolvasztott olajon dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát és a sonkát. Egy percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a tejfölt, a sajtot, szerecsendiót. 5 percig pároljuk. Másik edényben víz nélkül pároljuk a spenótot víztartalma elvesztéséig. Ekkor keverjük a tejfölös szószhoz. Tésztával tálaljuk.

 

 

Termesztési tanácsok

A spenót közepesen tápanyagigényes növény. Laza, enyhén homokos talajba kerüljön. Meghálálja a talaj vetés előtti komposzttal és más szerves anyaggal történő dúsítását.

Túlzott nitrogénellátás esetén viszont a nitrát-nitrogént halmoz fel szöveteiben, ami mindenképpen kerülendő.

Hidegtűrése miatt kora tavasszal is vethető. Késő őszi betakarításához július végén vessük.

Kedvező szomszédság számára a szamóca, burgonya, káposztafélék, paradicsom.

Gyors fejlődése miatt a vízellátásra kell odafigyelni. A kora tavaszi vetésnél, feltéve, hogy sok hó hullott a télen, általában még van elegendő nedvesség a talajban, ez azonban már nem mondható el a nyári vetés esetén: száraz körülmények között gyorsan magszárat fejleszt.

A leveleket folyamatosan szedhetjük. A felesleges, vagy éppen elöregedett leveleket hagyjuk a növényen, amelyet akár ott helyben, vagy kertünk más részében is használhatjuk talajtakarásként.

Lehetőség szerint a letermett spenót gyökereit ne szedjük ki: szaponintartalmánál fogva serkenti más növények tápanyag-felvevő képességét, a talaj érési folyamatait.

A spenótot a peronoszpóra támadja meg, amellyel elsősorban sűrű állomány, nem megfelelő talaj esetén kell számolnunk. A fertőzött leveleket dobjuk a komposztra.

 

Kép [cc] zb, vanrobin

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Hozzászólások

nyubocs / 2010. március 27. 11.59

Utolsó mondat:
"A fertőzött leveleket dobjuk a komposztra."

Na remélem ez az utolsó mondat szakértelme nem jellemző az egész oldalra, mert megette a fene.

Kedves Szerző!
FERTŐZÖTT NÖVÉNYI RÉSZT SOHA NEM TESZÜNK KOMPOSZTBA:

login612 / 2010. március 3. 18.29

Pedig az. Inkább kálium és folsav forrás. Másik összefoglalót itt is olvashatsz:
http://vitamin.dynanix.com/vitaminok-nyomelemek/spenot.php

sztamas79 / 2009. április 22. 17.20

Remek kis cikk, gratulálok, a vastartalomról például nem is tudtam, hogy csak legenda :)
Találtam még egy nagyon jó kis összefoglalót, ajánlom mindenkinek:

http://www.elestar.hu/elelmiszer-lexikon/zoldsegek/spenot/

Hozzászólás beküldéséhez belépés vagy regisztráció szükséges.