• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Rukkola

2010.06.02. /
A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsősorban saláták, kásák kiegészítőjeként használjuk.

Érdekességek a múltjából

A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.

Galenus, ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt", nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük étrendünkbe.

A Talmud hatásosnak találja szemfertőzések esetén.

A rómaiak magjait olívaolajban áztatták, és vágykeltőként fogyasztották. A történetíró Plinius korbácsütések esetére javasolta; szerinte ugyanis a rukkola annyira megerősíti a testet, hogy az komoly fájdalmakat is képes lesz elviselni.

A növény virágai éjszaka illatoznak, ezért a régi babona az álnokság jelképének tartotta.

Legjelentősebb rukkolatermesztő országok: Franciaország, Egyiptom és Olaszország.

 

Élettani hatása

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.

Az ókori időkben külsőleg és belsőleg egyaránt - szeplők ellen, a hajhagymák növekedésének serkentésére, a kellemetlen testszag megszüntetésére - használták. Szoptatós anyáknak tejszaporító főzetet készítettek belőle, használták bélférgek és köhögés ellen teaként és szirupként.

Utóbbihoz egyenlő mennyiségű rukkola virágot és levelet kell összetörni annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1 evőkanállal vegyünk be, és még aznap fogyasszuk el a kész szipurot.

Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.

Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást.

A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.

 

A piacon és otthon

A rukkolát csokorba kötve vagy kilóra árusítják. Sötét, egyforma színű növényeket válasszunk. Kerüljük a sárga, fonnyadt, vagy sérült leveleket - ezek íze kellemetlen lehet. Olykor a sokkal csípősebb ízű vadon termő rukkolával is találkozhatunk a piacon.

Hazaérve először is dobjuk komposztra az elfásodott szárakat. A leveleket alapos mosás után csepegtessük le vagy törölgessük szárazra. A megtisztított levelek ruhába tekerve akár egy hétig is elállnak a hűtőben. Tisztítás nélkül az eltarthatóság 3 napra csökken.

 

Rukkola a konyhában

A rukkola íze hasonlít a borséhoz, a mustáréhoz. Megfigyelések szerint a kisebb levelek íze enyhébb, a nagyobbak csípősebbek.

Leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk. Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz.

Más zöldségekkel vegyítve, olajban megpárolva tésztával, bulgurral is fogyaszthatjuk. Keverjük rizottóhoz. Párolás, dinsztelés után spenótot helyettesíthetünk rukkolával. Gyorsan elkészül belőle a leves is. Zsíros sajttal kiegészítve tehetjük pizzára.

 

Receptek

Kecskesajtos rukkolasaláta - sültek, frissen sült lepény mellé

  • kecskesajt, falatnyi darabokra vágva
  • rukkola saláta, feldarabolva
  • vöröshagyma, karikára vágva
  • pirított fenyőmag vagy sós mandula
  • fokhagyma, összetörve
  • só, borsikafű
  • olívaolaj, balzsamecet
  • apró salátaparadicsom, félbevágva

A saláta hozzávalóit összekeverjük. A tetejére szórjuk a magvakat és a grillezett sajtot. Balzsamecettel és olajjal meglocsolva tálaljuk.

 

Rukkolás uborkasaláta - görög ízeket idéz asztalunkra

  • 400 g rukkolasaláta
  • 2 közepes cékla, héjában megfőzve, lehámozva
  • 1 kígyóuborka
  • 150 g nagy szemű mazsola
  • olívaolaj
  • citromlé, só

Vágjuk apró kockára a főtt céklát. Hámozzuk meg az uborkát, és kaparjuk ki a magjait. Erre azért van szükség, hogy az uborka ne eresszen levet.

Minden hozzávalót keverjünk jól össze, kivéve a mazsolát, ezt tálaláskor szórjuk a tálra. Grillezett ételekhez, kásákhoz ajánljuk.

 

Termesztési tanácsok

A rukkolát könnyen termeszthetjük kiskertünkben. A tavaszi vetésű rukkola félárnyékos helyen érzi jól magát. Legjobb, ha egy fa alá vetjük, de a részleges napsütést is tolerálja. Ha teljes napfénynek tesszük ki, a szárazabb körülmények hatására sötétebb és erőteljesebb ízű leveleket fejleszt, viszont megnő a földibolha kártételének mértéke is.

Ősz eleji vetéssel is érdemes próbálkoznunk: a növény jó eséllyel áttelel, ehhez azonban napos, szélvédett területet kell biztosítanunk.

Kielégítően terem köves, száraz körülmények között is, bár itt a talaj folyamatos takarásával kell gondoskodnunk a megfelelő talajnedvességről. Ha az öntözés megoldható, vethetjük nagy agyagedénybe is.

A 20-30 naponként ismételt, szakaszos vetéssel folyamatosan rendelkezésünkre állhat.

Jól társul zellerrel és babbal. Kerüljük a hagyma, fokhagyma szomszédságát.

Magvait a talaj felszínére vessük, majd óvatosan takarjuk be a sort. Kelésig tartsuk nedvesen. A későbbiekben mérsékelt öntözést igényel. Egyelni nem szükséges.

Könnyen magszárba megy. Apró fehér virágait a levelekhez hasonlóan használhatjuk, illetve magokat foghatunk magunknak.

A fiatal leveleket folyamatosan szedegethetjük. Az idősebb levelek rostosabbak és csípősebbek.

Jelentős kártevője a földibolha, amely apró lyukakat rág a levélbe. Nagymértékben szaporodik fel meleg, száraz körülmények között, napos termőhelyen. A mulcsozással teremtett párásabb mikroklímában, megfelelő termőhelyen ez a kártétel nem jelentős. Megfigyelések szerint a mulcsozott állomány lassabban fejleszt magszárat.

Egyéb növényvédelmi gond nem ismeretes.

 

Kép [cc] atlebrunvoll



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében