fbpx
idénynövény póréhagyma konyha

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Póréhagyma

A póréhagyma a hagymafélék családjába tartozó, méltatlanul mellőzött növény. Szinte folyamatosan kapható, és változatosan felhasználható. A vöröshagymánál enyhébb illata, édeskésebb, rejtettebb az íze. A póréhagyma remek vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás. Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!

A póréhagyma múltja

A póréhagyma őshazája valószínűsíthetően a Földközi-tenger környéke, illetve Ázsia, termesztése 3000 évvel ezelőtt Mezopotámiában kezdődött – említésre kerül a sumér birodalom tábláin is. Kheopsz fáraó katonái harci sikereik elismeréseképpen gyakran kaptak póréhagymát, de Egyiptomban a mai napig népszerű.

Kedvező étrendi hatásai miatt a póréhagyma kedvelt volt a rómaiak körében is. Néró császár hangszálainak karbantartására kifejezetten gyakran fogyasztotta a belőle készült levest. Plinius feljegyzése szerint a póré a rómaiak közvetítésével került a Brit-szigetekre, ahol már a VI. században igen népszerű lett, elsősorban a skótok és a walesiek körében. A walesi harcosok a szász csapatok feletti győzelmüket egyenesen a póréhagymának tulajdonították – csata közben ugyanis segítségével különböztették meg magukat az ellenségtől. Az amerikai földrészen az indiánok is megkedvelték és termesztették. Hazánkban népszerűsége lassan emelkedik.

idénynövény póréhagyma konyha

Táplálkozástani hatás

✓ A póréhagyma előnyös hatásait először Hippokratész említi: emésztésserkentőként és vizelethajtóként ajánlja.

✓ Magas élelmi rost-, és allicin nevű illóolaj-tartalma elősegíti a belek mozgását, ruténtartalma révén pedig a vérerek falát erősíti, tisztítja a kapillárisokat, csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét.

✓ Mézga-anyagai köptető hatásúak: légúti fertőzések, gyulladások gyógyulásakor igen hatékonyak. Illóolajai baktériumölő hatással rendelkeznek.

✓ Kiemelkedő A-, B1-, C- és E-vitamin tartalma.

✓ Antioxidánsként erősíti szervezetünk ellenálló-képességét.

✓ Az ásványi anyagokat illetően a póréhagyma remek vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás.

Vásárláskor mire figyeljünk?

A póréhagyma gyakorlatilag egész évben kapható, mivel van nyári és téli változata is. A nyári termesztésű póré vékonyabb.

A friss póréhagyma élénk színéről, kemény tapintásáról, szorosan záródó leveleiről ismerhető fel.  A puha tapintású póréhagymát régen szedték le, már nem friss. A télen vásárolt póré zöldje olykor kékes színbe hajlik: ennek a fagy és a levelekben található antocián festékanyag az oka.

Az alul kidomborodó, szinte gumót képező póré lehet friss, de már túlérett. Valószínűleg elkezdte fejleszteni a magszárat is, ami ugyan ehető, de szálkás, és kevéssé élvezhető.

Mosás nélkül hűvös helyen sokáig eltartható.  Tisztítás során először távolítsuk el az esetleges gyökereket, elszáradt leveleket, levélvégeket. A szárat az elágazásáig vágjuk félbe, majd a felső sötét leveleket mosás után szintén használjuk fel.

Idénynövény adatbázis

Póréhagyma télen-nyáron – felhasználás

A nyári póré elsősorban frissen jó, de bármilyen ételt készíthetünk belőle. A téli vastagabb, jól tárolható póréhagymából kiváló leves, pite készülhet, vékonyra karikázott, roppanós húsa azonban sós salátákhoz is jól illik.

A póréhagyma jól aszalható, szárított zöldségkeverékekben gyakran megtalálhatjuk.

porehagyma krémleves miért jó

5 elemes recept

  • 4 személyre
  • Elkészítési idő: előkészítés 15 perc, főzés 30 perc
  • főzés
  • vegán opcióval, glutén-, tejmentes

Póréhagymás krumplikrémleves

A krumpli és a póréhagyma jól kiegészíti egymást hatásában. A póréhagyma melegítő hatású, és főzve édes-csípős ízű zöldség. Legfőbb hatása, hogy melegíti a testet, mozgatja a Qit és oldja a nyálkát, így fáradtság, energiahiány, fázás, megfázás, felsőlégúti betegségek estén jól használható. A krumpli semleges hatású, édes ízű zöldség, és elsősorban tápláló és a gyomrot megnyugtató hatása miatt értékeljük nagyra. A krumpli nedvesít, a póré oldja a nedvességet és nyálkát, így harmóniában vannak egymással. Ha nyálka-problémáid vannak – pl. Folyik az orrod vagy túlsúlyos vagy, akkor a tejszín helyett mindenképpen inkább növényi alternatívát válassz.

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 6 dkg vaj/tisztított vaj/kókuszolaj
  • 80 dkg póréhagyma – minél inkább csak a fehér részét használod, annál szebb és fehérebb lesz a levesed
  • 30 dkg krumpli
  • 1 liter zöldségalaplé vagy víz levesalappal
  • 1,5 dl kókusztej vagy rizstejszín vagy tejszín
  • ¼ frissen reszelt szerecsendió
  • bors

Elkészítés

  1. Mosd meg alaposan a póréhagymát. Ügyelj rá, hogy a levelei között is kimosd, mert oda sokszor beszorul a homok, és ha ezt nem mosod ki, akkor „recsegni” fog a levesed. Vágd vékony karikákra.
  2. Tisztítsd meg a krumplit, és vágd kockára.
  3. A vajat olvaszd fel egy nagy leveses fazékban, de ügyelj rá, hogy ne égjen meg. Tedd hozzá a pórét, és keverd össze. 5 percig pirítsd a hagymát közepes lángon, és közben ügyelj rá, hogy ne kapjon színt. Percenként keverd meg.
  4. Keverd hozzá a krumplit, és kevergetve pirítsd így 2 percig.
  5. Öntsd fel zöldségalaplével, forrald fel, majd vedd közepesre a lángot, és főzd fedő alatt kb. 30 percig. A krumpli és a hagyma puhuljon meg rendesen ez idő alatt.
  6. Botmixerrel pürésítsd a levesed, vagy adagonként álló mixerben pürésítsd. Vigyázat! Utóbbi esetben nagyon vigyázz, hogy le ne forrázd magad. Ehhez max. félig töltsd a forró folyadékkal az álló mixert, mert a forró leves könnyen ledobja a mixer tetejét, ha több levest töltesz bele. Higgy nekem, és már forráztam így le magam…
  7. A levest ízesítsd: öntsd hozzá a kókusztejet vagy tejszínt, és ha szükségét látod sóval, és kevés frissen őrölt borssal, illetve a szerecsendióval. Keverd el alaposan.
  8. Forrald fel a levesed, hogy az ízek összeérjenek.

Tálalás

Locsold meg a tetejét néhány csepp olívaolajjal, és szórd meg pirított magokkal vagy olajban pirított gombát is tehetsz a tetejére.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Póréhagymás-spárgás rántotta

Hozzávalók:

  • 2 ek. vaj
  • 1db póréhagyma megtisztítva és vékonyra karikázva
  • 4-5db erdei (vagy más) gomba
  • 200g vékony spárgasíp megtisztítva, felszeletelve
  • 8 nagy házi tojás habosra verve
  • 150g olvadós sajt felkockázva
  • só; borsikafű (őrölt bors)
  • 2 ek. reszelt, erős ízű sajt

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a wokot, serpenyőt.
  2. A megolvasztott vajon pirítsuk 4 percig a póréhagymát, majd adjuk hozzá a spárgát és a gombát is. Sűrű kevergetéssel süssük még 6 percig.
  3. Fűszerezzük, és öntsük bele a tojást és az olvadós sajt nagy részét.
  4. Süssük majdnem készre, de már csak ritkán kavargassuk. Ekkor tegyük hozzá a maradék sajtokat.
  5. Darabokra vágva tálaljuk.

Hagyományos póréhagymás leves

Hozzávalók:

  • 3 nagy póréhagyma, megtisztítva, félbevágva majd felkarikázva
  • 2 ek. vaj
  • 6dl víz
  • 6dl zöldségalaplé
  • 1 kg burgonya megtisztítva, felkockázva
  • só, borsikafű, majoránna
  • 4 ek. csípős szósz, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Olvasszuk meg a vajat egy nagy fazékban. Gyakori kavargatással pároljuk meg rajta a pórét. Vigyázzunk arra, hogy ne barnítsuk meg, mert akkor égett íze lesz.
  2. 10 perc elteltével adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát és a fűszereket.
  3. Amikor a krumpli puha, a leves felét szedjük külön és turmixoljuk le, majd keverjük össze a maradékkal.
  4. A tányérokra szedett levest 1-1 kanál tejföllel, pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Termesztési tanácsok

A póréhagymát magvetéssel, vagy palántáról szaporíthatjuk. Magról vetve (április) számolnunk kell a nehézkes keléssel és vontatott korai fejlődéssel. A nyár végére kifejlődnek az ujjnyi vastag szárak. A palántákat ősz elején elduggatva a következő évre kapunk termetes szárakat, ekkor azonban a magszárba menés veszélye is nagyobb. A magszár étkezési célra ugyanúgy felhasználható, bár rostosabb és keményebb.

A póréhagyma tápanyagban közepesen gazdag, laza talajt kedveli. Kedvező hatású az előző ősszel kijuttatott trágya, vagy komposzt.

Igényli a rendszeres gyomlálást. Jellegzetes tennivaló a talaj töltögetése. A szár ugyanis csak fény hiányában lesz fehér és puhább.

A talajt takarással, növényi maradékok sorközbe szórásával folyamatosan védjük a kiszáradás ellen.

Kedvező szomszédai a szamóca, amellyel vegyesen is ültethető, különböző káposztafélék, fejes és más saláták, valamint az erős illatával a hagymalegyet is megtévesztő paradicsom és zeller. A levelekbe rágó hagymamoly ellen a répával való vegyes vetés, ültetés lehet hatásos.

Képek: 5 Elemes Étrend, Unsplash.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás