• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Pasztinák

2008.05.26. /

Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó pasztinák (vagy paszternák) manapság méltatlanul mellőzött gyökérzöldségünk. Felhasználhatóságának köre nem a petrezselyemével, hanem a burgonyáéval egyezik meg.

A pasztinák sokoldalú múltja

A paszternák Eurázsiában őshonos. Fás, kemény gyökerű vad változata a Földközi-tenger partjaitól Szibériáig napjainkban is előfordul.

Említik a görög leírások is, de termesztésével valószínűleg a rómaiak foglalkoztak először. Az erre vonatkozó adatokat bizonyos óvatossággal kell tekinteni, hiszen az ókor sárgarépája fehér, vagy lilás színű is lehetett; másrészt több leírásban a pasztinák, mint „egyfajta sárgarépa" szerepel.

A XVI. századra már Európa-szerte ismerték és használták egyrészt a cukorrépa, illetve a nádcukor hasznosítása előtt ételek édesítésére; másrészt a burgonya Európába érkezése előtt főzve és sütve is fontos népeledel volt. Használata és ismertsége az édesebb sárgarépák, illetve a burgonya megjelenésével erősen visszaesett.

 

Élettani hatásai

Fehérje- és ásványi anyagtartalma (vas, kalcium és foszfor) magas (bár nem kiemelkedő), kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. A növényi rostok azzal, hogy élénkítik a bélműködést csökkentik a koleszterinszintet (a szervezetben rövidebb ideig tartózkodó székletből kevesebb koleszterin tud visszaszívódni), s szabályozza a vércukor-tartalmat is. Kalcium- és foszfor tartalma  jótékonyan befolyásolja a csont anyagcseréjét, illóolaj-tartalma révén pedig vizelethajtó, görcsoldó.

A pasztinák legelőnyösebb tulajdonsága a vizelethajtó hatás, ennek köszönhetően hugyúti fertőzések esetén átöblítőként, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését.

 

A kemény legény

A paszternák igen sokat bír: áttelelés közben a fagy hatására keményítőtartalma cukorrá alakul (édes íze miatt még jégkrém is készül belőle). Olyan területeken is kiválóan terem, ahol a petrezselyem csak senyvedne.

 

Hogyan vásároljuk?

  • Keressünk egyneműen sárgásfehér, kemény tapintású paszternákot.
  • A petrezselyemtől a levelek töveinek megfigyelésével tudjuk megkülönböztetni: a petrezselyem felső vége kicsúcsosodó, a paszternák levelei viszont egy völgyszerű mélyedésből erednek a gyökér tetején.
  • A pincében homokba ásva hónapokig tárolhatjuk. Hűtőszekrényben tisztítva 1-2 hétig is eláll.

 

Felhasználási javaslatok

  • Zöld levele nem fogyasztható, az érzékenyeknél bőrkiütést okozhat. Komposztnak viszont kiváló.
  • A gyökér íze semleges, enyhén édeskés. Sótlanul megfőzve édességek alapanyaga lehet - a túlfőzött paszternák viszont rostjaira esik szét és kesernyés ízű lesz.
  • Sós ételekhez; hús- és zöldséglevesekbe, babos ételekbe, salátákba, kásákba különleges, fűszeres ízvilága miatt kis adagokban javasolt kipróbálni.
  • Készülhet belőle töltelék, köret.
  • Gyakorlatilag a burgonyát lehet vele helyettesíteni: készíthetünk csipszet, pürét is belőle.
  • Elkészítésekor a szokásosnál több sót kell használni.
  • Remekül aszalható, száradtan is fehér marad.
  • Mivel ízanyagainak jelentős része közvetlenül a héj alatt található, a hámozás csökkenti az íz erősségét.

 

Receptek

Pongyolás pasztinák
Hozzávalók:

  • 4-5 nagy pasztinák
  • sós víz
  • sűrű palacsintatészta

A pasztinákot hámozás nélkül megtisztítjuk, sós vízben megpároljuk, majd hosszában szeletekre vágjuk. A szeleteket tésztában megforgatjuk, forró zsiradékban világosbarnára sütjük. Köretként vagy feltétként tálalhatjuk.

 

Pasztinák krémleves
Hozzávalók:

  • 4 pasztinák (tisztítva, kockára vágva)
  • 2 Ek vaj
  • só, borsikafű,
  • 1 l zöldségalaplé (víz)
  • 1 ágacska rozmaring
  • tejszín

Vajon megfuttatjuk a pasztinákot. Felöntjük az alaplével, ízesítjük és puhára főzzük. Tejszínnel leturmixoljuk, tálalás előtt felforrósítjuk.

 

Rakott pasztinák
Hozzávalók:

  • 200g burgonya (héjában megfőzve, felszeletelve)
  • 200g pasztinák (sós vízben megpuhítva, felkarikázva)
  • 5 tojás (keményre főzve, felszeletelve)
  • 4dl tejföl

A szokásos módon rétegesen helyezzük el a hozzávalókat, a rétegek között tejfölözünk és sózunk, majd 40-50 percig sütjük.


Termesztési tanácsok

A pasztinák a hideget különösen jól tűri. Laza, vizet jól áteresztő, felásott, majd simára eldolgozott talajra már február végén, március elején vethetjük. Az előző évben kijuttatott komposztot meghálálja.

Lassú csírázása miatt a magvak közé salátamagokat keverhetünk, így könnyíthetjük meg a gyomlálást. A kikelés ideje alatt folyamatosan kis adagokkal tartsuk nedvesen a talajt.

A megerősödött növényeket 10 centinként egyeljük ki. Ezután a rendszeres gyomlálás és öntözés a tennivaló.

Károsítói a gyökeret eltorzító fonalféreg. Ellene a bársonyvirág (büdöske) és a körömvirág közelségével védekezhetünk.

A sárgarépalégy lárvája szintén jelentős károkozó lehet. Hatékony megoldás lehet, ha erős illatú növényeket ültetünk a pasztinák sora mellé (hagymafélék, levendula).

A gyökereket a fagyokat megelőzően mélyre hatoló ásással szedjük ki.

 

Kép [cc] Bruno Girin, podchef

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében