• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mi fán terem? Fodros kel

2011.11.24. /

A káposztafélék eredeti alakját leginkább megőrző fodros, más néven leveles kel nem képez fejet. Napjainkban kevéssé ismert, pedig igen fontos vitaminforrásunk a zöldségekben szűkös téli időszakban.

A fodros kel története

A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A kezdetben vastag szárú és gyér levélzetű kel jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. A gazdák azonban szívesebben szaporították a bő levélhozamú növényegyedeket, s így alakult ki mai alakja.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, s létrejött a tömött fejet képező káposzta – a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt.

 

Az egészséges leveles

A fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium.

Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át. Ez a vízoldékony antioxidáns csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket.

Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.

E-vitamin tartalma csökkenti az emlékezőképesség esetleges hanyatlását. A zsírban oldódó E-vitamin hatékonyabban szívódik fel, ha zsiradékkal együtt fogyasztjuk. A fodros kelt tehát mindig öntsük nyakon egy kis olajjal, hogy elősegítsük ezt a folyamatot.

S végül, de nem utolsósorban ki kell térnünk kéntartalmú hatóanyagaira, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében.

 

Hogyan vásároljunk és tároljuk?

A mélyzöld szín, az erőteljes szár, a roppanva törő levelek a frissesség jelei. A melegben tárolt kel fonnyadásnak indul, íze megváltozik, keserűbbé válik. A leveleken ne legyenek foltok, elszíneződések. A kisebb egyedek általában puhábbak és gyengédebb ízűek.

Enyhén nedves törölközőbe csavarva, hűtőben napokig eltartható. Csak felhasználás előtt mossuk meg.

 

Fodros kel a konyhában

Áztatással tisztítsuk. A szár és a levél bármilyen, kelkáposztával készült ételben hasznosítható. Színét hőkezelés után is megtartja. Fogyaszthatjuk nyersen is, vékonyra szeletelve, de mivel tapintása keményebb, felülete durvább, a legtöbb recept olajban párolást ír elő.

Káposztára emlékeztető ízét kiemeli a fokhagyma, a citromlé és az olívaolaj. Olajon megfuttatva színesítsünk vele almával és magvakkal gazdagított salátát, forgassuk tésztába, adjuk főtt gabonaféléhez, esetleg héjában főtt burgonyához.

A remek kelből készült forró egytálételt dobjuk fel feta sajttal és olajos magvakkal. Tehetjük pizzára. Kínáljuk sajtos puffancshoz, zsemléhez.

Nyers leveléből ivólevet készíthetünk.

 

Receptek

 

Kemencés fodros kel – 2 személyre

A kevés hozzávaló miatt a legkiválóbb minőségű alapanyagokat kell használnunk.

  • 400g fodros kel, megtisztítva
  • 2 Ek olívaolaj
  • 1 tk tengeri só

A kelről távolítsuk el a nagyobb ereket (ezeket használjuk zöldséglevesbe), csíkozzuk fel.

Tűzálló tálban keverjük össze az olajjal és süssük 5 percig; forgassuk meg és süssük újabb 7-10 percig, míg a levelek papírszerűen barnák nem lesznek.

Csak tálalás előtt sózzuk.

 

Burgonyaleves fodros kellel

  • 4 burgonya, meghámozva, felkockázva
  • 2 hagyma, apróra vágva
  • 1 csokor fodros kel, vékonyra metélve
  • babérlevél, só, borsikafű
  • 1 Ek petrezselyemlevél, apróra vágva

A hozzávalókat egy lábosban, a burgonya megpuhulásáig főzzük. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel. Ha sűrűbb állagot szeretnénk, a megfőtt burgonyából törjünk bele párat a levesbe.

 

Babos kelragu

  • 4 Ek olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 450g fodros kel, durvára szeletelve
  • 3 paradicsom, kockára vágva (10 Ek paradicsomlé)
  • 2 db paprika, felcsíkozva
  • 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 350ml víz (víz helyett vörösborral is készíthetjük)
  • 2 babérlevél
  • őrölt kömény
  • 300g főzött bab, lecsepegtetve
  • 1-1 Ek bazsalikom és szurokfű, apróra vágva
  • só, borsikafű, ízlés szerint

Vastag falú edényben melegítsük fel az olajat. Gyakori kevergetés közben, 5-7 perc alatt dinszteljük üvegesre a hagymát, és pároljuk a fodros kelt. Csökkentsük a hőt, és a bab és a friss fűszerek kivételével adjunk hozzá minden zöldséget. Ízesítsük.

Fedő alatt kb. 40 perc alatt pároljuk puhára a kelt. Óvatosan melegítsük össze a főtt babbal. Bazsalikommal és szurokfűvel megszórva tálaljuk.

 

Termesztési tanácsok

A fodros kel napos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Fák alá is telepíthető.

Tápanyagigénye magas: igényli az előző év őszén kijuttatott érett trágyát vagy komposztot.

Másodveteményként korai burgonya vagy spenót után érdemes termeszteni. A fagyok hatására a levelek ízletesebbé válnak.

Kedvező szomszédjai a bokorbab, cékla, zeller, uborka, saláta és hagyma.

Palántanevelésre május-június során nedvesen tartott talajba vessük. A kiültetés lehet folyamatos. Az egyes tövek között hagyjunk legalább 50 cm távolságot.

A vízveszteség ellensúlyozásaképpen mindig simítsuk el a talajfelszínt, és talajtakarással akadályozzuk meg a víz elpárolgását. Bár vízigénye alacsony, a száraz időszakban látványosan meghálálja az öntözést.

Gombás betegségekre és rothadást okozó baktériumokra meleg és páradús augusztusban számíthatunk. Megelőzésképpen javasoljuk a kései vetést (palántázást) és a szellős térelrendezést.

Jelentősebb kártevői a káposztalepke és a káposztamoly. Ellenük próbáljuk ki az állatok szaglás alapján történő tájékozódását megzavaró vegyeskultúrát: ültessük a kelpalántát zeller, paradicsom, hagyma közelébe.

A betakarítást az alsó levelek óvatos levágásával kezdjük, majd folyamatosan szedegethetjük.

Egy-két növényt hagyjunk meg a következő évre: virágai csalogatják a méheket, elősegítve gyümölcsfáink megporzását.

 

Kép [cc] tditmut

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében