• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Idénymenü: őszi receptek terítéken

2012.09.21. /

Ősszel még a kezdő konyhatündéreknek is könnyű a dolguk, hiszen tele van a piac szebbnél-szebb friss zöldséggel, gyümölccsel.  Ezek közül válogattunk most is egy háromfogásos menüre valót. 

Céklaleves

Hozzávalók: 40 dkg cékla, 2 szál sárgarépa, 2 zellerszál, 15 dkg káposzta, 20 dkg paradicsom, 1 liter víz, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál olaj, 2 mokkáskanál méz, 1,5 dl tejföl, zellerlevél.

Elkészítés: A céklát főzzük héjában puhára, majd megtisztítva vágjuk kockákra. A répát, zellerszálat és a csíkokra vágott káposztát pároljuk kevés olajon 10 percig, majd öntsük fel vízzel. Adjuk a felkockázott paradicsomot is a vízhez, majd forralás után 20 percig főzzük a levest kis lángon. Ezután adjuk hozzá a leveshez a céklát, a mézet és a sót, és főzzük még 3 percig. A kész levest tejföllel és zellerlevéllel meghintve tálalhatjuk.

 

 

Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók: 50 dkg sütőtök, 20 dkg liszt, 3 evőkanál reszelt parmezán, 1 tojás, vaj, zsályalevél, só, bors.

Elkészítés: A sütőtököt daraboljuk fel, magozzuk ki, majd süssük meg sütőben. Sütés után törjük össze villával. Keverjük hozzá a lisztet, a parmezánt, a tojást, és fűszerezzük sóval, borssal. Gyúrjuk össze, majd válasszuk két részre a tésztát. Sodorjunk nagyjából ujjnyi vastagságú darabokat, vágjuk fel őket kis darabokra, és forró vízben főzzük ki pár másodperc alatt. Amint kész, forrósítsuk fel a vajat, tegyünk bele pár felaprított zsályalevelet, és keverjük bele a kész gnocchikat.

 

Baklava

Hozzávalók: 30 db réteslap, 15 dkg vaj, 30 dkg finomra vágott dió, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 15 dkg méz. A sziruphoz: 1 citrom, 10 dkg méz.

Elkészítés: Olvasszuk fel a mézet, és állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a cukrot. Amint a massza felolvadt, belekeverhetjük a diót. Ezután rétegezzünk 10 darab vajjal megkent réteslapot egy tepsi aljára. Ezt kenjük meg a diós massza egyik felével, amire következhet újabb 10 darab vajas réteslap, és a töltelék második fele. A sort zárjuk a maradék 10 vajjal megkent réteslappal. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, és nagyjából 20 perc alatt süssük aranysárgára a megszurkált süteményt. Amíg a tészta sül, a kifacsart citrom levét öntsük fel 2-3 deciliter vízzel, adjuk hozzá a mézet, és kevergetés mellett forraljuk fel. Ha a sütemény megsült, öntsük le a forró sziruppal, és hagyjuk a tepsiben kihűlni.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 24. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében