• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Idénymenü: nyári fogások

2013.06.03. /

Idénynövényből készíthető levest, halas fogást és desszertet ajánlunk. 

 

Tárkonyos burgonyaleves

Hozzávalók: 4-5 evőkanál olaj vagy vaj, 1 felkarikázott hagyma, 3 gerezd apróra szeletelt fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 8 közepes felkockázott burgonya, 1-1 felkarikázott sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 liter víz, friss tárkony, petrezselyem, felkarikázott csípős zöldpaprika, só, borsikafű, tányéronként 1 evőkanál házi tejföl, ecet, fejenként esetleg 1-1 tojás.

Elkészítés: Olajon üvegesre pároljuk a hagymakarikákat és a fokhagymát, hozzáadjuk a burgonyát, rövid ideig pároljuk. Beleszórjuk a lisztet. Tovább kevergetjük, míg a liszt kissé megpirul. Kavarás közben lassan felöntjük vízzel. Forrás után beleszórjuk az összevágott friss fűszernövényeket. 15-20 percig főzzük. A még forrásban levő leves gazdagítható fejenként 1-1 egész tojás belecsurgatásával. A kész levest a tányérokba tett 1-1 kanál tejfölre szedjük. Gyenge ecettel tovább savanyítható.

 

 

Tepsis kecsege

Hozzávalók: 1 kecsege (személyként 200 g-mal számoljunk), 1 evőkanál borecet, 50 g apró darabokra vágott vaj, 1 kávéskanál pirospaprika, só, 1 kisebb rúd (150 g) reszelt torma, 1 kávéskanál cukor, 2 közepes alma, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 dl tejföl (elhagyható).

Elkészítés: A sütőt melegítsük 180-220 fokra. Lapos tálban pácoljuk a halat borecettel, sózzuk és paprikázzuk. Kenjük ki a tepsit vajjal, tegyük be a halat, és szórjuk meg az apró darabokra vágott vajjal. Süssük 15 percig. A maradék hozzávalókat keverjük össze, majd oszlassuk el a halon. Süssük készre (kb. újabb 15 perc).

Frissen sült lepénnyel, kenyérrel kínáljuk, vegyes, olajos-ecetes vagy natúr salátával, esetleg roston sült, lecsepegtetett zöldségekkel (pl. rozmaringos cukkini) tálaljuk.

 

Egyszerű áfonyás sütemény

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük habosra a vajat a 100 g cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgáját. A sütőporral elkevert lisztet a tejjel együtt keverjük a masszához. Verjük fel a tojásfehérjét, a végén adjuk hozzá a 3 evőkanál cukrot. Óvatosan forgassuk a masszába, simítsuk el a sütőpapírral kibélelt tepsiben, és szórjuk meg 1 evőkanál cukorral. Villapróbáig süssük (kb. 35 perc). Hozzávalók: 115 g vaj, 100 g cukor (méz), csipetnyi só, 2 nagy, kettéválasztott tojás, 190 g liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 dl tej (lehet, hogy kevesebb is elég), 4 evőkanál cukor, 220 g áfonya (vagy szeder, meggy), 1 evőkanál cukor.

 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 23. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!


  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében