fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ha már alma, legyen fair! – Fenntartható IT-t kérünk!

Gyere és légy vendégünk egy szeletre Magyarország legnagyobb fair trade almatortájából! Ha szerencséd van, többet kapsz, mint a gyári munkások az Apple bevételéből.
 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010 óta vesz részt a makeITfair projektben, amely az elektronikai iparral foglalkozik, azon belül is leginkább fogyasztói termékekkel, mint például a mobiltelefonok, számítógépes játékok és laptopok. Célja, hogy tájékoztatást nyújtson a termelési láncában bekövetkező munkaügyi és emberi jogi visszaélésekről, illetve környezeti problémákról. Arra bátorítjuk a fiatalokat, hogy lépjenek fel a helyzet javításának érdekében.
További információk: www.makeitfair.org vagy letölthető itt és itt.

Több mint 135 mérgezést szenvedett munkás vár jogorvoslatra az Apple IPhone-jait és IPad-jait gyártó Wintek kínai gyárában, mialatt az Apple mintegy 5,99 milliárd dollár nyereségről számolt be az idei év első negyedévében. Tavaly pedig 19 fiatal munkás kísérelt meg öngyilkosságot az Apple beszállítója, a Foxconn kínai gyáraiban. Annak érdekében, hogy ezek a problémák széles körben ismertek legyenek, valamint a legnagyobb cégek, köztük az Apple is nyomást gyakoroljon beszállítóira, a makeITfair projekt és a GoodElectronics hálózat tagjai nemzetközi akciónapot szereznek 2011. május 7-én.

A makeITfair nemzetközi akciónap keretében önkéntesek látják vendégül az érdeklődőket egy szelet fair trade almatortára több Európai országban, köztük Magyarországon is. Ez a torta azonban nem egyenlő szeletekből áll, hiszen azt jelképezi, milyen keveset kapnak a sokszor kiszolgáltatott körülmények között dolgozó gyári munkások egy Apple Iphone árából.

A kampány helyszíne: 1061, Budapest, Andrássy út 36., Apple bolt előtt
Időpont: május 7 (szombat) 11:00-12:00

Ha úgy érzed, többet is tennél az ügy érdekében, segítségedre lesz a helyszínen osztogatott “visszajelző kártya”, amellyel arra kérjük az Apple-t, hogy juttassa el üzeneteinket beszállítóihoz. A kártyát letöltheted itt is. Vagy hirdesd a kezdeményezést Twitter és Facebook alkalmazások segítségével.

Budapesten meghívtuk az Apple bolt képviselőit (iStyle Hungary Kft.) is, hogy álljanak kezdeményezésünk mellé, és tolmácsolják az Apple felé kérésünket, hogy a cég méltó módon fizesse ki a beszállítóit, ezáltal biztosítson a termelési lánc minden egyes munkásának méltányos megélhetést, azaz egy fair harapást az almából.

 

Résztvevő szervezetek: Tudatos Vásárlók Egyesülete, Fair Világ Szövetség, Védegylet

További információk a kampányról:

Tudatos Vásárlók Egyesülete, Perényi Zsófia, tve[kukac]tve.hu, 06 1 225-8136.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás