• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Előre a közvetlen kereskedelem útján

2008.06.12. /
Egyre többen ismerik fel a közvetlen kereskedelem fontosságát, a termelők és a fogyasztók közötti kapcsolatok lerövidítését. Most két országos, politikailag is aktív szervezet is az ügy mellé állt.

Annak érdekében, hogy a termelőtől a fogyasztóig közvetlenül jusson el a termék, együttműködési megállapodást kötött az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (MAGOSZ).

A megállapodás lényege, hogy a magyar gazdák által termesztett egészséges élelmiszerek - kikerülve a multinacionális cégeket - közvetlenül jussanak el a lakossághoz. Köztudomású, milyen a magyarok egészségi állapota, „hangzatos szólamok szólnak arról, hogy táplálkozz egészségesen, csak éppen a másik oldalt senki nem teszi hozzá, hogy telik-e rá, vagy honnan" - mondta az EDDSZ elnöke.

Megkezdődött az országos hálózat kiépítése, amelyben garantálni szeretnék az átláthatóságot és az ellenőrzést egy központi nyilvántartás segítségével. A termékek eljuttatását faluvásárok keretében, házhoz szállítás formájában, a későbbiekben pedig akár internetes vásárlás útján oldanák meg.

Obreczán Ferenc elmondta: bízik abban, hogy ez a kezdeményezés mozgalommá alakul és más civil szervezetek is bekapcsolódnak a közvetlen értékesítésbe.

Konrád Istvánné, a MAGOSZ gazdasszony tagozatának elnöke hozzátette: a közvetlen termékértékesítésre már két megyében - Komárom-Esztergom, Fejér - van példa, így tejtermékhez, zöldséghez, gyümölcshöz jutnak a lakosok.

 

Azt pedig már csak mi tesszük hozzá, hogy közvetlen értékesítésre szerencsére más megyékben is van példa, nem is kevés. Ráadásul a dolog egyszerűen, „csináld magad" módszerekkel is végezhető. Ha kiváncsi vagy hogyan,

 

Hírforrás: MTI  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében