fbpx

| Becz Dorottya

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Éhes a világ!

Október 16: „World Food Day”, Élelmezési Világnap. Idén huszonhetedik alkalommal szerveznek világszerte programokat, konferenciákat, hogy a közfigyelmet az élelmezés fontosságára irányítsák.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO (Food and Agriculture Organization) 1979-ben, Rómában magyar kezdeményezésre nyilvánította október 16-át, a szervezet 1945-ös megalakulásának dátumát élelmezési világnappá. Több mint 150 ország csatlakozott az indítványhoz, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a világban egyre súlyosabb problémát jelentő éhezésre és szegénységre.

A FAO javaslatára minden évben más fókusz köré csoportosítják a megemlékezéseket; ilyen volt például a „falusi szegénység”, a „halászat és halászközösségek”, a „természet változatosságának kiaknázása”, a „víz az életért”, a „nők táplálják a világot”, illetve a „fiatalok az éhezés ellen”. 2006-ban a téma a „mezőgazdasági befektetések az élelmezés biztonsága érdekében”.

A szervezet szerint az óriási mértéket öltő iparosítás mellett a mezőgazdaság háttérbe szorul, noha pont ezen ágazat fejlesztése lehetne a megoldás a világméretű éhezés visszaszorítására. Mindezek ellenére a külföldi segélyek és a vidék fejlesztésére fordított összeg egyre kevesebb: a ’80-as évek elején a támogatások mértéke meghaladta a 8 milliárd dollárt is, az ezredfordulóhoz közeledve azonban 5 milliárdra esett vissza, miközben a becslések szerint ebben az időszakban hozzávetőleg 854 millió ember szenvedett alultápláltságban világszerte.

Bíztató, hogy már körvonalazódik a fejlesztési modell, amely javíthatna a jelenlegi helyzeten. A FAO szerint ennek lényege, hogy össze kell hozni a termelőket a mezőgazdasági cégekkel, ki kell alakítani és meg kell követelni a színvonalat, javítani a „klímát” a mezőgazdasági befektetések számára, valamint biztosítani kell az olyan alapvető közjavakat, mint az infrastruktúra.

 

Az éhező népesség megoszlása a világon

Az 1970-es évek elején Közép-Afrika országaiban, valamint Indiában és Kínában volt a legrosszabb a helyzet: össznépességük 35-50 százaléka volt alultáplált. Az ezredfordulón a probléma leginkább a Kongói Demokratikus Köztársaságot sújtja, ahol a lakosság több mint fele éhezik. De sajnos a környező országokban, Angolában, Zambiában, Tanzániában és Kenyában sem sokkal jobb a helyzet. Az viszont mindenképpen optimizmusra ad okot, hogy Dél-Amerika és az ázsiai országok, köztük Mongóliával, kilábalt a súlyos válságból: az itt élő emberek „mindössze” 5-15, illetve 25-30 százaléka éhezik.

A fejlett világot, így az észak-amerikai és az európai kontinenst ez a kérdés kevésbé, pontosabban sokkal szórványosabban és kisebb arányban érinti. Ebben a térségben a szakemberek egyre inkább éppen az ellenkezőjére, a kóros túltápláltságra és az ebből eredő betegségekre, a magas vérnyomásra és a mozgásszervi problémákra hívják fel a figyelmet, hangsúlyozva a helyes táplálkozás, a kiegyensúlyozott életmód fontosságát. Mindazonáltal az alultápláltság problémája nálunk sem ismeretlen: Magyarországon 2005-ben 120 ezer (!) gyermek volt alultáplált, másik 20 ezer éhezett. Öröm az ürömben, hogy a 2004-es évhez képest javult a helyzet, akkor még 30 ezerre rúgott az éhezők száma. A probléma az egész országot érinti, nincs kiemelkedően jó vagy rossz helyzetben lévő térség.

 

A világnap Magyarországon

Október 13-án, pénteken a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a FAO Magyar Nemzeti Bizottsága számos más szervezet részvételével konferenciát tartott a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, ahol az érdeklődők három előadást hallgathattak meg Prioritások a világ agrártermelésében; Programozott mezőgazdaság vagy őstermelés és Élelmiszeripari beruházások címmel.

A Világnap alkalmából október 16-án, hétfőn a Blaha Lujza téren információs sátrat állít fel a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, ahol poszterekkel és brosúrákkal, valamint élelmiszerosztással emlékeztetnek arra, mekkora probléma ma is sokak számára a mindennapi betevő falat megteremtése. A sátornál napközben zöldségszobrot készítenek és ételosztásra is sor kerül. Budaörsről 11 órakor elindul az Élelmiszerbank Adománykonvoja. Az élelmiszerrel megrakott teherautók rendőri felvezetés mellett, érintve a sátor helyszínét, azaz a Blaha Lujza teret, elszállítják az összegyűjtött élelmiszereket egy raktárba, ahonnan azokat majd karitatív szervezeteknek juttatják el.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület olyan non-profit szervezet, amelynek célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, így elősegítve a szegénység és az éhezés csökkenését. Az első élelmiszerbankot 1966-ban az Egyesült Államokban alapították. Ma már a kezdeményezés világszerte elterjedt, és a rászoruló emberek millióinak életét segíti.

 

Forrás: FAO, MTI
Képek: Ted Egri, worldfooddayusa.org

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás