fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Zöld foltok a Szigeten

| Lewis Akenji

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az elmúlt tíz évben a Sziget látogatóinak száma szinte exponenciálisan növekedett, ezzel együtt nőtt a fesztivál környezeti hatása, és a sziget befogadóképessége miatti aggodalom is. Interjúnkban ezekről a kérdésekről faggattuk a Sziget környezetvédelmi felelősét.

Az elmúlt tíz évben az egyhetes augusztusi Sziget fesztivál alatt a Hajógyári szigetre látogatók száma szinte exponenciálisan növekedett a megannyi koncertet, játékot, bulit és felhőtlen élménykavalkádot felvonultató popkultúra-koktélnak köszönhetően. Az esemény időpontja mára vonatkoztatási ponttá vált Budapest eseménynaptárában a szerte Európából idesereglő zenerajongók számára. Idén a szervezők tervei szerint a látogatók száma rekordot dönt: 400 ezer résztvevőre számítanak, és ezzel együtt a programkínálat is tovább bővül. Ám ahogy a kilátogatók száma és a fesztivál intenzitása évről évre növekszik, úgy nő a fesztivál környezeti hatása, és a maga nemében egyedülálló sziget befogadóképessége miatti aggodalom is. Interjúalanyunk, Dominus Ákos, a Sziget környezetvédelmi felelőse elmondta, ezek a kihívások sarkallták arra a szervezőket, hogy a fesztivál kapcsán fórumot teremtsenek a környezetvédelmi párbeszéd számára. A pozitív kezdeményezések dícséretesek, azonban a jövőben a jelenleginél többre lesz szükség.

Tudatos Vásárlók Egyesülete: A Sziget weboldala aktív érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt. Emögött a környezetvédelem szükségességének felismerése áll, vagy ez a Sziget hirdetése a környezettudatos látogatóknak?
Dominus Ákos: Környezetvédelmi szempontból két dologban vagyunk érintettek: egyrészt a fesztivál elég nagy környezeti terheléssel jár, másrészt a látogatók új élményeket és kulturális tudást keresnek. Amíg a fesztivál területén élnek és szórakoznak, különösen nyitottak mindenre, ezért úgy gondoljuk, itt a környezettudatos életmód is könnyebben tanulható, leshető el. Mindemellett szükség van bizonyos megelőző lépésekre: tennünk kell a magas por- és zajszennyezés ellen.

TVE: A weboldal említi a szerződésetek azon kitételét, miszerint a helyszínt az eredeti állapotnak megfelelően kell helyreállítani. Mit jelent ez pontosan? Tudnál példákat mondani arra, hogy a szigeten miket kell rekonstruálni?
D.A.: A Sziget Kft., a fesztivál szervezője a területet a Fővárosi Önkormányzattól bérli. Nem okozhatunk visszafordíthatatlan változásokat, és a fesztivál után nem hagyhatunk a szigeten szemetet. Tehát nem vághatunk ki fákat és nem építhetünk új utakat. 2003-ban végeztünk egy kutatást, és úgy találtuk, hogy a fesztivál nincs túl nagy hatással az élővilágra, amely teljesen helyreáll a fesztivált követő tavaszra.

TVE: Van a Szigeten olyan oktatási program vagy esemény, ami a felelős fogyasztás fontosságára hívja fel a látogatók figyelmét, illetve a szelektív hulladékgyűjtésre buzdítja őket?
D.A.: A Szigeten az oktatás kétféleképpen jelenik meg: az egyik a Zöld Udvar, ahol a zöld szervezetek bemutatkoznak és programokat szerveznek. Sok programjuk foglalkozik a fogyasztási problémákkal; előadásokat tartanak és kiállításokat rendeznek. Másrészt, a gyakorlatban működik szelektív hulladékgyűjtési és oktatási programunk. Ajándékokat adunk azoknak, akik bizonyos mennyiséget gyűjtenek egyes hulladékfajtákból. A különböző kukákat megfelelő színnel jelöljük, információs táblákat helyezünk el mellettük, és önkéntesek is segítenek a látogatók tájékoztatásában. Így próbáljuk a szelektív hulladékgyűjtés szélesebb körű megismertetését támogatni.

TVE: Hogyan bizonyosodtok meg arról, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék nem a helyi szemétlerakóban landol, hanem valóban feldolgozásra, illetve újrahasznosításra kerül?
D.A.: A szelektált hulladék a Szigeten különböző konténerekbe kerül, amik a partnereink, az ÉAI Magyarország Kht. (alumíniumdobozok), és a Feparec Kft. (PET palackok) tulajdonában vannak.

TVE: Tudnál néhány példát említeni, hogy a Sziget szervezők mit tesznek a környezeti feltételek javítása érdekében?
D.A.: A földutakat nyolcszögletű műanyag lapokkal borítjuk be. A zajszűrés érdekében minden színpadunk szigetelt, és őrzött biciklitárolót üzemeltetünk azok számára, akik ezt az alternatív közlekedési módot használják. Mint azt előbb említettem, 2003-ban készítettünk egy felmérést arról, mekkora hatással van a fesztivál az állat- és növényvilágra.

TVE: Körülbelül mekkora összeget fordítotok a sziget természeti környezetének megóvására, illetve javítására?
D.A.: A szelektív hulladékgyűjtés, talaj- és zajvédelem költségvetése körülbelül 300.000 euró [74 millió Ft].

TVE: Dolgoztok együtt zöld szervezetekkel a Szigeten? Ha igen, milyen szerepet kapnak?
D.A.: A Hulladék Munkaszövetség (www.humusz.hu) segített a munkatársaink képzésében. Emellett próbáljuk a Zöld Udvar programjait minél szélesebb körben megismertetni.

TVE: Vannak speciális feltételek a Szigeten megjelenő szponzorok, illetve kereskedők számára, elősegítendő a termékeik környezetbarát fogyasztását? Tudnál példákat mondani?
D.A.: Az étel- vagy italpultot üzemeltető kereskedők kötelesek szelektív kukákat használni az üveg, a műanyag és az ételmaradék számára. A szponzorok mindig felajánlanak ajándékokat a „Teli az Üresért” akciónkhoz (amelynek keretében a látogatóknak sört, almalét, illetve üdítőitalt adunk 50 darab üres dobozért vagy palackért cserébe).

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok