fbpx

| Tudatos Vásárló

A WHO szerint rákkeltő lehet a mobilozás

A WHO szerint lehetséges, hogy összefüggés van a vezeték nélküli telefonok használata és a rosszindulatú agydaganat kialakulása között.

Az IARC, a WHO rákkutatásra specializálódott nemzetközi ügynöksége 2011 tavaszán lehetséges emberi rákkeltőként, azaz a 2B csoportba sorolta be a rádiófrekvenciás elektromágneses tereket, a vezeték nélküli telefonok használata és a glióma –rosszindulatú agydaganat – megnövekedett kockázata közötti összefüggésre alapozva.

A munkacsoport a következő expozíciós kategóriákat értékelte az elérhető szakirodalmi adatok alapján:

 • foglalkozási radar és mikrohullámú sugárzás expozíció
 • környezeti expozíció a rádió, televízió és vezeték nélküli távközléssel összefüggően
 • vezeték nélküli telefonok használatával kapcsolatos személyi expozíció.

A bizonyítékokat korlátozottaknak értékelték a gliómára és az akusztikus neurómára vonatkozóan a vezeték nélküli telefonok használói között, és nem megfelelőnek a következtetések levonásához más típusú rákokra vonatkozóan. A foglalkozási és környezeti expozícióból származó bizonyítékokat szintén nem megfelelőnek ítélték.

Jelenleg a 2B csoportba tartozik: feketekávé, benzin, benzinmotorok kipufogógáza, nikkel fém és ötvözetei, talkumos hintőpor, hálózati frekvenciájú mágneses tér, mobiltelefon használat stb.

Dr. Jonathan Samet, a munkacsoport elnöke szerint: „a bizonyítékok elég erősek ahhoz, hogy alátámasszák a 2B besorolást, valamint azt a következtetést, hogy lehet valamennyi kockázat. Emiatt a mobiltelefonok és a rákkockázat közötti kapcsolatot tovább kell vizsgálni.”

„Tekintettel ezeknek a felismeréseknek és besorolásnak a lehetséges közegészségügyi következményeire, fontos, hogy további kutatásokat végezzünk a hosszú távú, nagymértékű mobiltelefon használatra vonatkozóan. Amíg az ilyen információk még nem elérhetők, fontos, hogy könnyen alkalmazható módszerekkel csökkentsük az expozíciót, úgymint kihangosító, vagy vezetékes fülhallgató használata, illetve szöveges üzenetek küldése.” – mondta az IARC igazgatója.

 

Kép [cc] vampzx23

Forrás: ANTSZ

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás