fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A WHO szerint rákkeltő lehet a mobilozás

| Tudatos Vásárló

A WHO szerint lehetséges, hogy összefüggés van a vezeték nélküli telefonok használata és a rosszindulatú agydaganat kialakulása között.

Az IARC, a WHO rákkutatásra specializálódott nemzetközi ügynöksége 2011 tavaszán lehetséges emberi rákkeltőként, azaz a 2B csoportba sorolta be a rádiófrekvenciás elektromágneses tereket, a vezeték nélküli telefonok használata és a glióma –rosszindulatú agydaganat – megnövekedett kockázata közötti összefüggésre alapozva.

A munkacsoport a következő expozíciós kategóriákat értékelte az elérhető szakirodalmi adatok alapján:

  • foglalkozási radar és mikrohullámú sugárzás expozíció
  • környezeti expozíció a rádió, televízió és vezeték nélküli távközléssel összefüggően
  • vezeték nélküli telefonok használatával kapcsolatos személyi expozíció.

A bizonyítékokat korlátozottaknak értékelték a gliómára és az akusztikus neurómára vonatkozóan a vezeték nélküli telefonok használói között, és nem megfelelőnek a következtetések levonásához más típusú rákokra vonatkozóan. A foglalkozási és környezeti expozícióból származó bizonyítékokat szintén nem megfelelőnek ítélték.

Jelenleg a 2B csoportba tartozik: feketekávé, benzin, benzinmotorok kipufogógáza, nikkel fém és ötvözetei, talkumos hintőpor, hálózati frekvenciájú mágneses tér, mobiltelefon használat stb.

Dr. Jonathan Samet, a munkacsoport elnöke szerint: „a bizonyítékok elég erősek ahhoz, hogy alátámasszák a 2B besorolást, valamint azt a következtetést, hogy lehet valamennyi kockázat. Emiatt a mobiltelefonok és a rákkockázat közötti kapcsolatot tovább kell vizsgálni.”

„Tekintettel ezeknek a felismeréseknek és besorolásnak a lehetséges közegészségügyi következményeire, fontos, hogy további kutatásokat végezzünk a hosszú távú, nagymértékű mobiltelefon használatra vonatkozóan. Amíg az ilyen információk még nem elérhetők, fontos, hogy könnyen alkalmazható módszerekkel csökkentsük az expozíciót, úgymint kihangosító, vagy vezetékes fülhallgató használata, illetve szöveges üzenetek küldése.” – mondta az IARC igazgatója.

 

Kép [cc] vampzx23

Forrás: ANTSZ

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok