fbpx

| Tudatos Vásárló

Víztakarékos öntözés

A szélsőséges időjárás nem követi a növények vegetációs ritmusát, ezért bizonyos időszakokban öntözni szükséges. De mivel és hogyan?

Miért jó ez nekem?

Ha nem akarjuk az öntözővíz után a csatornázási díjat is kifizetni, kézenfekvő megoldás a tetőkről lecsorgó esővizet ciszternákba, föld alatti, vagy föld feletti műanyag tartályokba vezetni. Innen kerti szivattyúkkal, gravitációs kifolyatással, vagy akár öntözőkannával is öntözhetünk.

Használhatunk még különféle ásott és fúrt kutakat, mesterséges víztározókat. A természetes vízlelőhelyekből tilos illetve külön engedélyhez kötött a vízkivétel.

 

Hogyan is kell?

Ha a nap végén nem a slagot szorongatva kívánjuk levezetni a felgyülemlett stresszt, használjunk öntözőrendszert.  Ezzel optimalizálhatjuk a kibocsátott víz mennyiségét, területi eloszlását, hisz pont annyit, pont oda, és pont akkor tudunk kijuttatni, amikor szükséges.

Öntözőrendszerünket érdemes megtervezni, így elkerülhetjük a felesleges csatlakozásokat, keresztbe futó csöveket, és a későbbi, betervezett bővítés is egyszerűbb.  A tervezéshez figyelembe kell venni a vízlelőhely karakterisztikáját, a talajszerkezetet, a terepviszonyokat, a növényzetet, az árnyékos és napos területek nagyságát, a szeles területeket és az évszakokat.

Az öntözőrendszer tervezésében segíthet az alábbi oldal is: öntözz.hu Itt megismerkedhetünk a különböző esőztetőkkel, csepegtetőkkel, tőöntözőkkel, vízkonnektorral, földbe süllyeszthető gyöngyöző tömlőkkel, különböző fúvókákkal és szórófejekkel.

Beépíthetünk időjárás- és talajérzékelőket is, ezzel elkerülhető a felesleges víz és energiapocsékolás, de nő a telepítés költsége.

Az interneten egyéb öntözési módokra is találhatunk egyszerű és nagyszerű példákat az „öntözés” kulcsszó alatt.

 

Tipp: A szomszéd kertje mindig zöldebb? Érdemes körülnézni házunk táján, és a hasznos ötleteket átvenni, saját kertünkre szabni, tanulni mások kárán vagy jó példájából. Ne feledjük a rendszeres karbantartást és a fagymentesítést időben elvégezni! 

 

Forrás:  Zala termálvölgye Fenntartható földhasználati ötlettár kézikönyv 

Kép: dreamstime logoboom

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás