fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Veszélyes hintákat talált a Hatóság

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

14 tesztelt hintából 12 balesetveszélyesnek bizonyult a Fogyasztóvédelmi Hatóság utóbbi időben végzett vizsgálatain. Hat hintán kioldható csomókötést találtak, pedig az már tilos.

2012 és 2014 között összesen 14 gyermek hintát vizsgált a a Fogyasztóvédelmi Hatóság, melyből 12 terméknél állapítottak meg valamilyen hiányosságot. A vizsgálati szempontokat észben tartva legközelebb elkerülhetjük a veszélyes termékeket.

 

Kinyílt a rögzítőgyűrű

A szilárdságvizsgálatnál egy hinta nem felelt meg, itt a rögzítő gyűrűk nyíltak ki. Ha az ilyen játékok leszakadnak, vagy egy rögzítési pont elenged, akkor az akár súlyos koponya vagy gerincsérülést is okozhat.

 

Túl éles élek

Négy esetben talált a Hatóság olyan éles éleket, amelyek sérülést okozhatnak.

 

Vékony kötél

Négy esetben a kötelek bizonyultak vékonynak. A szabványok szerint a hinták kötelének legalább 10 miliméter vastagnak kell lennie, hogy könnyen lehessen benne kapaszkodni, és ha esetleg megcsúszik a gyermek keze, ne okozzon bőrsérülést.

 

Tilos a kioldható csomókötés

A 2012 márciusa után forgalomba hozott hintáknál nem megengedett a kioldható csomókötés. A 2014-ben vizsgált hat hinta ilyen kötést alkalmazott. Mivel ezek a hinták nem felelnek meg az új szabványoknak, a Hatóság elrendelte a játékok forgalomból történő kivonását.

 

Balesetveszélyes apró alkatrészek

Három esetben könnyen leváló kis alkatrészt tartalmaztak a hinták, amelyek fulladást okozhatnak, ha kisgyerek lenyeli őket.

 

Mit csináljunk, ha balesetveszélyes hintát látunk a boltban?

Vegyünk másikat. Ha egy hinta nem felel meg a hatósági ellenőrzés során, azt nem feltétlenül vonják ki a forgalomból. A Fogyasztóvédelmi Hatóság szakértői becslést készítenek arra vonatkozóan, hogy mekkora a valószínűsége egy esetleges baleset bekövetkeztének. Ha magas a kockázat, bevonják a terméket, ha kicsi, feltételekhez kötik a forgalmazást.

 

Ha már elkezdte árulni, árulhatja

A 2012-ben a csomókra vonatkozó szabvány életbe lépése után is találhatunk hintákat kioldható csomókötéssel a polcokon. Ennek az az oka, hogy ha a forgalmazó még a szabvány életbelépése előtt beraktárzott az áruból, azt még eladhatja.

 

 

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Fotó (c): TedsBlog/Flickr
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok