fbpx
vezetékes porszívó teszt

Van, amelyik viszonylag drága és ontja magából a port. Porszívó tesztösszefoglaló

A hagyományos vezetékes porszívók ma már különböző kivitelben, praktikus megjelenéssel és szuper színekben kaphatóak. Azonban leginkább mégis az számít, milyen jól tisztítanak. Tesztünkből kiderült, melyik a jó porszívó, melyiket éri meg megvenni, melyik fúj vissza sok port.

Nemzetközi szervezetekkel együttműködve minden évben teszteljük a porszívókat. Idén 28 márka 173 hagyományos vezetékes porszívóját vizsgáltuk meg alaposan.

Értékeltük a

 • tisztítási hatékonyságot,
 • használhatóságot,
 • tartósságot,
 • zajszintet,
 • porkibocsátást,
 • valós energiafogyasztásukat, ami manapság különösen fontos szempont.

Az összes eredményt itt nézheted meg.

A teszteredményeknek 2 nagy tanulsága van:

 • 1. nagyok a különbségek a termékek tisztítási hatékonysága, zajszintje és energiahatékonysága között.
 • 2. 13 termék megbukott a porkibocsátás szempontjából.

Porfújó készülékek

Nem kell magyaráznunk, miért jobb, ha vásárlóként kerüljük ezeket a magas porkibocsátású készülékeket. Amikor porszívózunk, egyértelműen az a célunk, hogy a lehető legtisztább legyen a lakás, ne maradjon por sehol. A tesztelés során viszonylag sok port fújt ki magából például a SAMSUNG VC07M3179VD, ami ráadásul 54 000 Ft-os átlagáron kínálja ezt az extra szolgáltatást. De a Philips XB2122/09 porszívó egy hajszálnyival jobb ilyen szempontból az említett Samsung terméknél, és 53 000 Ft-os átlagáron kapható.

A porzsákos és porzsák nélküli is lehet jó

Aktuális kérdés szokott még lenni, hogy porzsákos vagy porzsák nélküli, tartályos porszívót vegyünk-e. A porzsák nélküli modellek esetében pénzt takaríthatunk meg, de a szűrő rendszeres tisztítást igényel, sőt, a HEPA szűrőt cserélni kell. A porgyűjtő tartály ürítése pedig gondot jelenthet asztmások és allergiások számára.

Teljesítmény tekintetében alapból nem jobb a porzsákos vagy a porzsák nélküli.

Az összes eredményt itt nézheted meg.

A tesztelt termékek között találunk bőven jól teljesítő terméket mindkét fajtából, úgyhogy inkább egyéni preferenciánkon múlik, milyen típust választunk.

A porzsákosok közül a Philips FC8240/09 PowerGo például egy már elfogadható átlagon felüli eredményt produkált minden vizsgált szempont szerint,

kivéve a zajosságot, illetve az energiafogyasztást, ahol átlagos eredményt ért el. Ára pedig alacsonyabb, mint a fentebb említett „porfújó” készüléké, 44 000 Ft-os átlagáron kapható.

A Tudatos Vásárló app segít megtalálni a fenntartható termékeket

Ugyanaz a márka, s az egyik termék felhasználási célját tekintve értelmezhetetlen, míg a másik egy elfogadható teljesítményt biztosít és még az ára is kedvezőbb. Egy példa a sok közül arra, hogy nem érdemes csupán márka vagy ár alapján dönteni.

A porzsák nélküli porszívók közül a Rowenta RO4855EA Compact Power XXL a maga 44 000 Ft-os átlagárával egy jó választás lehet.

Egyedül a használhatósági teszten nem teljesített kiemelkedően, viszont, ha ezzel meg tudunk barátkozni, egy jó kompromisszumos megoldás lehet számunkra. Összesítésben 65%-os eredményt ért el.

Drága, jó márka, mégsem ajánljuk

Érdekességképpen itt megemlíthető a Miele Blizzard CX1 Comfort Powerline SKMF5 porszívója, amely 204 000 Ft-os átlagáron lehet a miénk. Összesítésben 55%-os eredményt ért el. Tisztítási hatékonysága alul-, energiafogyasztása pedig sajnos felülmúlja az említett Rowenta porszívóét. Ezek után felmerül a kérdés, hogy miért fizessünk négyszer annyit, tekintve, hogy még a tartóssági teszteken sem bizonyult strapabíróbbnak a Miele terméke.

Melyik lett tehát a legjobb porszívó 2023-ben? Attól függ, milyen szempontból. Hogy a különböző porszívó típusok közül, melyik terméknek pontosan mi az erőssége vagy éppen a gyengesége, kiderül legfrissebb teszteredményeinkből.

Az összes eredményt itt nézheted meg.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás