fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

TVE családi nap a közösségi mezőgazdálkodásról február 22-én

| Tudatos Vásárló

Szeretnél jó minőségű friss, helyi zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől úgy, hogy egy közösséget építve segítsétek egymást? Ismerkedj meg Te is a közösségi mezőgazdálkodással a TVE családi napján! Érdekes előadásokkal, közösségi gazdaságok bemutatkozásával, magbörzével és színes családi programokkal várunk!

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, állati termékek) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

Észak-Amerikától Ázsiáig február végén tartják a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját. Idén a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy családi napon népszerűsíti a közösségi mezőgazdálkodást és mutatja be azokat a gazdaságokat, akik várják az új tagokat. Azoknak, akik már tagok, lehetőséget teremtünk a tapasztalatcserére és a találkozásra.

MIKOR?

2020 február 22-én, 13:00 és 18:00 óra között

HOL?

TIT Stúdió székháza 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.
A helyszín a Kosztolányi Dezső tértől 5 perc séta. Kérjük, ha teheted, gyere tömegközlekedéssel. Ha még is autóval jönnél, a környéken szombaton nem kell fizetni a parkolásért.

PROGRAM

A programok a székház földszintjén kerülnek megrendezésre, és három helyszínen futnak majd párhuzamosan az alábbiak szerint:

Közösségi tér

Előadó

 • 13:00 – 13:30 Tényleg megélhet a gazda a közösségi mezőgazdálkodásból? A SolidBase Erasmus+ projekt eredményeinek bemutatása – Perényi Zsófia TVE
 • 13:30 – 14:15 Szuperhősök a földeken: nemcsak gazda, hanem közösségszervező, marketinges, munkaadó… Közösségi gazdák kerekasztal beszélgetése – Miért jó a közösségi gazdálkodás? A modell sikerei és kihívásai a gazdák szemszögéből. Akikkel beszélgetünk: Pető Áron a Biokert Szigetmonostortól, Payr Anna – Dunaszigeti Zöldségközösségtől és Kiss János a Pitypang Biokerttől
 • 14:15 – 15:00 „Több, mint heti egy adag zöldség vagy hús” Tagok és koordinátorok kerekasztal beszélgetése – Mit ad nekünk a közösségi mezőgazdálkodás fogyasztóként? Akikkel beszélgetünk: Simoncsik Judit a MagosVölgytől, Magyari Ildikó a Táncoskerttől és a Szandaszögi Ökokertészettől és Lövey-Lökkös Krisztina a Háromkaptártól
 • 15:00 – 15:15 A fotóverseny díjátadása
 • 15:15 – 16:00 Szünet
 • 16:00 – 16:30 Kiskerti vetőmagmegőrzés és magcserék  – Réthy Katalin, Magház
 • 16:30 – 17:00 Bioétkezés gyerekkorban. Hogyan biztosíthatjuk a minőségi táplálkozást gyerekeknek? – Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos
 • 17:00 – 17:30 Környezetbarát háztartás Szirmay Katalin, Zöldbolt
 • 17:45 Tombola a nyomozós játékban résztvevőknek

Előtér

 • 13:00 – 18:00 A fotópályázat kiállítása
 • 15:00 – 18:00 Magcsere a Magház szervezésében
 • 15:00 – 17:30 Kreatív családi programok
  • A Messzelátó Egyesület   két foglalkozást is tart majd. Az egyik a Bringaturmix lesz, ahol egy bringára kötött turmixgéppel ínycsiklandozó, frissítő turmixokat készíthettek, miközben azok összetevőiről, beszerzési helyeiről, szezonalitásról és receptekről beszélgethettek velük.
  • A Messzelátó Egyesület másik foglalkozásán kikelő maglabdákat, érméket készíthettek majd papírhulladékból. Ezeket növényi festékkel meg is festhetitek, ajándéknak is kitűnő, és elültetve virágok és fűszernövények kelnek majd ki belőlük.
  • Irmankával vászonzsákokra stencillel zöldségeket festhettek, amit aztán hazavihettek és a bevásárlásnál, zöldségátvételnél szuper alternatívája lesz a műanyag zacskóknak.
  • Huzián Zsófi a Meseszín Műhelytől  a kisebbeket várja majd, vele megfestett papír tojástartóba ültethettek zsázsát, ami gyorsan kikel majd, ha otthon öntözitek. De Zsófi segítségével ragasztással, vagy só gyurmába nyomkodással mag-mandalákat is lehet majd készíteni.

Étkezés

A büfét batyus alapon szervezzük, így arra kérünk, hogy hozz valami finomságot magaddal. A hulladékmentesség jegyében kérjük, hozz magaddal bögrét és tányért is. Mi készülünk majd teával és kávéval az eseményre.

REGISZTRÁCIÓ

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Ha kérdésed lenne a rendezvénnyel kapcsolatban, keresd Mayer Barbarát a mayerbarbara.tve@gmail.com címen. A SolidBase projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok