fbpx
hamburger grill

Túl kicsi a hamburger, beperelték a Burger Kinget

Egy amerikai bírói döntés után tovább folytatódhat az a per, amely szerint a Burger King becsapta az éhes vásárlókat azzal, hogy a Whopper szendvicsét, a benne lévő zöldségeket és a húspogácsát is nagyobbnak tüntette fel a reklámokban, mint amekkora valójában. Ugye, volt már ilyen érzésünk nekünk is?

Roy Altman miami kerületi bíró szerint a Burger Kingnek meg kell védenie magát az ellen az állítás ellen, hogy a Whopper üzletekben elhelyezett étlapokon való ábrázolása megtévesztette a vásárlókat, ami szerződésszegésnek minősül – adta hírül a Reuters.

A csoportos keresetben a vásárlók azzal vádolták a Burger Kinget, hogy

 1. a hamburgereket olyan összetevőkkel ábrázolja, amelyek “túlcsordulnak a zsemlén”,
 2. azt a látszatot keltik, hogy a hamburgerek 35%-kal nagyobbak és
 3. több mint kétszer annyi húst tartalmaznak, mint amennyit az üzletlánc valójában felszolgál.
Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!

“Mit gondolnak a józan eszű emberek”

A Burger King azzal védekezett, hogy nem köteles olyan hamburgereket szállítani, amelyek “pontosan úgy néznek ki, mint a képen”, de a bíró szerint az esküdtekre van bízva, hogy “megmondják, mit gondolnak a józan eszű emberek”.

A pénteken nyilvánosságra hozott döntésében Altman azt is megengedte, hogy a vásárlók gondatlanságon alapuló és jogalap nélküli gazdagodáson alapuló követeléseket érvényesítsenek. Elutasította ugyanakkor a televíziós és online hirdetéseken alapuló állításokat, mivel nem talált olyan hirdetést, amelyben a Burger King egy hamburger “méretét” vagy a pástétom súlyát ígérte volna, és azt nem tartotta volna be.

Ebben a videóban az amerikai Consumer Reports fogyasztói szervezet gyűjtött képeket arról, hogyan néznek ki a hirdetetésekben és hogyan a valóságban a gyorséttermi szendvicsek:

“A felperesek állításai hamisak” – áll a Burger King keddi közleményében. “A reklámjainkban bemutatott lángon grillezett marhahúspogácsák ugyanazok a pogácsák, amelyeket a Whopper szendvicsek millióiban használunk, amelyeket országszerte kiszolgálunk vendégeinknek.”

A McDonald’s (MCD.N) és a Wendy’s (WEN.O) hasonló perrel szemben védekezik a New York-i Brooklyn-i szövetségi bíróságon. A felperesek ottani ügyvédje hétfőn Altman véleményére hivatkozott, hogy indokolja, miért hagyják ezt az ügyet folytatódni.

3
Created on
Tényleg máshogy néz ki a hamburger?

Fogyasztók csoportja azért perelte be a Burger Kinget, mert Whopper szendvicsét nagyobbnak tünteti fel a reklámokban, mint amekkora valójában.

TE HÁBOROGTÁL MÁR ILYESMI MIATT?

A Taco Bell-t a múlt hónapban perelték be a brooklyni bíróságon, mert olyan Crunchwrap-et és mexikói pizzát árult, amelyek állítólag csak feleannyi tölteléket tartalmaznak, mint amennyi a reklámban szerepel.

Mindegyik per legalább 5 millió dolláros kártérítést követel.

Nyitókép: canva.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás