fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tudod, mitől illatos a mosóporod?

| Tudatos Vásárló

folyékony mosópor mosógél teszt

Orchidea, Kamilla, Jázmin, Liliom, Óceán, Tavasz, Nyár, Hegyi patak – a tisztítószerek, takarítószerek szaga számtalan féle lehet, választáskor pedig az ár mellett ez, az illat az, ami szó szerint az orrunknál fogva vezet bennünket. A vásárlónak közben fogalma sincs róla, milyen anyagok adják az illatot a mosószerekben, öblítőkben, és mire kell figyelnünk használatukkor.

Támogass 1%-kal, és mi kiderítjük, megmérjük, megírjuk!

Az illatok befolyásolhatják a hangulatunkat, érzéseinket, emlékképeket idézhetnek fel. A háztartási tisztítószereket gyártók pontosan tudják és ezért amit csak lehet, illatosítanak.

Az illatoknak több funkciója is van ezekben a termékekben: meg kell nyerniük a vásárlót, s e réven növelni a termék forgalmát, emellett elfedni egyes összetevők nem mindig kellemes illatát.

A tisztítószerek esetében a vásárlónak mindeközben fogalma sincs arról, hogy milyen anyagok adják az illatot.

A takarítószerek, tisztítószerek tartalmazhatnak

  • drágább, 100-%-ban természetes, jó minőségű, bevizsgált illóolajokat, mint amilyenek a tanúsító szervezetek (NATRUE, BDIH, COSMOS) által minősített természetes anyagokat felhasználó környezetbarát készítményekben vannak.
  • Gyengébb minőségű, esetleg másodlepárlású természetes illóolajokat, szintetikus alkotórészekkel feljavított (természetazonosnak mondott) gyógyszerkönyvi minőségű illóolajokat, valamint ezek változó arányú keverékeit.
  • A háztartási készítmények többségében olcsó és tartós illatot adó szintetikus anyagok adják az illatot, sokszor olyan kreációk, amelyek a természetben nem is léteznek.

Szintetikus anyagok hagyományos mosószerben

Az egyik népszerű, „takarékos”, szintetikus illatanyagokat tartalmazó folyékony mosószer összetevő-listája a következőket mutatja:

5-15% anionos felületaktív anyagok, <5% nemionos felületaktív anyagok, szappan, foszfonát, Enzimek, Optikai fehérítő, Illatanyagok (linalool, geraniol, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional, limonene), Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone

A linalool, a geraniol, a cinnamal és a limonene a potenciális allergén illatanyagok között szerepel az EU fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottságának (SCCS) listáján.

A virág-illatú termékekben rendszeresen a gyöngyvirág szagára emlékeztető Butylphenyl Methylpropional biztosítja az illatot. (A termékeken a következő neveken is találjuk: Lilestralis Lilial®, Lysmeral® Extra, BMHCA.)

A Butylphenyl Methylpropional szintetikus illatanyaggal kapcsolatban az SCCS megállapította: nem kizárható, hogy mutagén hatású, ezért nem tekinthető biztonságosnak.

A tartósítószerekből is gond lehet

A Benzisothiazolinone-t tartósító hatása miatt teszik a tisztítószerekbe. Kutatások kimutatták, hogy bőrirritációt, kontakt ekcémát okozhat, és az immunrendszerre sincs jó hatással.

Hasonlók mondhatók el a Methylisothiazolinone (MI) nevű tartósítószerről. Az anyagot széles körben használta a kozmetikai ipar krémekben, testápolókban. Kiderült, hogy komoly allergizáló hatása van, ezért 2017 februárja óta tilos a testen maradó termékekben, tehát krémekben, testápolókban használni. Még ugyanabban az évben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a Methylisothiazolinone-okozta kontaktallergia széles körűen sújtja a teljes európai lakosságot.

Igaz, hogy a fenti eredmények és megállapítások a vizsgálatok tárgya miatt a kozmetikumokra vonatkoznak. Dermatológusok és allergológus szakemberek ugyanakkor rendre felhívják a figyelmet arra, hogy ezek a szintetikus anyagok egyéb termékekben, így takarítószerekben, festékekben használva hosszú távon ugyanezt az allergizáló hatást fejthetik ki, Ismert, hogy a mosószerek, öblítőszerek a ruhán maradva érintkeznek a bőrrel, a takarítószerek pedig, ott maradva a lakások, óvodák, iskolák, irodák padlóján, egyéb felületein vagy takarításkor belélegezve szinték allergiát okozhatnak.

Mit tegyél?

✓  Nem kell feltétlenül illatosítanunk! Válaszd az illatmentes termékeket, ezek kevesebb rizikót hordoznak.

✓  Aki ragaszkodik az illatosítotthoz, az keresse a csillag jeletIllatanyagok/Perfume/Fragrance szó fölött az Összetevők/Ingrediens listáján. A csillag (*)  természetes esszenciális illóolajra utal, amely ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Allergiás reakció a természetes illatanyagok esetén lényegesen ritkábban fordul elő. Mivel a természetes esszenciális illóolajok drágább alapanyagok, ha nincs csillag az illatanyagok mögött, szinte biztos, hogy szintetikus anyag van feltüntetve.

Csillaggal jelzet illatanyag lehet például linalool is, ezt a természetes illóolajban szereplő összetevőt azért kell feltüntetni, mert magával ezzel az anyaggal szemben előfordulhatnak allergiás reakciók, és méginkább akkor, ha mesterséges formában kerül ez az anyag a termékbe.

Így néz ki egy találomra kiválasztott környezetkímélő folyékony mosószer összetevő-listája:

Aqua (víz), potassium soap*(szappan), alkylpolyglucoside C8-16, sodium C8-14 fatty alcohol sulphate, alcohol, sulphated castor oil, potassium citrate, perfume* (fragrance), linalool*

✓  Ha nem akarjuk káros vegyi anyagokkal terhelni az egészségünket és a családunkét, és a környezetünkre is tekintettel szeretnénk lenni, de az összetevők listáját sem szeretnénk  böngészni, akkor választhatunk tanúsított öko-tisztítószereket – ilyen tanusítók például az EU Ecolabel, a BDIH, az Öko-Test, a NaTrue, a Nordic Ecolabel címkék.

Olvass még többet háztartás témában
Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak
Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben
Vécépapírra, mosószerre és öblítőre is többet költöttünk 2018-ban
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok