fbpx

ToxFree LIFE for All

Új kampányba kezdtünk, hogy a szervezetedben és a környezetedben is csökkenjen a kockázatos vegyi anyagok jelenléte. Kampányunk ehhez termék- és összetevő központú figyelemfelkeltő, mozgósító és magatartásváltoztató tartalmakkal, eddig még sehol nem vizsgált termékek tesztjeivel, valamint helyi és európai szintű érdekérvényesítéssel járul hozzá. Neked pedig abban segítünk, hogy a mindennapokban jó döntéseket tudj hozni arról, milyen vegyi anyagokat engedsz be magad, netalán gyerekeid életterébe.

toxfree for all

A körülöttünk lépten-nyomon megtalálható kockázatos vegyi anyagok sok követőnket és olvasónkat foglalkoztatják. Ahogy mi is rendszeresen beszámolunk erről, ezek az anyagok mindenhol jelen vannak:

 • kimosódnak a ruhákból, alsóneműnkből,
 • kiválnak az edényeinkből, tárolóinkból,
 • bekerülnek az ételünkbe a csomagolóanyagokból,
 • kioldódnak falfestékeinkből és otthoni tisztítószereinkből.

Gondolkodtál már azon, hogy ezek mennyire érintenek Téged?!

A hivatalos álláspontok szerint csak igen kis mértékben kerülnek környezetünkbe, ami nem okozhatna gondot a szervezetünkben.

De mi van, ha

 1. folyamatosan kapjuk a terhelést?!
 2. minden irányból érnek minket a kockázatok, ezek összeadódnak, és az úgynevezett koktélhatás miatt feszegetik egészségünk határait⁉️

Elbújni sajnos nem tudunk a kockázatos vegyi anyagok elől, de egyéni döntéseinkkel talán tudjuk csökkenteni a közvetlen hatásukat, vagy legalábbis azt, hogy mennyi káros elem adódik össze egyszerre körülöttünk és gyermekeink körül.

Emiatt fogtunk bele új, háztartási vegyi anyagokkal, tiszítószerekkel, mosószerekkel, fertőtlenítőkkel, festékekkel foglalkozó projektünkbe: ToxFree LIFE for All.

Kampányunkkal azt segítjük elő, hogy tudatos döntéseket tudj Te is hozni arról, milyen kockázatos vegyi anyagokat engedsz be magad, netalán gyerekeid életterébe.

Rád is szükségünk van! A döntéshozóknak látniuk kell, hogy sokan kérjük a változást, mert saját magunk és gyermekeink egészsége a tét.

KÉREK INFÓT A KAMPÁNYRÓL

Hiába az egyéni döntések, ha alig találhatók meg a bolti polcokon a  kevésbé kockázatos termékek.

Változásra van szükség, hogy legyen valós választási lehetőségünk, és ne csak a kétes anyagokat tartalmazó termékekkel árasszanak el minket!

Hiszen a legtöbb esetben már létezik alternatíva, jelentősen csökkenthető a szennyezés, ha környezetkímélőbb alapanyagokra váltanak a gyártók.

Mit teszünk?

Tudtad, hogy a gyereked babáján lévő ruhákban már nem lehet biszfenol? Pár éve ezt az Európai Unió szintjén szigorúan szabályozták.

Viszont a gyermeked bőrével egész nap érintkező saját ruháiban, alsóneműiben még ott van! Erre sokkal enyhébbek a szabályok, pedig a ruhákból gyakorlatilag minden pillanatban kioldódhatnak ezek a káros anyagok a bőrrel való súrlódás és az izzadás miatt.

Nem hagyhatjuk, hogy ez agy maradjon, mert a saját és gyerekeink egészsége a tét!

Éppen ezért osztrák, cseh és szlovén szervezetekkel összefogva új termékteszteket végzünk el, és cikkekben foglalkozunk az olyan vegyi anyagok hatásaival, mint a hormonkárosító biszfenolok  vagy az örök vegyianyag PFAS. Első tesztünk az alsóneműkben még jó eséllyel megtalálható biszfenolokat vizsgálja, ennek eredménye 2024 őszére várható.

Toxfree bugyi teszt

A gyártóknak és a döntéshozóknak is elvisszük a tesztek eredményeit, és felszólítjuk őket a változtatásra!

Állj mellénk, támogasd, hogy amit mi tudunk, az eljusson nemcsak a fogyasztókhoz, hanem az illetékes döntéshozókhoz is.

KÉREK INFÓT A KAMPÁNYRÓL

Azt tudnod kell, hogy a laboratóriumi tesztek tetemes költséggel járnak, egy széles körű laborteszt összes költsége elérheti a 10 millió forintot.  A tervezett tesztek alig 60% ára van pillanatnyilag pályázati fedezetünk.

De csak mérési eredményekkel a kezünkben tudunk cselekedni,  és ehhez további forrásokra van szükségünk.

Ha fontosnak találod, hogy foglalkozzunk környezetünk káros vegyi anyagaival, kérünk, támogasd kampányunkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal. Mi a megszokott hitelességgel és objektivitással, egzakt labormérésekkel támasztjuk alá elemzéseinket, hogy Te is felelős döntéseket tudj hozni.

A káros kémiai hatások megelőzését és csökkentését az aggodalomra okot adó anyagok fokozatos kivonásával kell elérni.

Miért érdekelnek minket az aggodalomra okot adó és kockázatos vegyi anyagok?

Azok az anyagok, amelyek bizonyítottan súlyos és gyakran visszafordíthatatlan hatást gyakorolhatnak az emberi egészségre és a környezetre, különös aggodalomra okot adó anyagként (Substances of Very High Concern, SVHC) azonosíthatók.

A vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelet (REACH) definíciója szerint a legveszélyesebb, „különös aggodalomra okot adó anyagok”:

 • rákot okoznak (karcinogének);
 • károsítják a DNS-ünket (mutagének);
 • károsítják a szaporítószerveket vagy a magzatot (reprotoxikusak);
 • nem bomlanak le a környezetben (perzisztensek), fölhalmozódnak a szervezetben (bioakkumulatívak), lehetségesen mérgezőek (PBTk);
 • más módon, de ugyanannyira káros hatásúak, mint a fentiek (azaz az anyag egészségügyi kockázata, például endokrin rendszert károsító hatása, közel azonos súlyú a fentiekben felsorolt negatív hatásokkal).

Mérgező örök vegyi anyagokat találtak kozmetikumokban

Mennyi van belőlük?

A „különös aggodalomra okot adó anyagok”-ból a skandináv független civil ChemSec (International Chemical Secretariat) ún. S.I.N. (Substitute It Now) listája szerint több mint 1500 ilyen vegyület van.

Ezeket a műanyagokat kerüld, ha nem akarsz mérget enni

A fogyasztói döntések hatása 

A kereslet képes befolyásolni a piaci kínálatot, ahogy mi a Tudatos Vásáróknál mondjuk: A pénzed szavazat!

A piacok csak akkor működhetnek mindannyiunk javára, ha a fogyasztók nemcsak tudatosak, hanem jól tájékozottak is, és hajlandóak állampolgárként is a közjó érdekében cselekedni. Ha ezek a feltételek teljesülnek, és az információ elősegíti a magatartásváltozást, akkor a ToxFree fogyasztói döntések hatása háromszoros lehet.

1. Először is mindenki önállóan csökkentheti káros vegyi anyagoknak való kitettségét a saját életében, elkerülve azoknak a termékeknek a megvásárlását, amelyek káros vegyi anyagokat (is) tartalmaznak.

2. Másodszor, együtt jelezzük a biztonságos és fenntartható termékek iránti piaci keresletet a piac kínálati szereplői felé a magyar és a nemzetközi fogyasztói szervezetekkel együttműködésben.

3. Végül pedig állampolgárokként sürgetjük az aggodalomra okot adó, kockázatos vegyi anyagok kivonását célzó politikát.

Nem vagy egyedül!

A kampány egyszerre zajlik Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában és Szlovákiában. A partnerek együttesen több mint 100 éves tapasztalattal rendelkeznek a terméktesztelés és a fogyasztói kommunikáció terén.

Partner szervezetek

VEREIN FUR KONSUMENTENINFORMATION, Ausztria

 

arnika logo

ARNIKA, Csehország

 

logo dtest

DTEST, Csehország

 

 

logo ZVEZA POTROSNIKOV SLOVENIJE DRUSTVO

ZVEZA POTROSNIKOV SLOVENIJE DRUSTVO, Szlovénia

 

Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy nehezen járható út, mert tőkeerős gyártókat és elfoglalt döntéshozókat kell meggyőznünk.

Hiszünk a bizonyított tények és az összefogás erejében!

KÉREK INFÓT A KAMPÁNYRÓL

Mi lehet még a segítségedre?

Termékadatbázis és mobil applikáció

Tudatos Vásárló mobil applikációA 10 leggyakoribb termékkategóriát lefedő, konkrét termékeket mutató adatbázis, amely tartalmazza a termékek veszélyességére és a környezeti hatásaira vonatkozó információkat.

Az adatbázis elérhető a www.tudatosvasarlo.hu-n és telefonos appokon keresztül is. A www.tudatosvasarlo.hu-n külön oldal, a Zöld Otthon témaoldalon érhetőek el információk ezen anyagok biztonságos és zöld használatáról.

Terméktesztek

A teszteredmények a tesztek.tudatosvasarlo.hu oldalon jelennek meg.

ÖkoKörök

A Tiszta Otthon ÖkoKör a korábban sikkerrel futó ÖkoKörhöz, ÖkoKör Kamrához és a Tiszta Otthon ÖkoKörhöz hasonló felépítéssel és módszertannal, de más témában, ezúttal a háztartási vegyi anyagokra koncentrál.

Hírek a csoportokról és csoportvezetői képzésekről a Tudatos Vásárlók nyitóoldalán és az ÖkoKörök oldalán érhetők el.

Csatlakozz!

Iratkozz fel a Tudatos Vásárlók hírlevelére, hogy azonnal értesülj a ToxFree LIFE for All híreiről!

✓  Kövess minket a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on, hogy egészségesebbé és környezetbarátabbá tegyük otthonodat!

✓  Csatlakozz egy Tiszta Otthon ÖkoKörhöz, hogy másokkal együtt, egymást támogatva zöldítsétek háztartásotokat!

✓  Ha bármelyik tevékenységhez szeretnél ötletekkel, önkéntesmunkával csatlakozni, jelentkezz a TVE {kukac} TVE.hu email címen.

Adományoddal hozzájárulhatsz, hogy együtt ki tudjuk maxolni az évet és céljainkat!


eu life logoEz a cikk az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült a ToxFree LIFE for All projekt keretében. A projekt tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete vállal felelősséget, és semmilyen tekintetben nem tükrözi az Európai Unió álláspontját. LIFE22-GIE-HU-ToxFree LIFE for All, 101114078 

  Iratkozz fel híreinkre!

  Tippek, tesztek, programok

  Megszakítás