fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tisztességtelen szerződések és kereskedelmi gyakorlatok

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Egy 2007 májusában készült felmérés szerint a magyar válaszadók többsége (63%) úgy vélte, hogy a kereskedők Magyarországon kevésbé tartják tiszteletben a vásárlók jogait, mint az Európai Unió más tagállamaiban.

Ha tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal találkozol, írd meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre! Mi közzétesszük, és nyilvánosan is felszólítjuk a céget a korrigálásra.

Tisztességtelen szerződési feltételnek minősül minden, ami egyoldalú előnyt biztosít a kereskedőnek vagy a szolgáltatónak a fogyasztóval szemben. A kereskedő nem kötheti ki például azt, hogy csak olyan árut vesz vissza, amelynek sértetlen a csomagolása, hiszen addig a vevő nem tudhatja, hogy hibás-e a termék, amíg ki nem csomagolta.

Tisztességtelen például az is, ha a kereskedő úgy hirdet „végkiárusítást”, hogy nem igaz, hogy felhagy a tevékenységével vagy áthelyezi üzletét máshova. A „Különleges ajánlat, csak ma!” felhívás csak abban az esetben állja meg a helyét, ha a termék csak valóban nagyon korlátozott ideig kapható. Megtévesztésnek vagyunk az áldozatai akkor is, ha az ígért „ingyen nyereményhez” úgy juthatunk hozzá, hogy ahhoz valamit mégis vásárolnunk kell.

Nem követelhetik a kereskedők olyan termék ellenértékét, aminek vásárlását nem kértük. A kéretlenül kapott áru visszaküldését sem vagyunk kötelesek vállalni.

Amennyiben olyan felhívásokkal találkozunk, amelyek közvetlenül a gyermekeket szólítják fel vásárlásra, vagy arra, hogy szüleiket győzzék meg a termék megvásárlásáról, szintén tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal állunk szemben.

 

Forrás: Európai Bizottság fogyasztóvédelmi kampánya

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok