fbpx
macskaalom teszt

Tesztelték a macskaalmok minőségét

26 macskaalmot tesztetek a Nébih szakemberei. A laboratóriumi mérések eredményei alapján a tesztelt termékek alapvetően biztonságosak, penészgomba- és mikroorganizmus-jelenlétével nem akadt gond, azonban hét alomban kis mennyiségű idegen anyagot találtak.

A benti macskatartás egyik nélkülözhetetlen kelléke a macskaalom, melynek különböző típusai elérhetőek a boltok kínálatában. Bár dedikált jogszabályi előírás nem vonatkozik ezekre a termékekre, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta programja fontosnak tartotta, hogy felmérés jellegű vizsgálattal meggyőződjön róla, megfelelő a termékkör.

Az összehasonlító vizsgálatban 26 macskaalmot elemeztek, melyek között 20 csomósodó és 6 nem csomósodó típusú alom szerepelt. A csomósodó almok főként bentonit alapúak voltak, de előfordultak növényi alapanyagokból készült termékek is. A nem csomósodó almok többsége szilikából készült, valamint természetes ásványi anyagokból álló termék is szerepelt a tesztben.

A Nébih laboratóriumaiban mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek: ellenőrizték a macskaalmokban található szalmonella, enterobaktérium, penészgomba és mikroorganizmusok számát. A kapott értékeket megfelelőnek találták a szakemberek.

Használat utáni baktériumok

Annak is utánajártak, hogy használatot követően, hogyan változik a macskaalmok enterobaktérium-száma. Ehhez mesterséges fertőzéssel szennyezték az almokat (ürüléket imitálva). A második napon eltávolították a macskaalmok szennyezett részét, majd meghatározták a visszamaradó almokban lévő enterobaktériumok számát.

A vizsgált termékek nagy részében csökkent az enterobaktériumok száma, ugyanakkor három csomósodó alomban – a többi macskaalomhoz hasonlítva – jelentősebb szaporodást tapasztaltak. Fontos, hogy még ezek a magasabb értékek sem veszélyeztetik az állatok jóllétét, ugyanakkor arra mindenképp ráerősít az eredmény, hogy a gazdáknak érdemes odafigyelniük az almok rendszeres tisztítására.

A macskaalmokon analitikai vizsgálatokat is végeztek a szakemberek. Megmérték a termékek portartalmát, és megállapították, hogy – a többi alomhoz képest – egy csomósodó macskaalom jelentősebb mennyiségű port tartalmazott. Azt is ellenőrizték, hogy a macskaalmokban található-e idegen anyag. A vizsgálat eredményeképpen hét termékben találtak kis mennyiségű szennyeződést: gyöngyöt, fa- és vakolatdarabot, valamint kavicsot. Összesen körülbelül 7 grammnyi idegen anyag volt ezekben a termékekben. A végső rangsor kialakításában ez pontlevonással járt.

A kedveltségi vizsgálaton szakértők és laikusok pontozták a macskaalmokat állattartói szempontok alapján. Figyelembe vették például a csomagolást, a termék szagát, állományát, vízmegkötő képességét, szennyezettségét és a porzás minőségét.

A legjobb három

A csomósodó macskaalmok versenyében a dobogó legfelső fokára a Pet Bistro Ultra-Klumpstreu macskaalom állhatott, második lett a Premiere Excellent Pure macskaalom, harmadik helyen pedig a Tesco Pet Specialist Natural Aroma macskaalom végzett.

A nem csomósodó almok között első helyezett lett a Repeta macskaalom, második a Pepco for pets macskaalom, a harmadik helyet pedig a Powercat macskaalom szerezte meg.

A részeltes eredmények itt láthatók.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta együttműködik a nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózattal, amely gyártóktól független, kiváló minőségű információval segíti a fogyasztókat szerte a világban. A tesztek egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján vizsgálják a különböző, háztartásokban gyakran előforduló termékeket.

A teszteredmények oldalunkon ingyenesen vagy minimális összeg ellenében érhetők el, nonprofit szervezet lévén a bevételből újabb és újabb vásárlókat segítő projekteket finanszírozunk.

Fotó: canva.com

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás