fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Termékteszt: mosótojás – „Felveszi a versenyt az egyéb kímélő mosószerekkel”

| Tudatos Vásárló

Mosótojást teszteltek a Tudatos Vásárlók Egyesületének támogató tagjai. A tesztelőknek a mosószódával kellett összehasonlítaniuk a mosógolyót. Íme a tapasztalatok.
 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete több fórumon is igyekszik népszerűsíteni a környezetbarát háztartási megoldásokat. Számos olvasói megkeresést kaptunk a mosógolyóval (mosótojással) kapcsolatban, így mi is kíváncsiak voltunk, hogy szerepel ez a termék a gyakorlatban. 

Ezúttal enyhe illatú mosógolyót teszteltek a TVE támogató tagjaiA tesztelésnél nem lehetett használni folttisztítót vagy fehérítőt, és előkezelés nélkül kellett mosni a ruhákat 40 fokon. A tesztelőknek négyszer kellett mosniuk:

  • egyszer mosószódával,
  • egyszer mosógolyóval,
  • egyszer pedig sima vízzel, majd utána ugyanazt a ruhát mosótojással. (Itt arra voltunk kíváncsiak, hogy a már nedves foltot jobban kimossa-e a mosótojás.)

Amit vizsgáltunk:

  • mennyire mosnak tisztára?
  • hagynak-e foltot?
  • hagynak-e kellemetlen szagot maguk után?
Köszönjük a TVE tagjainak a teszt elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Legyél Te is a TVE támogató tagja! 

 

Mosógolyó – nem mindenkit győzött meg

A mosógolyó vagy „Ecoegg”  előnye, hogy kis helyet foglal, és nem kell adagolni, hanem mosáskor egyszerűen csak bedobjuk a mosógépbe. Az újrahasznosított műanyagból készült, tenyér méretű tojásban apró ásványi golyók vannak. A legkisebb kiszerelés 54 mosásra elegendő, ezután cserélni kell a golyókat. A hazai webshopokban 3.500 forint körül mozog ennek a kiszerelésnek az ára, tehát egy mosás nagyjából 65 forintba kerül, ha a vizet és az áramot nem számoljuk hozzá. 

A tesztelőket megosztotta a mosógolyó használata; nem mindenkit győzött meg. Előnye a mosószódával szemben, hogy van némi illata, bár egy tesztelőnk szerint ez hamar elillan. Egyszerű a használata, viszont a foltokkal nehezebben birkózik meg, mint a mosószóda.

„A ruhák szép tiszták lettek, kellemes illatúak, és kellemes tapintásúak.”

„Praktikus, kis helyen elfér, egyszerű a használata, jó az illata. A ruhák kellemesen puhák tőle, lenvászon anyagoknál, ingeknél érdemes használni. Hátránya számomra, hogy fejben kell tartani vagy felírni valahova, hogy hány alkalommal használtuk.”

 

  

Mosás mosógolyóval, előtte és utána

 

„A nagyon makacs foltokat teljesen nem tudta kiszedni ez sem, azokhoz valamilyen folttisztítót kell használni.”

A teszt létrejtöttét támogatta a Pelenkaland, a Tudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhely. 

„Semmiféle bőr irritáció, nem lépett fel kisgyereknél, sem felnőttnél. Felveszi a versenyt az egyéb kímélő mosószerekkel, sima hétköznapi koszosságú ruhák esetén tökéletes.”

A tesztelőket arra is megkértük, hogy mossanak egyszer sima vízzel, majd közvetlenül utána a mosótojással. A tapasztalatok szerint így kicsivel jobb a folttisztító hatás, a friss foltok halványabbak lettek.

 

Mosószóda – jobban kiszedi a foltokat

A tesztek alapján jobban megbirkózik a foltokkal, bár a nagyon makacs szennyeződéseket ez sem tudja kiszedni előkezelés nélkül. Hátránya lehet az Ecoegg-hez képest, hogy öblítés nélkül kicsit durva marad tőle a ruha, tehát érdemes valamilyen környezetbarát öblítőt használni hozzá. Mivel illatmentes, ha valakinek ez zavaró akkor illóolajat vagy mosóparfümot is használhat.

„A ruha tiszta lesz, de öblítőszer használata nélkül kemény marad.”

„Legtöbb esetben mosószódával mosok, teljesen meg vagyok vele elégedve. Öblítésként ecetet és egy kis mosóparfümöt szoktam hozzá tenni. A nagyon makacs foltokat persze ez sem szedi ki teljesen előkezelés nélkül”

  

Mosás mosószódával: előtte … utána

A tesztelők szerint mindkét mosószer használható átlagosan szennyezett ruhákhoz. A makacsabb foltoknál a mosószóda egy fokkal hatásosabb, viszont a teljes sikerhez mosás előtt használnunk kell folttisztítót.

A helytakarékosság és a kényelmes használat terén a mosógolyó győz, hiszen kisebb helyet foglal, mint a mosószóda és az adagolásra sem kell figyelnünk. Viszont érdemes egy papíron vezetni, hogy hányszor használtuk, ez pedig néha macerás lehet.

 

 

Kép: ecoegg.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok