fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Teáskanna, kispuska – Tiltólistán a veszélyes öngyújtók

| Léderer Sándor

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az Európai Unió márciusban betiltotta a gyerekekre veszélyes öngyújtók forgalmazását és gyártását. A határozat rendelkezik a biztonságos öngyújtók működési mechanizmusáról és külső megjelenéséről is.

Az EU illetékesei szerint a szabályozás azért vált szükségessé, mert a nem biztonságos öngyújtók minden évben számtalan, sokszor súlyos sérülésekkel járó balesetet okoznak. Becslések szerint az Unióban évi 1500-1900 sérülés és 34-40 haláleset írható az öngyújtók számlájára. Az EU ráadásul jelentős lépéshátrányban van,

Tiltolistan_a_veszelyes_ongyujtokp01

© European Communities, 1995-2008

 

ugyanis jó néhány országban (pl. Ausztrália, Új-Zéland, USA) már évek óta kötelezőek a nálunk csak most bevezetett előírások. Az USA-ban a szabályozást követően 60%-kal csökkent az öngyújtós balesetek száma. 

Az új előírások az EU-ban forgalomba hozott öngyújtók 98%-át érintik. Ezek többnyire eldobható, műanyag vagy olcsó fémöngyújtók. Kivételt képeznek a gyerekek számára nem hozzáférhető öngyújtók, azonban ezeknek is meg kell felelniük a vonatkozó EN ISO 9994 számú EU szabványban leírt biztonsági követelményeknek. A határozat szerint az az öngyújtó számít biztonságosnak, „amelyet úgy terveztek vagy állítottak elő, hogy szokásos vagy ésszerű felhasználási körülmények között 51 hónaposnál fiatalabb gyermek – a működtetéséhez szükséges erő, az öngyújtó konstrukciója, gyújtómechanizmus védelme, a meggyújtásához szükséges műveletek bonyolultsága, vagy egyéb ok miatt – nem tud működtetni”.

A műszaki feltételek mellett előírás az is, hogy az öngyújtók külsejükkel nem kelthetik fel a gyerekek érdeklődését. Ilyenek pl. a játékokra hasonlító vagy nagyon színes, érdekes formájú öngyújtók.

Tiltolistan_a_veszelyes_ongyujtokp08

© European Communities, 1995-2008

 

Az EN 13869:2002 EU szabvány eddig is tartalmazta az öngyújtók gyerekbiztonsági előírásait. Azok a készülékek, amelyek a szabványt korábban is teljesítették, feltételezhetően megfelelnek a 2008 márciusától hatályos határozatnak is. Az EU szabványával egyenértékű szabályozást alkalmazó nem uniós országok (pl. USA) termékei is minden bizonnyal megfelelnek az EU-s követelményeknek.

A határozat betartását a tagállamok illetékes hivatalai kötelesek ellenőrizni. Magyarországon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) látja el ezt a feladatot. A szabályozás értelmében a boltok polcain március 11-óta már nem találkozhatunk veszélyes öngyújtókkal, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy még számos helyen kaphatóak a betiltott típusok is.

Tiltolistan_a_veszelyes_ongyujtokp05

© European Communities, 1995-2008


Amennyiben ilyen öngyújtókra bukkanunk, célszerű felhívni erre a kereskedő figyelmét. Ha ez nem vezet eredményre, forduljunk az NFH területileg illetékes felügyelőségéhez!

Tiltolistan_a_veszelyes_ongyujtokp10

© European Communities, 1995-2008

Tiltolistan_a_veszelyes_ongyujtokp03

© European Communities, 1995-2008

Kép © European Communities, 1995-2008

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok