fbpx

| Léderer Sándor

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Teáskanna, kispuska – Tiltólistán a veszélyes öngyújtók

Az Európai Unió márciusban betiltotta a gyerekekre veszélyes öngyújtók forgalmazását és gyártását. A határozat rendelkezik a biztonságos öngyújtók működési mechanizmusáról és külső megjelenéséről is.

Az EU illetékesei szerint a szabályozás azért vált szükségessé, mert a nem biztonságos öngyújtók minden évben számtalan, sokszor súlyos sérülésekkel járó balesetet okoznak. Becslések szerint az Unióban évi 1500-1900 sérülés és 34-40 haláleset írható az öngyújtók számlájára. Az EU ráadásul jelentős lépéshátrányban van,

Tiltolistan_a_veszelyes_ongyujtokp01

© European Communities, 1995-2008

 

ugyanis jó néhány országban (pl. Ausztrália, Új-Zéland, USA) már évek óta kötelezőek a nálunk csak most bevezetett előírások. Az USA-ban a szabályozást követően 60%-kal csökkent az öngyújtós balesetek száma. 

Az új előírások az EU-ban forgalomba hozott öngyújtók 98%-át érintik. Ezek többnyire eldobható, műanyag vagy olcsó fémöngyújtók. Kivételt képeznek a gyerekek számára nem hozzáférhető öngyújtók, azonban ezeknek is meg kell felelniük a vonatkozó EN ISO 9994 számú EU szabványban leírt biztonsági követelményeknek. A határozat szerint az az öngyújtó számít biztonságosnak, „amelyet úgy terveztek vagy állítottak elő, hogy szokásos vagy ésszerű felhasználási körülmények között 51 hónaposnál fiatalabb gyermek – a működtetéséhez szükséges erő, az öngyújtó konstrukciója, gyújtómechanizmus védelme, a meggyújtásához szükséges műveletek bonyolultsága, vagy egyéb ok miatt – nem tud működtetni”.

A műszaki feltételek mellett előírás az is, hogy az öngyújtók külsejükkel nem kelthetik fel a gyerekek érdeklődését. Ilyenek pl. a játékokra hasonlító vagy nagyon színes, érdekes formájú öngyújtók.

Tiltolistan_a_veszelyes_ongyujtokp08

© European Communities, 1995-2008

 

Az EN 13869:2002 EU szabvány eddig is tartalmazta az öngyújtók gyerekbiztonsági előírásait. Azok a készülékek, amelyek a szabványt korábban is teljesítették, feltételezhetően megfelelnek a 2008 márciusától hatályos határozatnak is. Az EU szabványával egyenértékű szabályozást alkalmazó nem uniós országok (pl. USA) termékei is minden bizonnyal megfelelnek az EU-s követelményeknek.

A határozat betartását a tagállamok illetékes hivatalai kötelesek ellenőrizni. Magyarországon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) látja el ezt a feladatot. A szabályozás értelmében a boltok polcain március 11-óta már nem találkozhatunk veszélyes öngyújtókkal, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy még számos helyen kaphatóak a betiltott típusok is.

Tiltolistan_a_veszelyes_ongyujtokp05

© European Communities, 1995-2008


Amennyiben ilyen öngyújtókra bukkanunk, célszerű felhívni erre a kereskedő figyelmét. Ha ez nem vezet eredményre, forduljunk az NFH területileg illetékes felügyelőségéhez!

Tiltolistan_a_veszelyes_ongyujtokp10

© European Communities, 1995-2008

Tiltolistan_a_veszelyes_ongyujtokp03

© European Communities, 1995-2008

Kép © European Communities, 1995-2008

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás