fbpx

| Török Katalin

Nagytakarítás … a tisztítószeres szekrényben is

A reklámok által sugallt makulátlan puccparádéval ellentétben a nagytakarításhoz nincs szükség több tucat színes flakonra. Nézz körül a lakásban, és idén takaríts Te is környezettudatosan!

A gyártók folyamatosan ontják a takarítást újra és újra forradalmasítani hivatott termékeket, így az utóbbi években a tisztaságra vágyó fogyasztó eszköztára többek között előre nedvesített felmosórongyokkal, eldobható WC tisztító rendszerrel, és persze évről évre a tavalyinál is sokkal gyorsabban, erősebben, jobban tisztító szerekkel bővült.

Amiről a reklámok – érthető módon – nem tesznek említést, az a háztartási tisztítószerekben lévő vegyi anyagok egészségünkre és környezetünkre gyakorolt valódi hatása.

A konyhaszekrényben lapul 5 csodaszer, amivel a nagytakarítás szelíden, és nem utolsó sorban olcsón megúszható. Megjegyzendő, a takarítást sem az agresszív vegyi anyagok, sem a hagyományos otthoni tisztítószerek nem végzik el helyettünk. Talán ebben meg is találtuk egyetlen közös negatív tulajdonságukat.

 

Nem trendi, de hatásos: az alapanyagok

Nézzük a bevásárlólistát:

 1. ecet
 2. szódabikarbóna
 3. citromlé
 4. mosószóda
 5. szappan
 6. dörzsiszivacs

Évtizedekkel ezelőtt ezek az anyagok voltak a tavaszi nagytakarítás slágertermékei, mára azonban a vegyipar és a gyártók sikeres marketingjének köszönhetően méltatlanul feledésbe merültek. Felváltották őket a trendi és színes, szimpatikus emberi tulajdonságokkal felruházott, jól csengő, barátságos márkanevekkel ellátott tisztítószerek. Ne dőlj be a marketingnek, a tisztítószerek és vegyi anyagok nem a barátaid!

A fenti anyagok mellett az erős vegyszereknek legtöbb esetben megfelelő alternatívája az erős dörzsiszivacs és a kézi erő. Gondold meg, hogy érdemes-e magadat és családodat a vegyi anyagok veszélyeinek kitenned, vagy inkább beleadsz apait-anyait, és elbánsz a kosszal kétkezileg és valamelyik természetes tisztítószerrel.

A vegyi anyagok erejének másik alternatívája az idő. Áztasd be ecetes, citromos vízbe, hagyd rajta a szódabikarbónát fél órára, és így tovább: az idő neked dolgozik. Lehet, hogy három perc helyett fél óra múlva lesz csak tiszta a kád, de cserébe tisztább lesz a levegő a lakásodban, nem kezdik ki durva anyagok a bőrödet és a légutadat, és kevesebb vegyszert engedsz le a lefolyón.

 

 

Mit, mivel, hogyan?

 

Fürdőszoba

A fürdőszobai munkák során az ecet és a szódabikarbóna viszi el a pálmát.

Az ecet természetes vízkőoldó, forró vízzel kombinálva még hatásosabb. A citromlé gyengébben, de szintén oldja a vízkövet.

A szódabikarbóna önmagában, vagy vízzel, ecettel keverve súroló-, és általános tisztítószer. A WC-t szintén szódabikarbónával vagy ecetes vízzel súrold ki.

Eldugult a lefolyó? Tegyél bele szódabikarbónát, majd önts rá ecetet, végül a habzás után öntsd le forró vízzel.

 

Konyha

A konyhában súrolószerként alkalmazható a fürdőben már bevált ecet és szódabikarbóna.

Tűzhelytisztításra szódabikarbóna vagy mosószóda és víz keverékéből készített pasztát használhatsz. Kifizetődő a megelőzés: ne hagyd ráégni a kifröccsent ételmaradékot, minden sütés-főzés után töröld át, illetve béleld ki a sütő alját alufóliával!

A hűtőt szappanos vízzel töröld ki. A mikrohullámú sütőbe tegyél egy tál citromos vizet, ezt párologtasd el. A citromos gőz feloldja a rászáradt szennyeződést és így könnyebben kitörölheted nedves ruhával.

 

Szagtalanítás, illatosítás

A szódabikarbóna kiváló szagtalanító: a hűtőszekrényben tarts egy nyitott szódabikarbónás zacskót. A hálószobában a matrac felfrissítéséhez szórj rá szódabikarbónát, hagyd állni rajta, majd porszívózd le.

A bolti légfrissítők és szagtalanítók allergiát, légúti panaszokat, sőt súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhatnak, szintetikus illatanyagaikkal tulajdonképpen a beltéri légszennyezést növelik. Fordulj inkább a természetes módszerekhez a levegő felfrissítésére: szellőztess gyakran, helyezz el növényeket minden szobában, használj természetes pot-pourrit (nem a mesterségesen illatosított verzióra gondolunk, hanem a szárított virágokat, gyümölcsöket, illóolajokat tartalmazóra!).

 

Ablakpucolás

Ecetes víz, újságpapír: régen is bevált, és még ma is működik. Kezd a folyamatot szappanos vizes lemosással, utána töröld át ecetes vízzel, végül újságpapírral szárítsd meg.

 

Kép: dreamstime.com

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.

A cikk az FM PTKF/1230/2015 Zöld forrás pályázat keretében frissült 2015-ben. 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás