fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Szigetelj zöldebben! – Zöld fesztiválkalauz

Újra itt a Sziget: móka, kacagás, jobbnál jobb programok. De a Szigeten más is óriási: a fogyasztás vagy épp a környezetterhelés. Hogy lehet ezeket csökkenteni? Mit kínál a Sziget a „zöld” fesztivállátogatónak? Szemelvények a tudatos szigetelő programjából.

EGYRE MEGY?

A latin festivus-ból eredő fesztivál jelentése ünnep, ünneplés. A karneváli, ünnepi jelleg kétség kívül a Szigetre is áll. A legkülönfélébb helyszínek, az egymás hegyén-hátán felállított sátrak, standok, színpadok és vendéglátóhelyek tarka-barkaságán, apróbb és alkalmi ünnepein túl azonban kirajzolódik minek is az ünnepe ez: bizony a fogyasztásé!

Évről-évre a Hajógyári-sziget egyetlen hatalmas zsibvásár lesz: kapható itt minden földi és égi – no persze legitim – élvezet. A Sziget nem csak zenei és kulturális programokat, különböző fogyasztási javakat, hanem a saját életmódunktól sokszor és nagyban különböző életstílusokba való betekintést is kínál – igazi instant élménygyárként működik. Így ha akarunk, lehetünk egy kicsit zöldek is, s ha már lehet, használjuk ki a lehetőségeket.

Szerintünk ugyanis nagyon nem mindegy, mit és hogyan fogyasztunk. S ha a fesztivál egésze inkább a fogyasztás további növelésének szolgálatában is áll, jó néhány kezdeményezés legalább bizonyítja, a szervezők megpróbálják ellensúlyozni a rossz dolgokat. Coca-Cola és Tesco ide vagy oda, jó dolgok is vannak a Szigeten, s ha már ott leszünk, válasszuk ezeket! Idén is lesznek tartalmas beszélgetések és színvonalas előadások, most is ihatsz majd Fair Trade kávét, no és beugorhatsz a Zöld Udvarba.

 

ZÖLD LÁTHATÁR A Tudatos Vásárlók Egyesülete két nap, 11-én és 12-én (péntek-szombat) lesz jelen a Zöld Udvarban. Ha szeretnél többet megtudni az etikus és fenntartható fogyasztásról, keress minket!

Zöld gondolatok számos környezetben és módon felbukkannak majd az idei Szigeten is, konkrét környezetvédelmi tevékenységek, illetve ezek képviselői azonban négy kiemelt helyszínen lesznek jelen.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium online infopontján és az Öko-Pannon Kht-val közös road show-ján az ország környezeti állapotáról, a legsúlyosabb problémákról és a hivatalos szervekA Levegő Munkacsoport augusztus 9-én, szerdán 3 órás kezdettel a Zöld Udvarban tartja új, „Hétköznapi mérgeink” c. kiadványának nyilvános bemutatóját a Tudatos Vásárlók Egyesülete közreműködésével. tevékenységéről (különös tekintettel a hulladékkezelésre) ad tájékoztatást. Emellett online és interaktív játékokat játszhatunk különféle nyereményekért.
Hol: a Városközpontban

A Hulladékcsere Ponton ezúttal is a szelektíven gyűjtött szemetünket cserélhetjük ajándékokra: almára, strandlabdára, vászontáskára, pass tartóra vagy más ajándékokra.

Kiemelt nap a szombat: az „Olimpiai csere” keretében Kőbán Rita és Nagy Tímea olimpiai bajnokok lesznek a „kukások”.

Hol: Honvéd Üdülő bejáratával szemben

A Városközpontban működő Zöld Információs Ponton különféle akciókban, játékokban vehetsz részt, vagy bekapcsolódhatsz a Sziget környezetvédelmi fotópályázatába (a leadott képeket még frissiben kinyomtatják és kiteszik). Itt lehet majd hulladékot préselni, valamint közelebbről is megismerkedni a Szigeten folyó környezetvédelmi tevékenységbe és a környezetvédelemmel kapcsolatos programokba – de a vállalatok környezetvédelmi kommunikációjának fogásaiba is.

Hol: a Városközpontban

Végül pedig a Zöld Udvar: ha egy kicsit más szögből érdekel a környezetvédelem, s mondjuk nem arra vagy kíváncsi, hogyan próbálja magát zöldre festeni egyik-másik cég, látogasd meg a civil környezetvédőket. Fogyassz kevesebbet és másként! Töltsd fel mobilodat napenergiával, végy részt a klímafotózásban, fess pólót környezettudatosan, játssz öko-totót az értékes nyereményekért, kapcsolódj ki Chill Out sátrunkban, vagy frissülj fel egy csésze Fair Trade kávé mellett (a Fair Trade büfé idén már éjjel-nappali nyitva tartással üzemel)!

Hol: az alsó út mellett, a Blues színpad mögött

Részletes program: http://www.sziget.hu/fesztival/civilsziget/76948.html

 

KÖZLEKEDÉS

Semmiképp se menjünk autóval, a szervezők is ezt ajánlják. De ez egy igazán zöld szigetelőnek úgysem jutna eszébe (ugye?)! Válaszd a tömegközlekedést (ami ebben az esetben igazán változatos: HÉV, busz és hajó is célhoz juttat), de még inkább a bicajodat! S ha már bringával jössz, ne sajnáld a cicomát: pénteken délután 3-kor bringa- és bringás szépségverseny lesz a Petőfi Rádió Csúcsforgalom c. műsorának keretében. (Hol: Civil Sziget, Petőfi Sátor) A zárt kerékpármegőrző pedig idén új helyen és minden korábbinál nagyobb (800 férőhelyes) lesz, ahol ingyen vigyáznak az ott hagyott drótszamarakra, sőt, ha úgy adódik, helyben még szervizelni is lehet őket (Hol: a Karavánkempingnél levő teniszpályán).

A vidéki fesztivállátogatók jó, ha tudják: a MÁV és a GYSEV félárú vasúti kedvezményt nyújt a Sziget Fesztiválra a vonattal utazóknak (figyelem, a jegyet visszaútra a MÁV Szigetre kirendelt munkatársaival kell lepecsételtetni). Végül a városban is olcsóbban lehet utazni: Augusztus 9-16-ig 20% kedvezménnyel, 3400 Ft helyett 2700 Ft-ért vásárolható meg a BKV „Sziget hetijegy”.

ÉTEL-ITAL

Italt egyáltalán nem, ételt is csak kis mennyiségben, személyes fogyasztásra vihetünk magunkkal. Ital tekintetében tehát csak a helyi forrásokra hagyatkozhatunk: a leginkább környezet- és egyúttal pénztárcakímélő megoldás az ivó-kutak használata, amelyekből azért akad jó néhány a Sziget területén. Vega kajákat több helyszínen is árusítanak, az előrejelzések szerint azonban, leszámítva a jól bevált krisnás konyhát, reform- és bioételek leginkább a „Vurstli blokkban”, azaz a Vándor Vurstli mögötti étterem- és büfékupacban lelhetőek majd meg. Egy azonban szinte biztos: Fair Trade kávét csak a Zöld Udvarban kapsz!

SZEMÉT

Tányér, pohár, evőeszköz – mind-mind műanyagból. Tavaly csak pohárból kilenc tonna (!) gyűlt össze. Enni-inni továbbra is műanyagból és műanyaggal fogunk (a Sziget területére üveg és egyéb törhető, adott esetben fegyverként használható eszcájg továbbra sem hozható be), ha csak nem próbálkozunk fém bögrék- és tányérok behozatalával (erről ugyan nem ír a házirend, de sört például továbbra sem fognak saját poharunkba csapolni). Ha már így van, legalább gyűjtsük szelektíven szemetünket, van rá mód (bár jól tudjuk, ez is csak félmegoldás, hiszen az országban továbbra sem történik műanyag-újrahasznosítás).

Idén a Szigeten 35 ponton találunk szelektív gyűjtőpontokat, méghozzá újakat: a Budapesten megszokott gyűjtőszigetek kicsinyített változatait. Ezek már a Sziget Kft. saját tulajdonában állnak, évközben oktatási intézményeknek adják majd kölcsön őket. Figyelem! A hulladékgyűjtők körül kuka kommandósok ólálkodnak majd, és akit rajta kapnak a helyes használaton, azok „Tiszta Sziget” kártyát kapnak. Ezeket a Zöld Információs Ponton leadva sorsoláson vehetünk részt, a szerencsések akár délelőtti barlangtúrát is nyerhetnek a Pálvölgyi- vagy a Szemlőhegyi-barlangba. Mindezek ellenére arra bátorítunk, amennyire lehet, próbáld meg csökkenteni a szemeted mennyiségét.

Hol: Sziget-szerte

 

ÚJRAHASZNÁLAT ÉS PUBLIC ART

A zöld szívű, mindazonáltal a public artra és a közösségi akciókra fogékony látogatónak az Octopus Összművészeti Helyszín is tartogat érdekességet: a „használható művészet – kézzelfogható művek” gondolat jegyében idén a recycling a téma; tárgyak, használati eszközök, képek, vagy akár konkrét városi helyszínek kulturális célú visszaforgatása. „Újra szép” címmel papír és műanyag háztartási hulladékokból mindennapi használati tárgyak készíthetők (naponta 14:00-17:00 között). Bemutatkozik a Budapest Rekonstrukció is, s bár nagyobb szabású akciójukat nem engedték kivitelezni, augusztus 10-én és 11-én többet is megtudhattok a város visszafoglalásáról.

A Sziget teljes területén fellelhetőek lesznek továbbá olyan árnyékolók, amelyek újrahasznosított építkezési hálóra nyomtatott óriásplakátokból készültek iparművészeti egyetemisták tervei alapján. Ezek máskülönben választási kampányok végeztével a szemétben végezték volna. Keresd az Octopus árnyékolókat!

Hol: a gyerekcsúszdák mellett

Részletes program: http://www.sziget.hu/fesztival/programkereso/szinpad76186

 

VÉRADÁS

A Magyar Vöröskereszt a fesztivál minden napján várja 10 és 18 óra között a segíteni szándékozókat. A véradáshoz személyi igazolvány (lakcímkártya) és magyar TAJ kártya szükséges!

Hol: Véradó tábor, a csónakházzal szemben.

 

NÉPRAJZI ÉS KÉZMŰVES HELYSZÍN

Naponta 12.00 és 20.00 óra között a masszív iparosítás előtti korok kézműves kultúrájának egy-egy ágával ismerkedhetünk: bőrözés, gyöngyfűzés, körmön fonás…

Hol: a Sziget irodákon innen, a csúszdákon túl

Népzenei koncertek és táncházak: a szomszédos Vándor Vurstli színpadán – Részletes program: http://www.sziget.hu/fesztival/programkereso/szinpad76485

 

CIVIL FALU

A Civil Faluban idén is számos helyre érdemes benézni, így a következő „sátorozók” – a teljesség igénye nélkül – megérdemlik, hogy benézzünk hozzájuk:

Kulturális Örökségvédelmi Hivatal „örökségvédelmi homokozója” – esetleg kérdezz rá, mit tesznek a pesti Zsidó-negyed megmentéséért!

Fővárosi Állat- és Növénykert – bár kevéssé szimpatizálunk az állatkertekkel és a vadon élő állatok mesterséges, városi környezetben való tartásával, tanulni itt is lehet;

Amnesty International – legyél te is popharcos vagy rocktivista!

Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületingyenes tájékoztató kiadványokkal és fogyasztóvédelmi tanácsadással, valamint sok más programmal;

Önkéntes Központ Alapítvány – figyelem, a TVE is várja lelkes önkéntesek jelentkezését!

A Civil Játszótéren naponta jóga és tai chi gyakorlatokat lehet elsajátítani, a Civil Színpad programja pedig izgalmas beszélgetéseket és pöpec koncerteket ígér.

Hol: A szokásos helyen, az alsó út mellett, a Nagyszínpad magasságában

Részletes program: http://www.sziget.hu/fesztival/civilsziget

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás