fbpx

| Tudatos Vásárló

A szépség ellenségei és szövetségesei A-tól Z-ig

A szépségre a boldogság a legjobb recept. De az sem árt, ha leszámolunk a szépség hétköznapi ellenségeivel, és szövetséget kötünk a segítőivel. 

Dohányzás

A dohányzás elszínezi az ujjakat és más bőrfelületeket is veszélyeztet. A káros szokás szűkíti és merevvé teszi az ereket, ezáltal a bőr vérellátása romlik. A dohányosok bőre rózsás helyett szürke, hamarabb ráncosodik, ráadásul a sebeik is nehezebben gyógyulnak be.

Éjszakázás

Akik rendesen kialusszák magukat, sokkal fiatalabb tűnnek, mint az állandó éjszakázók. A bőr alvás közben töltődik fel, ezért ha csak pár órát szunyókálunk, az arcizmok megfeszítése miatt kialakuló mélyebb barázdáknak nincs idejük ellazulni, ezért nem fognak eltűnni.

Folyadék

Odalehet bőrünk feszessége és simasága, ha nem ügyelünk az állandó folyadékbevitelre. A bőr legfelső rétegében található szarusejtek víz hatására megduzzadnak, az alsóbb rétegek pedig vízmegtartó hatású olajjal vagy növényi viasszal hidratálhatóak.

Higiénia

Maradandó nyomai lesznek, ha nem kellő odafigyeléssel ápoljuk a bőrünket. A bőr tisztításánál elengedhetetlen a megfelelő higiénia, hogy a fertőzéseket elkerüljük. Tisztítás után pedig gondoskodjunk a fertőtlenítésről és a nyugtatásról.

Illatok

A parfüm a mindennapi luxus. De sajnos egyre többen kényszerülnek lemondani róla. Évről évre nő az illatanyag-allergiások száma. Az allergének azonosítása reménytelen, egyes illatkompozíciókhoz akár 3000 féle vegyületet is használnak. Marad a mértékletesség.

Környezet

A szélsőséges környezeti hatások a bőrt is megviselik. A hideg télen a bőr víztartalmát kell inkább pótolni, nyáron viszont nem feledkezhetünk meg a fényvédelemről. A bőrre a beltéri levegő is hat, az ideális páratartalom 40-60%.

Lomhaság

A mozgásszegény életmód gátolja a sejtek anyagcseréjét, és elhízáshoz vezet. A hízással a bőr kitágul, ami a felületén is látható. Ám vigyázni kell a gyakori fogyókúrákkal is, mert a bőr ernyedté válhat, ha a rostok nem bírják követni a súlyingadozást.

Minőség

Ne vásároljunk meg mindenféle kozmetikumot, hanem tájékozódjunk az összetevők alapján. Ha túl sok alkotóelemet sorolnak fel egy címkén, nagyobb eséllyel találkozhatunk a kritikus anyaggal. Jó, ha tudjuk, hogy a legtöbb csodaszert helyettesíthetjük házi receptekkel.

Napozás

Hamar aszott, öreges bőrünk lesz, ha a divatos barnaság érdekében naphosszat süttetjük magukat. A bőr gyors elöregedése és a bőrbetegségek helyett válasszuk a fokozatosságot és a bőrünknek megfelelő fényvédőt. A gyerekeket pedig óvjuk még jobban.  

Önismeret

A növény is kipusztul, ha túlöntözzük. A bőrünknek sem tesz jót, ha nem a korunknak és bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumot használjuk. Jóval kevesebb kence is elég, ha tudjuk, hogy bőrünknek mire van szüksége. Tanácsért fordulj a kozmetikusodhoz.

Pancsolás

A túl sok fürdés is lehet az oka a száraz, húzódó és viszkető bőrnek. Ha rendszeresen sokáig áztatjuk magunkat meleg vízben, veszélyeztetjük a bőr megújuló- és védekezőképességét. Bőrbarát megoldás, ha kevesebbszer fürdesz, és akkor is inkább sima vízben.

Smink

A túl sok sminktől nem csak bábuszerű lesz az arcunk, de a bőrlégzést és a kiválasztást is gátoljuk vele. Törekedjünk a természetességre, sminkelés előtt pótoljuk a bőr víz- és folyadéktartalmát, este pedig mindig mossuk le a kenceficéket a bőrünkről.

Szépítkezés

A bőr túlzott ápolása ugyanolyan káros lehet, mintha nem foglalkoznánk vele. A feleslegesen használt krém eltömíti a pórusokat, gátolja a bőrlégzést, és akadályozza a bőr természetes működését. Csak a legszükségesebbeket használjuk, és kérjünk tanácsot, ha kell.

Táplálkozás

Nincs hatásos ellenszere a hiányos táplálkozás okozta bőrproblémáknak. Az igazi szépítőszereket keresd a gyümölcsök, zöldségek, magvak és csírák között. Ha egyszer nekiállsz zöldséget és gyümölcsöt habzsolni, úgysem tudod abbahagyni. És csak szépülsz.

Vegyi anyagok

Az erős takarítószerek a bőrünket sem kímélik. A kiszáradt, sérült bőrfelszínen felszívódó vegyi anyagok allergiás és ekcémás bőrbetegséget okozhatnak. Ezért ha házimunkát végzünk, válasszunk bőrbarát szereket, és húzzunk védőkesztyűt. 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 22. számában.

Kép [cc]: kirstinmckee

****

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre.
Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk! 

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás