fbpx
roller közösségi bringa rendszer teszt

Bringa- és rollermegosztók tesztösszefoglaló

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi eseménye évről évre egyre népszerűbb Magyarországon is: idén szeptember 16-22. rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet és Autómentes Napot. Egyértelműen közös érdekünk a városi forgalom csillapítása, ennek egyik lehetséges megoldása pedig, ha átállunk az alternatív közlekedési eszközökre. Ezt a célt támogatja legfrissebb ingyenes terméktesztünk: a bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat vizsgáltuk Budapesten.

Budapesten számtalan bringa- és rollermegosztó rendszer működik. Azt akartuk kideríteni, mi a különbség, van-e egyáltalán különbség közöttük. Mennyire fekszik a használatuk az ide látogatóknak? Ezért egy közbringarendszer, a MOL Bubi, és négy elektromos roller szolgáltató, a Lime, a Bird, a Tier és a Whoosh szolgáltatásait hasonlítottuk össze.

Kapóra jött, hogy 2023 júniusában nálunk önkénteskedtek a Georgia Tech (Georgia Institute of Technology, Atlanta, GA) diákjai, ezért a tesztelés gyakorlati részét és az értékelést két amerikai egyetemista végezte. Az eredmények így különösen értékesek lettek, mivel betekintést nyerhetünk a megosztó rendszerek használatába külföldiek szemével is.

A teljes teszteredményt itt nézheted meg ingyenesen!

Az alábbi 11 kritérium szerint értékeltük a szolgáltatókat, melyek mindegyike egyenlő súllyal számított bele a végeredménybe:

 • App használat egyszerűsége
 • Angol nyelvű használat
 • Utazás élvezhetősége
 • Eszköz állapota
 • Elérhetőség a városban
 • Biztonságérzet
 • Megbízhatóság
 • Ügyfélszolgálat
 • Biztosítás
 • Ár
 • Parkolóhely elérhetősége

MOL Bubi

A MOL Bubi közbringa rendszer a BKK közösségi közlekedési szolgáltatása. Legnagyobb előnye az alacsony ár: mindössze 40 Forint/perc volt az ára 3 percnyi, azaz 120 Forintos minimumdíjjal. Testedzésnek is kiváló: nem elektromos kerékpárokról van szó, ezért aki szeret biciklizni, annak biztosan tetszeni fog, de csak akkor, ha közlekedési eszközként tekint rájuk és nem csúcskerékpárként.

Whoosh

Első alkalommal használni az alkalmazásukat kicsit döcögős, viszont miután sikerül, onnantól kezdve egy könnyen használható felülettel lesz dolgunk. Rövid utakra ez a legolcsóbb megoldás, mivel a többi tesztelt elektromos roller szolgáltató közül itt kell számolnunk a legalacsonyabb aktiválási díjjal. A percdíj viszont magas, ezért hosszabb utakon már nem a leggazdaságosabb választás.

A rollerek állapota jó, viszont kevés helyen látni őket a városban, tehát ha kifejezetten ezt a szolgáltatót keressük, nem lesz könnyű csak úgy belebotlani, amikor szükségünk van rá.

Lime

Ez volt az első elektromos roller márka, amely Magyarországra érkezett 2019-ben. A Lime rollerek a teszteléskor nem voltak olyan jó állapotban, mint a többi márka járgányai. Kisebbek is, mint a többi tesztelt szolgálató által használt típusok, ezért kevésbé tűntek ellenállónak olyan dolgokkal szemben, mint az útegyenetlenségek és a macskakövek. Ezenkívül a fékek nem voltak túl jók, nehéz volt gyorsan fékezni, ami balesetet, vagy más biztonsági problémát okozhat. Viszont könnyen rá lehet találni a városban és felkapni, vagy leparkolni egyet, és az ügyfélszolgálatuk is nagyon készségesnek bizonyult.

Bird

A Lime-hoz hasonlóan a rollerek régebbiek, használtabbak. Valószínűleg azért, mert ezek a cégek már régebb óta működnek a városban. A rollerek azonban megbízhatónak és biztonságosnak tűntek, az utazási élmény jó volt. 20 percnél hosszabb utakra ez a márka a legolcsóbban bérelhető elektromos roller, mert ugyan magas a feloldási díja, a percdíj azonban a legalacsonyabb az összes kipróbált szolgáltató közül.

Tier

A tapasztalatok szerint a rollerek mind nagyszerű állapotban voltak, és volt egy egyedülálló tulajdonságuk – a telefontartó a roller kormányán! Ez nagyban segíti a navigációt, ha nem ismerjük a várost úgy, mint a tenyerünket. Azt is nagyon könnyű volt megtalálni, hogy hol lehet átvenni és hova kell visszavinni a rollert.

Emellett nagyon fenntarthatóság-központúak: ők voltak az első mikromobilitási vállalat, amely teljesen karbonsemlegessé vált. Árban a drágábbak közé tartozik, viszont havi bérletet is lehet vásárolni, ami már sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít.

Legolcsóbb a MOL Bubi, de melyik a legjobb?

Összességében a legolcsóbb a tesztelt mikromobilitási eszközök közül a MOL Bubi. Viszont nehezebb vele parkolni, mint a rollerekkel, s ha nem szoktunk hozzá a kerékpározáshoz, akkor valószínűleg szívesebben választunk egy elektromos rollert. Velük kapcsolatban a rengeteg előny mellett jelenleg egy problematikus pontot lehet említeni: a rájuk vonatkozó KRESZ szabályok hiányát. Szerencsére már ezek kidolgozása is folyamatban van. Addig is, amíg ügyelünk a biztonságra és a körülöttünk lévőkre, nyugodtan használhatjuk ezeket a közlekedési lehetőségeket.

A teljes teszteredményt itt nézheted meg ingyenesen!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás